in ,

VITALIS Consulting: Readucerea la viață a monumentelor istorice

Material susținut de: VITALIS Consulting

Observăm în ultimele decenii o dezvoltare remarcabilă pe plan imobiliar prin readucerea la viață a clădirilor tip monument istoric. România beneficiază de numeroase repere istorice, de tipul castelelor, palatelor, reședințelor domnești, conacelor, caselor boierești sau simplelor vile, ce au o bogată poveste în spate. Fiecare amplasament se remarcă prin unicitatea construcției, având elemente arhitecturale specifice perioadei istorice în care au fost ridicate.

Bucureștiul, deși este o capitală metropolitană cu o expansiune continua in dezvoltarea clădirilor office și rezidențiale care dau un suflu nou orașului, deține și această moștenire a construcțiilor vechi, recunoscute ca monumente istorice.

De ani buni, se constată o implicare din ce în ce mai mare a mediului privat în achiziționarea, restaurarea și renovarea acestor clădiri. Fondurile alocate pentru astfel de proiecte sunt dificil de accesat și obținut, mai ales atunci când bugetele publice sunt limitate. Câștigurile nu sunt doar de partea investitorilor ci, în special, ale orașului propriu-zis.

Cu o experiență de peste 17 ani în domeniu, Vitalis Consulting s-a dezvoltat într-una din cele mai mari companii românești de Construction Management, devenind lider de piață în domeniul de proiectare și consultanță în construcții. În portofoliul Vitalis se regăsesc peste 400 de proiecte livrate cu succes în mai multe puncte din țară. De cele mai multe ori, serviciile de Project & Construction Management, Dirigenție de Șantier, Cost Management, Fit-out, Rapoartele Due Diligence și Coordonare SSM sunt cele des solicitate de către dezvoltatori. Astfel, cu un profesionalism aplicat fiecărui proiect și cu o echipa de peste 100 de specialiști în domeniu, Vitalis pare să atingă cote maxime de succes și în anul 2023.

Suntem profund mândrii de activitatea noastră din 2023. Acum, spre final de an, ne uităm în spate și vedem aportul nostru în niște proiecte absolut remarcabile. Vorbesc aici în special de tot ce înseamnă restaurarea monumentelor istorice, reabilitarea și, practic renașterea unor clădiri aflate în paragină, transformate în adevărate minuni arhitecturale. Știu că nu puteam livra asemenea rezultate fără echipa de profesioniști pe care Vitalis o are. Monumentele istorice sunt un segment mai delicat care necesită o experiență și un nivel de atenție peste norme. Tot ce înseamnă fațade și detalii de arhitectură lucrate poate cu peste 100 de ani în urmă, trebuie păstrate ca atare. Ce facem noi, este să dăm un aer nou și să readucem la viață aceste clădiri valoroase pe care Bucureștiu (și nu numai) le moștenește. În prezent, suntem activi în cadrul a două mari proiecte încadrate ca monumente istorice. Este vorba despre Vila Dr. Tomescu și Palatul Știrbei. Ambele se află în centru – zona Victoriei, în inima orașului, iar prin proiectarea ambelor suntem convinși că vom vedea niște rezultate impecabile.

Vitalis Consulting are o experiență vastă în proiecte de restaurare a monumentelor istorice, o experiență dobândită din executarea numeroaselor lucrări specifice de reabilitare, pe o durată de circa 10 ani.

Vila Dr. Tomescu este o clădire ce a fost ridicată acum mai bine de 160 ani (1862), fiind locuită de medicul Toma Tomescu. „Luăm parte la acest proiect prin aplicarea tehnicilor moderne de proiectare și prin angajamentul de a păstra autenticitatea imobilului. Localizată într-o zona cheie populată a Bucureștiului, vila se va transformă într-o clădire de birouri premium, cu un regim de înălțime P+3, având o suprafață totală de 1,600 mp. (partea închiriabilă de 1,100 mp.). Întregul proces de restaurare se derulează sub o strictă și permanentă supervizare. Serviciile de Project & Cost Management, prestate în cadrul Vilei Tomescu, ne dau garanția că proiectul va fi de un real succes.”

În același timp, lucrările sunt active și în cadrul Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei – una din cele mai semnificative clădiri ale orașului. „În parteneriat cu Hagag Development, facem parte din performanță echipă, ce restaurează, consolidează și repune în funcțiune mărețul Palat Știrbei. Proiectul este unul de anvergură și are ca scop dezvoltarea unui centru comercial/ mall sub numele de H Știrbei Palace. Păstrându-i fațada, regimul de înălțime și elementele exterioare decorative, echipa Vitalis va livra lucrarea la termen, exact așa cum a fost proiectată, mențînând identitatea istorică a imobilului.”

