in ,

“Tinerele generații au nevoie să studieze și modele feminine de succes, nu doar opere literare în care femeile sunt victime, mame sau prințese care trebuie salvate.” – Mioara Iofciulescu, vicepreședintă OFA UGIR

Prezentă în cadrul emisiunii Legile Afacerilor moderată de Alexandra Marin, vicepreședinta OFA UGIR, Mioara Iofciulescu, a vorbit despre conferința internațională “Rolul femeilor în dezvoltarea României”, organizată în data de 7 noiembrie 2023, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii din România sunt femei, față de 25,3%, media europeană. Și ȋn politica autohtonă femeile sunt mai slab reprezentate. La nivelul Parlamentului României, reprezentarea feminină este de doar 18%, în timp ce media UE este de 29,3%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Ȋn acest context, Conferința Internațională a Organizației Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România (OFA UGIR) a reunit personalități din mediul politic, academic, antreprenorial și din societatea civilă care au analizat rolul femeilor ȋn dezvoltarea României și au venit cu propuneri pentru o mai bună reprezentare a acestora ȋn societate, economie și politică. Adoptarea cotelor de gen a fost una dintre soluțiile susținute de către participanții la eveniment.

YouTube player

„Parlamentul European a adoptat și are ȋn lucru multiple proiecte legislative care promovează femeile. Prin directiva „Femei în consiliile directoare”, insistăm pentru adoptarea proiectului plată egală pentru muncă egală ȋntre femei și bărbați și pentru transparentizarea salariilor din companii. Bineȋnțeles, schimbările de legislație sunt importante ȋn ȋncurajarea femeilor de a se implica ȋn economie și politică, ȋnsă o societate modernă și incluzivă trebuie să accepte nu doar că femeile pot conduce, dar și că ele ar trebui să conducă.  Mă bucur să văd această dezbatere și sper că, anul viitor, ȋn iunie, româncele nu doar vor ieși să voteze, ci și că vor fi multe candidate ȋn alegerile europarlamentare și nu numai”, a transmis Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, ȋntr-un mesaj video ȋnregistrat special pentru această conferință.

Directiva Parlamentului European „Femei în consiliile directoare” introduce proceduri transparente de recrutare în companii, astfel încât cel puțin 40% dintre posturile de conducere neexecutive sau 33% din toate posturile de director să fie ocupate de femei.

„Salariul egal pentru aceeași muncă ar trebui să fie norma și să fie de la sine înțeles. Dar încă sunt multe de făcut. Mai ales în ceea ce privește pozițiile de conducere ocupate de femei în afaceri, știință, cercetare și politică. În România, de exemplu, mai puțin de 1 din 5 membri ai Parlamentului sunt femei, în ciuda faptului că reprezintă peste 50% din populație. (…) Experiența mi-a demonstrat că egalitatea de gen nu apare de la sine. Pentru fiecare pas trebuie să luptăm pentru că ce am câștigat poate fi ușor pierdut. Adevărata egalitate necesită atenție și angajament în fiecare zi. Putem modela cursul istoriei, inclusiv prin legi și prin investiții publice. Acesta este motivul pentru care Europa investește în îngrijirea copiilor. Nimeni nu ar trebui să aleagă între a fi părinte și a urma o carieră. În loc să fie privit ca un obstacol pentru muncă sau pentru pozițiile de conducere, statutul de părinte ar trebui să fie considerat o calificare! (…) Ponderea femeilor în consiliile de administrație ale companiilor a atins un nivel record de 33%. Acesta este un prim succes important. Cred că societățile în care femeile dețin poziții de conducere în condiții egale nu sunt doar societăți mai corecte, ci și mai bune, mai prospere, cu mai mult potențial și echilibru între generații. Este important să construim rețele și alianțe între noi și să ne susținem reciproc, la fel cum o fac bărbații. De aceea, un eveniment ca cel organizat de voi este atât de important”, a transmis Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene.

„Conferința dedicată rolului femeilor ȋn dezvoltarea României ȋși propune să devină o platformă activă de dezbateri reale cu privire la importanța și nivelul de implicare al femeilor ȋn toate domeniile de activitate din țara noastră. Obiectivele sunt identificarea de soluții specifice și formularea de propuneri concrete ȋn vederea adoptării și implementării, de către factorii de decizie, a măsurilor necesare pentru reducerea decalajului existent ȋntre femei și bărbați la nivel social, economic sau politic. Față de 2020, scorul României în domeniul puterii a scăzut, ducând țara noastră pe locul 23. Inegalitățile de gen s-au accentuat în subdomeniile de luare a deciziilor politice și economice, în care ocupăm locul 26, respectiv 27, conform Institutului European pentru Egalitate de Gen. Avem nevoie de mai multe femei ȋn funcții de conducere, ȋn mediul politic și ȋn toate sectoarele de activitate, iar creșterea nivelului de implicare al femeilor ȋn toate domeniile reprezintă șansa României de a atinge nivelul de dezvoltare și civilizație pe care ni-l dorim pentru generațiile viitoare.” a punctat Mioara Iofciulescu, vicepreședintă OFA UGIR.

Ȋn 2023, a fost publicat indexul egalității de gen, în baza datelor din 2022 și 2021. Țara noastră se află pe ultimul loc ȋn UE, cu 56,1 de puncte, din 100, cu 14 puncte ȋn urma mediei europene.

Potrivit unui studiu publicat de The Peterson Institute for International Economics, companiile cu un număr mai mare de femei în poziții de conducere au tendința de a înregistra performanțe financiare mai bune.

Evenimentul a mai reunit, printre paneliști, membri ai corpului diplomatic, coordonatori de fonduri de investiții și de ecosisteme antreprenoriale, reprezentanți ai sectorului financiar-bancar dar și ai autorităților coordonatoare ale fondurilor europene nerambursabile dedicate mediului privat, precum și reprezentanți ai mediului academic și, respectiv, ai mediului politic.