in , , , ,

Numele din spatele METRIK Architecture – (Re)defining architectural design

Arhitectura este experiența spațiului, iar design-ul architectural este procesul prin care acest spațiu este creat. Nu ne însușim aceste cuvinte, ele aparțin firmei de arhitectură METRIK Architecture.

Cu un simt creativ instinctiv, ghidat de profesionalism, cu un vibe inundat de o viziune fresh, pliată pe cerințele actuale, firma de arhitectură METRIK promite și oferă.

METRIK Architecture alege să evolueze sub premisa că o echipă reprezintă mai mult decât suma indivizilor săi, motiv pentru care “mișcarea” este procesul de inspirație. De ce mișcarea? Deoarece aceasta transformă, perfecționează, “șlefuiește”. Supusă constant variatelor procese de formare, fiecare piesă din puzzle alcătuiește constanta METRIK, fiecare membru al echipei dezvoltând un set unic de abilități.

Toate procesele prin care compania s-a dezvolat, au condus la crearea unei sinergii, liantul perfect dintre client și serviciile oferite.

În peisajul ce se află într-un continuu proces de schimbare a pieței imobiliare, firma de arhitectură METRIK folosește software de design BIM de ultimă generație pentru atingerea obiectivelor. Rezultatul? “Prin procesul nostru de proiectare arhitecturală, dăm putere clienților noștri în călătoria lor de a modela un mâine mai bun.” afirmă echipa METRIK.

Cel care a pus bazele METRIK Architecture în 2016, mentorul echipei formate în prezent din 12 arhitecți și designeri de interior, a pășit în această călătorie a formelor, pragmatismului și un strop de artă, ghidat de respect: pentru context (natural, construit, uman), pentru investitori (gestiunea corectă a laturii financiare), pentru ei înșiși, ca și profesionişti.

“Înţelegem piaţa şi provocările ei. Ne-am sudat în jurul unor proiecte de mare anvergură şi avem capacitatea de a materializa proiecte majore alături de cei ce ne împărtăşesc viziunea.”, Vlad Baloșin, Arhitect, fondator METRIK Architecture.

Vlad Baloșin, Arhitect, fondator METRIK Architecture

În rândurile de mai jos, Vlad a decis să lase pentru câteva minute liniile și cifrele deoparte, în schimbul lor așezând cuvinte despre parcursul său și experiența acumulată în ani de studiu și de muncă.

Născut în Bucureștiul anilor ’86, Vlad a rămas fidel capitalei, inspirat de contraste și dinamism. Orașul eterogen i-a influențat direct parcusul în viață.

“Am fost întotdeauna curios de starea pe care mi-o transmiteau diversele peisaje urbane, de ce unele spaţii impun o stare, iar altele una total diferită. Umblam şi comparam. Desenam mult: drumul până la bunici (locuiam în Balta Alba, iar ei în Iancului), ba planul casei, ba scene din filme, repere, iar ai mei m-au încurajat. Am avut mereu şi o mare curiozitate legată de felul cum se construieşte, iar Bucureştii anilor ’90 ne-au “oferit” multe şantiere părăsite pe post de loc de joacă. Îmi alesesem deja vocaţia, deşi nu o bănuiam.

 

Am urmat cursurile liceului de informatică “Tudor Vianu”, loc foarte drag mie, unde am sudat puternice relaţii de prietenie. Ulterior, în facultate, am aflat că acesta fusese proiectat de arhitectul Ion Mincu, nume purtat şi de Universitatea de Arhitectură pe care am urmat-o. Decizia de a deveni arhitect a fost luată târziu, la 17 ani. Mă bucur enorm că am ales asta, pentru că nu m-aş fi văzut făcând altceva: IT sau finanţe ca majoritatea prietenilor, medicină ca tatăl meu sau inginerie industrială ca mama.

Curiozitatea nativă m-a împins să mă angajez încă din anul I de facultate. Voiam să văd cum se pune în practică ceea ce parcurgeam în teorie la “Mincu”. Am avut ocazia să lucrez în cadrul unui birou mare, sub aripa unor arhitecţi excelenţi. Am învăţat mult şi le sunt recunoscător.