Tot alături de Hagag Development, compania Vitalis a luat parte și la proiectarea lucrărilor de renovare a H. Victoriei 109 și a H. Victoriei 139, ambele finalizate în 2021.

Referindu-ne tot la zona centrală a Capitalei, Ion Câmpineanu 2 și Magazinul București au fost două proiecte importante ale portofoliului Vitalis. Ambele au avut ca proiectare dezvoltarea unui sector mixed-use, unde zona de retail să predomine. Vitalis a livrat servicii de Project & Cost Management, Dirigenție de Șantier și Coordonare SSM. S-au executat lucrări de refacere a fațadei, îmbinând elemente arhitecturale valoroase ale trecutului cu elemente noi, de arhitectură contemporană.

Se înțelege că orice restaurare a unei clădiri vechi înseamnă costuri ridicate. Din acest motiv, Vitalis Consulting a prestat nu de puține ori servicii de Cost Management pentru proiecte majore, că de exemplu Muzeul Național de Istorie. Echipa își asumă complet rolul de a analiza bugetele și a întocmi un plan de lucrări, în funcție de preferințele și disponibilitățile clientului. Este necesar ca bugetul să fie respectat, iar încadrarile în el să acopere întregul proiect.

Zona HoReCa și, în special, cea hotelieră, în sectorul de monumente istorice, nu este una foarte tipică. Mulți dezvoltatori preferă clădiri noi, înalte, îmbrăcate în sticlă pentru proiectarea unui nou hotel. Însă, Hilton a făcut un lucru fabulos în 2017, când a deschis porțile Hilton Garden Inn Hotel. Proiectul este amplasat într-o clădire istorică din inima orașului, poziționarea să fiind una cheie pentru turismul local. Are un număr de 201 camere și un regim de înălțime S+P+7E. Compania Vitalis s-a implicat și aici cu succes, prin prestarea de servicii Project Management, Dirigenție de Șantier, Supervizare și SSM. Iar, dacă zona hotelieră a fost deja atinsă și finalizată cu succes, trei ani mai târziu, Vitalis a fost implicat în lucrările de restaurare, renovare și refacere a acoperișului de la restaurantul Casa Doina, din Capitală. Aici s-au păstrat decorațiunile și elementele neo-românești ale clădirii, fără a modifica în vreun fel aspectul Casei.

Pentru că monumentele istorice nu se află doar în Capitală țării, Vitalis se mândrește cu lucrările de Project & Cost Management și Dirigenție de Șantier executate în cadrul Castelului Bran. Amplasat pe un domeniu care necesită un regim de standarde stricte, ne-am implicat direct în supervizare, proiectare și analiză costurilor. Lucrările au însemnat refacerea și consolidarea fațadelor, inclusiv a intrării principale. Tot în cadrul Domeniului Bran ne lăudăm și cu Casa de Ceai a Reginei Maria (Queen’s Mary Tea House), construită încă din anul 1920, cu material principal, lemnul. Astăzi, încărcată de o istorie bogată, Casa Reginei devine un apreciat restaurant pentru turiștii castelului. Am fost implicați în lucrările de renovare și restaurare, având o atenție majoră în a păstra farmecul clădirii.”

Toate proiectele menționate fac parte din portofoliul Vitalis Consulting, în domeniul monumentelor istorice readuse la viață. Cu trecerea anilor, clădirile istorice efectiv îmbătrânesc, se deteriorează, devenind uneori ruine, iar neglijenta de a le lăsa în pragul dărâmării trebuie obligatoriu evitată.

Managementul construcțiilor pentru monumentele istorice este un sector aparte, ce se manifestă prin autenticitate, tradiție și unicitate. Proiectele cu monumente istorice sunt asemenea unor lucrări la prețioase, bibelouri, cu execuție de mare finețe, adusă la rang de artă . Nivelul de atenție, de profesionalism trebuie respectate, pentru ca rezultatele să fie o reușită.

„Moștenirea de imobile patrimoniale pe care Bucureștiul o are este una foarte bogată. Cheia unui proiect de succes rămâne una singură, și anume păstrarea esteticii arhitecturale și recondiționarea. Continuăm să ne implicăm în tot ceea ce înseamnă restaurarea monumentelor istorice datorită faptului că vedem o necesitate în acest plan! Renașterea clădirilor vechi va aduce cu siguranță un aer de „nou” orașului, iar istoria lor va rămâne imprimată în cultura urbană de astăzi.”