in , ,

Vlad Baloșin, Arhitect și Fondator METRIK Architecture, despre patrimoniul arhitectural, interesul crescut pentru proiectele de patrimoniu și care sunt avantajele pentru proprietari și chiriași

Material susținut de Metrik

Ce înțelegeți prin patrimoniu arhitectural?

Patrimoniul arhitectural reprezintă toate construcțiile cu o importanță culturală și istorică, atât la scară macro, pentru țară sau pentru un oraș, cât și la scară micro, cum ar fi o stradă, o clădire sau un detaliu. Fie că sunt monumente sau nu, clădirile istorice sunt importante. Fondul construit este oglinda unei societăți, a unei comunități. Ne povestește istoria, ne arată felul cum ne raportăm la ea, ne prezintă nivelul de cultură, viziunea și aspirațiile comune.

De ce este importantă investiția și implicarea în proiectele de patrimoniu?

Dincolo de importanța culturală, a trăi sau a lucra într-o clădire istorică este o cu totul altă experiență față de echivalentul din orice clădire nouă. Odată puse la punct din punct de vedere tehnic, clădirile istorice prezintă multiple avantaje. Locuirea în oraș, pe străzi cu o atmosferă specifică, în spații cu mult mai mult suflet decât ce se obține în ziua de azi.

Dacă s-ar face un sondaj de opinie, sunt convins că marea majoritate preferă construcțiile istorice celor noi. Că vorbim de beaux-arts, de brâncovenesc sau de art-deco, toate au un „acel ceva”. Cu timpul, am avansat tehnologic, avem clădiri smart, cu amprentă de carbon redusă, dar am uitat să construim clădiri cu personalitate. Ele există și putem să le upgradăm la standardele actuale, păstrându-le identitatea.

Ce este mai „carbon neutral” decât o construție care trăiește sute de ani, care este menținută pentru că este prețuită? Frumosul unei clădiri, cu toate valențele lui, este cel mai „green” atribut al ei.

Ce părere aveți despre proiectele de lege și interesul crescut pentru intervențiile asupra clădirilor de patrimoniu?

Ne bucurăm că măsurile atrag și mai mult atenția asupra situației clădirilor de patrimoniu și nu vizează doar clădirile care sunt clasate ca monument și prezintă un risc seismic crescut. Ar trebui să acordăm aceeași atenție întregului fond construit istoric, nu ar trebui să acționăm selectiv. Este binevenită și decizia de a ușura procesul de acordare a autorizațiilor de construire, dacă nevoia de intervenție asupra unei clădiri este justificată și coerentă. Asta ar trebui să-i încurajeze pe proprietari să acționeze.

Observăm și un interes sporit din partea dezvoltatorilor pentru patrimoniu. Sunt tot mai multe intervenții în inima orașului. Viața revine în centru. Asta nu poate duce decât la o îmbunătățire graduală a vieții în oraș.

Care sunt beneficiile unei restaurării pentru proprietari și chiriași?

Cel mai evident beneficiu pentru proprietari este creșterea valorii proprietății. O clădire îngrijită, ii va ajută în găsirea de noi chiriași și va justifica un cost mai ridicat de inchiriere. Totodată, o clădire restaurată este mai sigură, mai durabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic, iar riscul apariției de lucrări de reparație este mai redus.

Pentru chiriași, o clădire centrală, îngrijită, cochetă este o carte de vizită pentru afacerea lor. Nu credem că se pune suficient accent pe importanța legăturii dintre fațadă și brand. Bineînțeles, mai vorbim și de poziție și accesibilitate, unde clădirile din zonele istorice câștigă detașat. Există foarte mult interes pentru firmele mici și mijlocii pentru un punct de lucru central, atât pentru angajațit cât și pentru clienți.