Natural, odată cu terminarea studiilor, am îmbrăţişat latura liberală a meseriei şi am lucrat ca freelancer, dar pentru că nu am vrut să pierd contactul cu latura frumoasă a teoriei, am reintrat pe băncile facultăţii, însă ca asistent universitar. După ceva ani, cererea mare de lucrări m-a împins natural către a forma o echipă în jurul meu.”

Ce stil te diferențiază și care este cea mai importantă sursă de inspirație pentru ține?

Cel mai mult mă influențează contextul în care integrăm un nou proiect, mai exact, o privire critică asupra acestuia. Este factorul principal în alegerea unei direcții creative. Ne propunem întotdeauna să îi potențăm sitului elementele pozitive și să le minimizăm pe cele mai puțin fericite, pentru a genera în final o atmosferă firească. Apoi suprapunem multiple layere de analiză care ne “arată” soluția: urbanism, sustenabilite, însorire, vizibilitate, bună vecinătate, plus, foarte important, cerințele și nevoile clientului nostru. E un joc de puzzle minunat. Foarte greu, dar minunat. Trăim într-o perioadă în care există o multitudine de stiluri de arhitectură din care putem alege. Toate sunt valide. Personal, mă simt tot mai atras și tind către Neo-boem. Este uman, firesc, de-al locului. Atmosfera generată este întotdeauna plăcută. Este extrem de contextual și încurajează împletirea tehnologiei cu influențe locale, rezultatul fiind inedit.

În contextul actual, care sunt principalele cerințe din punct de vedere arhitectural?

Piața de real-estate s-a maturizat. Începe să fie tot mai clar pentru toți actorii implicați în domeniu faptul că arhitectura de calitate se vinde bine. “Good design sells!” Asta înseamnă că trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptărilor în fiecare proiect. Ne place asta. Dar mai important este felul cum reușim să generăm această calitate în contextul investiției. Un proiect frumos pe hârtie este o mică parte din proces. Important este cum se pune în operă, cât de rapid se întâmplă execuția, controlul constant al calității, abilitatea de a adapta proiectul multitudinii de probleme care inevitabil apar. Înțelegem foarte bine provocările clienților noștri și știm să îi susținem din punct de vedere tehnic astfel încât să fluidizăm întregul proces. Colaborăm foarte bine cu echipele de management, de constructori și le livrăm rapid proiecte bine coordonate, pe toate specialitățile. Suntem buni integratori. Atât inginerii de rezistență cât și cei de instalații participă major la generarea unui produs bun, corect, competitiv. Noi îi coordonăm și le integrăm proiectele. Fiecare piesă contează în marele puzzle al calității în construcții. Apoi, pe parcursul construirii urmărim și intervenim astfel încât rezultatul final să fie cel din proiect, sau mai bun. Această înțelegere a procesului ne diferențiază.

Ce sfat le-ai oferi celor care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu?

Sfatul meu este să își urmeze visul! Este un domeniu frumos, variat și fiecare tip de personalitate își va găsi o nișă în care să performeze. Conștientizarea faptului că ai participat la realizarea unui proiect major este unul dintre cele mai bune sentimente. Rezultatul muncii este unul palpabil. La final, îți aduci aminte de prima schiță realizată cot la cot cu investitorul. De acea sinergie de idei sintetizată într-un desen. Desen care, prin efortul tuturor implicați, a devenit realitate. Nu mă văd făcând altceva.

Printre proiectele semnificative ce poartă semnătura METRIK Architecture, se numără:

WIN Herăstrău

Link spre site: ( https://www.metrik.ro/work/winh )

Link spre pagina anualei: ( https://www.anuala.ro/proiecte/2022/213/ )

POVESTEA WIN Herăstrău

În toată activitatea desfășurată – de la formarea echipei, la alegerea proiectelor, la relațiile cu clienții – Armonia este cuvantul de ordine, descoperind mereu noi fațete.

