in ,

ROCKWOOL România prezintă soluțiile de izolație în fața auditorilor energetici

Material transmis

ROCKWOOL România a deschis larg porțile fabricii din Ariceștii Rahtivani pentru un grup de circa 30 de experți în auditul energetic, membri ai Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România. Într-un eveniment de exclusivitate, compania a organizat un tur al fabricii, în care au fost prezentate proprietățile produselor ROCKWOOL de izolație termică, acustică și protecție la foc și au fost oferite detalii despre procesul tehnologic.

”A fost o experiență unică în care am primit informații despre cum se produc fibrele din rocă vulcanică, despre procesul tehnologic Dual Density, despre modul în care cantitatea  de aer cuprinsă între fibrele de vată bazaltică oferă proprietățile de izolare termică dar și de rezistență mecanica a produselor, astfel încât ele să fie corect folosite în diversele aplicații. Mă bucur că în această vizită au fost auditori energetici din toată țara, pentru că soluțiile de performanță energetică pe care le recomandăm în activitatea noastră trebuie să fie bine documentate, iar pentru asta noi trebuie să le cunoaștem și să le înțelegem cât mai bine”, a declarat Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

ROCKWOOL, producător de vată bazaltică, pentru izolația mansardelor, pereților interiori și exteriori, deține patentul tehnologiei “Dual Density”, fiind prima companie care a produs sub această tehnologie la nivel mondial, iar din 2020 plăcile Dual Density sunt fabricate în ţara noastră, la fabrica din Ariceștii Rahtivani. Sunt  plăci de vată cu două straturi integrate, realizate printr-o tehnologie avansată, care sunt foarte apreciate în piață datorită avantajelor termice, mecanice şi de rezistenţă la incendiu pe care le au.

Procesul de producție implică producerea celor două straturi concomitent și contopirea acestora în cuptorul de polimerizare. Datorită stratului superior cu densitate mărită (153 kg/m3) plăcile Dual Density, sunt rezistente la intemperii, atât la acţiunea vântului cât și la acţiunea apei de ploaie nefiind afectate de fenomenul de destrămare a fibrelor. Sistemul Dual Density asigură în același timp o instalare ușoară și economică datorită rezistenței sporite a stratului superior și flexibilităţii stratului inferior”, a explicat Bogdan Mucenica, expert specificații tehnice din cadrul ROCKWOOL.

Din cele 42 de produse fabricate la Ariceștii Rahtivani, 11 sunt realizate după tehnologia Dual Density.

Pentru că tema sustenabilității este una extrem de importantă pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, foarte multe întrebări din partea auditorilor energetici s-au referit la caracteristicile de sustenabilitate.

Toate produsele ROCKWOOL sunt calificate ”SDG positive” (sustainable development goals positive) de către TRUSCOT, lider global în analiza datelor privind nivelul de carbon și impactul de mediu. Fiind fabricate din rocă vulcanică, pot fi reciclate la nesfârșit în produse cu aceleași proprietăți inițiale”, a precizat Radu Andrei, managerul fabricii, care a vorbit și despre sistemul Rockcycle, funcțional la fabrica din Ariceștii Rahtivani de anul trecut. ”Acesta înseamnă recuperarea și reciclarea deșeurilor de produse marca ROCKWOOL, care ne permite să recuperăm resturile de vată bazaltică de pe șantierele de construcții și să le ducem înapoi la fabrică, unde le procesăm și reciclăm în vată bazaltică nouă cu calitatea, durabilitatea și proprietățile originale”.

Sursa: Rockwool România

În anul 2022, compania ROCKWOOL a fost recunoscută de Corporate Knights, companie de cercetare, care face masurători cu privire la economia sustenabilă avansată, drept una dintre cele mai sustenabile corporații din lume, ocupând locul 16 în topul sustenabilității corporațiilor la nivel mondial și poziția întâi în topul sustenabilității companiilor din domeniul materialelor pentru construcții.

În plus, un obiectiv strategic al companiei este reducerea emisiilor de gaze nocive sau cu efect de seră produse în fabrică. Astfel,  ROCKWOOL România SRL deține o stație proprie de măsurare a calității aerului. Rapoartele de monitorizarte sunt trimise automat zilnic către Departamentul Monitorizare din cadrul APM Prahova.

Obiectivul nostru asumat este reducerea cantităților de emisii existente. În prezent, atenția noastră este centrată pe reducerea cantităților de cocs, pe intreținerea și menținerea permanentă în parametri optimi a sistemului de filtrare și pe gestionarea eficientă a consumului de energie”, a mai declarat directorul fabricii Radu Andrei.

Rolul auditorilor energetici în certificarea energetică a unei clădiri este esențial, pentru că ei recomandă soluții de performanță energetică, soluții în care  beneficiarii trebuie să aibă încredere ca-i vor conduce la diminuarea pierderilor de energie și, deci, la costuri mai reduse pentru confortul și sănătatea lor acolo unde locuiesc sau muncesc.

Sursa: Rockwool România

Guvernul a anunțat că va continua programul ”Casa eficientă energetic”, care se va extinde la două ministere. Prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor fi alocate 534 de milioane de euro pentru renovarea energetică și instalarea panourilor fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice. Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) care să stimuleze participarea populației la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie. În egală măsură, va continua programul ”Casa eficientă energetic” derulat de Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, unde este în curs de elaborare ghidul aplicantului. Ambele programe urmează să fie lansate în 2024, conform declarațiilor oficiale.

Mai multe despre aplicațiile ROCKWOOL pe Izolația din vată bazaltică ROCKWOOL

Sursa: Rockwool România