Există mult potențial și pentru locuire. Oamenii își doresc să locuiască aproape de birou. Readucerea locuirii și a birourilor în centru va duce la o regenerare urbană tot mai pronunțată. Situația parcărilor a început să se rezolve. Orașul evoluează și se adaptează. Este un subiect vast. Important e că înaintăm într-o direcție bună.

Mai jos vă prezentăm câteva dintre proiectele noastre de patrimoniu, unele în curs de execuție, altele finalizate.

VBPT

Clădirea este amplasată în cartierul Cotroceni, unul dintre cele mai selecte și cochete zone ale Bucureștiului, bogată în arhitectură de patrimoniu. Imobilul are funcțiunea de locuire și este desfășurată pe o suprafață de 550 m², construită pe patru nivele de la demisol la mansardă, cu câte un apartament separat pe fiecare etaj. Poziționarea ei pe colț, la intersecția a două străzi, a reprezentat o oportunitate pentru noi să avem un impact pozitiv asupra esteticii întregii zone prin intervenția noastră. Clădirea inițială a suferit multe modificări de-a lungul timpului, și-a pierdut din farmec. Intervenția noastră o reașează coerent între cele 2 clădiri vecine prin detaliile și finisajele propuse.

VBPT Before
VBPT After
VBPT Before
VBPT After

REMY

În apropierea Universității din București, construcția este caracterizată de elementele unei arhitecturii clasice regăsită de-a lungul întregului bulevard Regina Elisabeta. Propunerea noastră schimbă și funcțiunea clădirii în cea de aparthotel tip „BnB”, cu peste 20 de unități de cazare. Este o funcțiune tot mai căutată în zona centrală a capitalei. Prin intervenții am urmărit să păstrăm arhitectura existentă a fațadei dinspre bulevard. Spre spate, am căutat să interpretăm imaginea fragmentată a orașului din spatele fronturilor de la stradă și să generăm o formă de arhitectură care se deschide către „camera urbană” din jurul bisericii Doamnei.

REMY After
REMY Before
REMY After
REMY Before

HB15A

Clădirea face parte din lista monumentelor istorice și se situează la intersecția dintre Bulevardului Hristo Botev și Calea Moșilor. Fațada refăcută în formă inițială aduce un plus în imaginea de ansamblu a zonei, care va deveni pietonală în curând. La interior, planimetria fiecărui nivel este flexibilă, se poate adapta atât pentru spații de birouri, cât și pentru o funcțiune hotelieră tip „BnB”. Totodată, am propus amenajarea curții interioare și trasformarea sa într-un spațiu public, ferit de dinamica străzii.

HB15A After
HB15A Before

ILC8

Pentru imobilul de pe Str. Ion Luca Caragiale a fost necesară intervenția atât la nivel structural, cât și estetic. Fațadele imobilului sunt bogate în elemente decorative specifice perioadei sale, pentru care am studiat atent toate măsurile pe care trebuia să le luăm pentru conservarea, repararea și completarea lor. Am restabilit funcțiunea de locuință de oraș pe care ne-am asigurat că am adus-o la standardele zilelor noastre, și am generat trei apartamente dezvoltate pe verticală, de la subsol la mansardă. Investitorul crede în potențialul locuirii într-o clădire Beaux-Arts și acesta este proiectul pilot dintr-o suită de intervenții în zona centrală.

ILC8 After
ILC8 Before

LUT3

Imobilul proiectat de arh. Tiberiu Niga se află în apropierea Sălii Palatului, în centrul capitalei. Lucrărie propuse au implicat strict intervenții de reparații în regim de urgență a finisajelor clădirii și a împrejmuirii acesteia, fără modificarea funcțiunii existente de locuire. Clădirea este reprezentativă pentru stilul arhitectural art-deco și a necesitat o intervenție atentă asupra volumetriei sale ample, cât și asupra curților sale, inclusiv cea de onoare de pe Stradă Luterană. Proiectul a inclus și refacerea fântânii arteziene originale proiectată de același arh. Tiberiu Niga, împreună cu imobilul.