WIN Herăstrău este un “proiect de maturitate” – la nivel profesional și de aspirație.

Ansamblu de locuințe colective, în inima Cartierului Francez din București

WIN Herăstrău completează țesutul urban dintre blv. N.G.Caramfil si Șoseaua Nordului și realizează continuitatea traseelor pietonale dintre cele două. În paralel cu generarea obiectivului de arhitectură, ne-am propus realizarea de spații exterioare sociale care să aducă oamenii împreună în jurul funcțiunilor publice, să creăm fondul pentru obținerea sentimentului de apartenență și de armonie în zonă. Către blv. Caramfil funcțiunile publice se deschid prin intermediul unui amfiteatru reinterpretat. Înspre Herăstrău, accesul în ansamblu este marcat de o piațetă dotată și ea cu funcțiuni publice.

Pietonal, nu auto

Aleile interioare aparțin pietonilor. În acest sens, cele peste 400 de locuri de parcare realizate au fost poziționate exclusiv în cele 2 subsoluri, ce însumează aproximativ 15000 mp. Cele 3 accesuri auto au fost prevăzute astfel încât să ofere o maximă fluiditate a circulației, dar să prezinte un impact minim asupra spațiilor exterioare destinate recreerii.

Claritate, Simplitate, Sobrietate, Ordine

Contextul arhitectural este eterogen. În urma lecturii sitului, am luat decizia de a utiliza un limbaj sobru, gravitațional, bazat atât pe volumetrii clare și puternice, cât și pe o texturare diversificată, vie și durabilă, care să echilibreze tumultul zonei. Pentru fiecare dintre cele 5 corpuri de clădire, am optat pentru divizarea fațadelor în 3 registre clare, fiecare fiind caracterizat printr-o textură și un limbaj propriu.

Armonie între ortogonal și ludic. Fațade în mișcare.

Forma fiecărui corp de clădire este una primară. Parterul si mezaninul sunt concepute într-un limbaj statornic cu textură de beton. Gardul viu delimitează logiile duplexurilor de spațiile publice. În ritmul fațadei este inserat lobby-ul deschis pe 2 niveluri al fiecărui corp de clădire.

Partea intermediară are o textură deschisă la culoare realizată în sistem ventilat, unde logiile și ferestrele poziționate asimetric de la un nivel la altul și panourile glisante realizate din materialul fatadei, aduc o notă de ludic fațadelor hiper-ortogonale și conferă dinamism imaginii generale. Am optat pentru logii în detrimentul balcoanelor pentru sentimentul de protecție și un plus de intimitate. În contrast, ferestrele dispuse pe toată înălțimea camerei deschid apartamentele către spațiile exterioare și maximizează aportul de lumină naturală.

Ultimul nivel preia stilul și materialitatea bazei, dar face loc unor terase generoase poziționate pe fațadele lungi ale ficărui corp.

Varietate funcțională.

Complementar cu ordinea aspectului exterior, la nivel planimetric proiectul prezintă o mare varietate funcțională și tipologică. Deși însumează o suprafață supraterană totală de aproximativ 30000 mp, este un proiect în care nu există un etaj curent propriu-zis.

La nivelul parterului și mezaninului se regăsesc duplexuri cu logii vaste ce ajung si la 4m lățime, spații comerciale și de birouri în proximitatea accesului în fiecare clădire sau către piațete.

Nivelurile 1-4 prezintă apartamente cu partiu variabil, pliabile multor profiluri de locatari, fiecare având între și 5 camere. Acestea sunt diferit poziționate de la un nivel la altul, în funcție de priveliște și de cerințele specifice ale cumpărătorilor. Alăturarea și juxtapunerea diferitelor tipologii de unități de locuit a fost posibilă prin studierea și coordonarea atentă a elementelor de rezistență, de instalații și a sistemelor orizontale si verticale de izolare. Am obținut layout-uri flexibile pentru fiecare nivel, care au putut răspunde unei mari varietăți de cerințe specifice, cu menținerea unui confort ridicat și a imaginii generale.

