in , , , ,

Interviu Andrei Ștefan, Partener STC: Despre finalizarea proiectului Quartier Azuga, componenta nZEB și consecințele costurilor actuale

Interviu acordat publicației Investing în Property de către: Andrei Ștefan, Partener STC Partners

Având în vedere costurile actuale de construcție, cum credeți că va evolua prețul pe mp al locuințelor în București?

București este una dintre cele mai accesibile capitale din Uniunea Europeană din punct de vedere prețuri imobile raportate la veniturile locuitorilor. Orașul beneficiază de fundamente pozitive pentru o piață rezidențială dinamică printre care migrație pozitivă, dezvoltare economică, un stoc învechit și nepotrivit nevoilor autohtone și un număr insuficient de noi locuințe livrate. Pe termen scurt s-a înregistrat o scădere a tranzacțiilor în București, în jur de -20% față de aceiași perioadă în 2022 (de menționat că anul 2022 a fost un an record de tranzacții), dar în continuare s-a menținut peste perioada 2017-2019, din acest punct de vedere piață și-a demonstrat reziliența și fundamentele robuste într-o perioada dificilă pentru piețele imobiliare din țările dezvoltate din Europa.

Există semne pozitive de scădere a inflației, dar este de așteptat ca dobânzile și inflația să se mențină în continuare la un nivel ridicat în perioada imediat următoare. Din acest punct de vedere, considerăm că în următoarele 12 luni prețurile vor rămâne relativ stabile în București, eventual piața va asista la ușoare creșteri în anumite zone și segmente de piață unde există o cerere ridicată și lipsă de noi proiecte. De asemenea, costurile de construcție s-au așezat după o perioadă caracterizată de incertitudini și creșteri, ce o să sprijine adițional o perioadă de stabilitate a prețurilor din piața locuințelor noi.

Pe termen lung, prețul locuințelor o să continue convergența cu celelalte capitalele dezvoltate din Uniunea Europeană. De asemenea, diferența de preț dintre locuințele noi și cele vechi o să se accentueze, considerând dinamica la nivelul Uniunii Europene cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.

Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat? Luați în calcul inclusiv testarea altor piețe?

Atenția noastră principală rămâne asupra proiectului Quartier Azuga; este extraordinar de important să livrăm prima faza la standardele propuse și să aducem astfel un produs rezidențial superior către clienții noștrii. Proiectele lăsate în urmă sunt cea mai reprezentativă carte de vizită pentru noi. Ca și dezvoltator, ne dorim să formăm un branding solid de rezidențial și acest lucru se poate realiza doar prin calitatea proiectelor pe care le vom livra către clienții noștri.

Am accelerat procesul de identificare în ultimele luni a noi oportunități de dezvoltare rezidențială în zona București/ Ilfov. Ne dorim ca anul următor să pornim un nou proiect rezidențial, dar este important să identificăm oportunitatea potrivită din acest punct de vedere. Atenția noastră rămâne asupra segmentului rezidențial sau mixed-use, dar în care componenta de rezidențial joacă rolul principal.

Cum evoluează construcția ansamblului Quartier Azuga, când estimați că veți finaliza proiectul și ce feedback ați primit până acum din piață?

Prima faza a proiectului Quartier Azuga urmează să fie finalizată în Aprilie/ Mai 2024, urmând ca primi rezidenți să se mute începând cu August/ Septembrie 2024. Suntem mulțumiți de cum decurg lucrările la prima faza, reușim să livrăm calitatea pe care o urmărim în timpul și bugetul pe care le-am setat la începutul proiectului. Urmează să pornim faza a doua a proiectului cel mai probabil în primăvara anului 2024 considerând interesul ridicat din partea clienților arătat pentru proiect. Ne dorim să finalizăm tot proiectul până la finalul anului 2025.

Feedback-ul este unul pozitiv, clienții sunt din ce în ce mai informați cu privire la soluțiile pe care le utilizăm și înțeleg că la Quartier Azuga descoperă un proiect sustenabil și modern, ce reprezintă noul standard de dezvoltare rezidențială. Suntem pionieri în București, România în general, din acest punct de vedere, reușind să aducem un produs rezidențial eficient energetic, ce depășește semnificativ minimele impuse de standardul nZEB, într-o gamă de prețuri competitivă.

Știm că cele peste 200 de apartamente din cadrul Quartier Azuga vor avea un consum de energie aproape de zero. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Proiectul Quartier Azuga depășește semnificativ minimele nZEB (nearly zero emission building), noul standard impus încă din 2021 pentru noile clădiri rezidențiale autorizate. Există 3 criterii de urmărire pentru standardul nZEB: acoperire energie regenerabilă, energie primară totală și emisii CO2. nZEB-ul impune niște minime/ maxime pentru aceste 3 criterii.

De exemplu, este obligatoriu ca proiectul să aibă acoperire de minim 30% din energie cu surse regenerabile, în cazul proiectului nostru discutăm de o acoperire de 50% prin utilizarea panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură. Prin aplicarea soluțiilor tehnice pentru a atinge o izolație termică superioară a clădirii, reușim să avem un consum de energie cu aproape 30% mai mic decât maximul impus de standardul nZEB în timp ce emisiile de CO2 per an sunt cu aproape 60% mai mici considerând soluțiile eco-friendly pe care le utilizăm.

Consumul de energie minim al proiectului și acoperirea din surse prietenoase cu mediul conduce la o serie de beneficii multiple pentru rezidenți: costuri semnificativ mai mici de întreținere (pentru un apartament de 2 camere se fac economii de până la 700-800 EUR într-un an dacă comparăm cu un bloc vechi nereabilitat), dobânzi preferențiale prin creditele verzi (pentru un credit de 100,000 EUR pe 30 de ani, costurile de finanțare sunt cu până la 500 EUR mai mici într-un an sau 40 EUR per luna), conservare superioară a valorii proprietății în timp (există o presiune foarte mare la nivel global și de Uniune Europeană cu privire la a avea clădiri rezidențiale verzi/ eficiente energetic ce o să influențeze valoarea acestor proprietăți favorabil în detrimentul clădirilor vechi) și, de asemenea, rezidenții beneficiază de un mediu mai sănătos.

YouTube player

Despre STC Partners

Cu o privire holistică asupra pieței imobiliare, STC Partners fructifică la maxim unicitatea fiecărei oportunități considerând contextul și particularitățile la momentul respectiv. Prin urmare, aplică o abordare bazată pe date în procesul de luare a deciziilor și selectează doar acele proiecte în care știu că pot face diferența.

Nu au o strategie de a investi într-o anumită zonă geografică sau clasă de active imobiliare. Se concentrează pe acele oportunități în care identifică un potențial semnificativ pentru crearea de valoare.