Apartamentele cele mai sofisticate se regăsesc la etajul 5 retras. Acestea au o înălțime liberă de peste 3 metri și se deschid către terase prin ferestre pe toată lungimea și înălțimea camerelor.

Sustenabilitate. Bunăstare.

“Ne-am propus asigurarea unei amprente de carbon cât mai reduse în utilizare la nivel de ansamblu.

Încălzirea și răcirea spațiilor se realizează prin intermediul unei centrale termice comune și a unui sistem de mini-pompe de căldură aer-apă. Pentru ventilarea spațiilor am utilizat sisteme de aport de aer poaspăt cu recuperare de căldură. Toate sunt coordonate de sisteme smart-home.

Suprafațele vitrate sunt eficiente energetic. Sticla a fost aleasă în funcție de orientarea cardinală pentru un control solar optim. Parasolarele glisante și cele tip rulou participă și ele la minimizarea consumului de energie pe timpul verii.”

GÂRLEI 30-A, Sector 1, București

Link spre site: ( https://www.metrik.ro/work/ga30 )

POVESTEA GA30

Transformarea arhitecturii unei construcții vechi de peste 25 de ani în ceva nou, al momentului. Dorința investitorului de a evoca o imagine industrială, caracterizată de cărămida aparentă și de detalii metalice, a fost îmbrățisată de echipa Metrik în cadrul unui nou proiect de mare anvergură.

“Am apreciat decizia investitorului de a menține construcțiile existente și de a le aduce la zi. Din punctul de vedere al sustenabilității, este cea mai corectă direcție. În acest sens, tema a fost de a modfica cele 3 clădiri existente și de a le transforma major arhitectura lor, de a o aduce la zi. Așa că imaginea obținută reflectă pe de o parte volumetria existentă (ce am păstrat) cât și solicitarea generării unui stil industrial marcat de finisaje durabile (metal negru și cărămidă aparentă).

Cele mai mari provocări au ținut de atingerea standardului NZEB și de integrarea sistemelor complexe pe structura existentă. În plus, am luptat pentru a obține o imagine curată, o volumetrie mai clară decât cea a construcțiilor actuale, ținând cont de modificările majore legate de layout-ul apartamentelor. Abia așteptăm începutul șantierului. Preconizăm startul la începutul anului 2024.”

Casa C+C1 

Link spre site: ( https://www.metrik.ro/work/cc1 )

Link spre pagina anualei: ( https://www.anuala.ro/proiecte/2020/397/ )

Link spre prezentarea video a casei: ( https://blog.deltastudio.ro/video-amenajare-vila-cu-un-etaj-lsd-living-spaces-design/ )

POVESTEA CASEI C+C

Proiect realizat pentru bunii prieteni Carol Dermengiu și Christina Marin, care stau în spatele LSD (Living Spaces Design), primii beneficiari ai METRIK Architecture. Și-au dorit o casă albă, contemporană, cu volumetrie curată și clară.

Locația, strada Paris din Moara Vlăsiei, este o zonă dezvoltată în ultimii 10 ani, în afara părții traditionale a comunei. Aceasta încearcă să iși găsească identitatea sub influența urbană a capitalei și puterea cadrului natural oferit de pădurile și lacurile din proximitate.

Propunerea s-a conturat pe adaptarea imaginii urbane, susținută de stilul de viață și de valorile beneficiarilor, la contextul natural al zonei. Forma clădirii s-a obținut prin folosirea unor volume simple, albe, a caror joncțiune a fost marcată prin elemente contrastante prin materialitate și culoare. Clădirea oferă o imagine bine definită, care se inserează discret în context prin proporțiile sale, dar care se evidențiază prin puritatea limbajului arhitectural.

Locuința, alături de împrejmuire, de cei doi pereți directori exteriori, de anexe, dar și de curțile generate de spațiul interstițial dintre acestea, contribuie la obținerea unui tot unitar în care este definită foarte clar dinamica spațiului, atât exterior cât și interior.