in , , ,

ADN de Lider în Arhitectură

Prezent în emisiunea Legile Afacerilor, Adrian Untaru, unul dintre fondatorii biroului de arhitectură ADN a vorbit despre business-ul care anul acest împlinește deja 20 de ani de activitate.
“Echilibrul potrivit între experiment și experiență, în peisajul complex și delicat al vieții contemporane.” Așa descriu cei de la ADN munca lor. Biroul de arhitectură a fost înființat în 2003 de către Andrei Șerbescu și Adrian Untaru, cărora li s-au alăturat ulterior Bogdan Brădățeanu și Esenghiul Abdul.
Povestea ADN, prin ochii lui Adrian Untaru, Founding Partner
“Eu și Andrei ne-am cunoscut la pregătirea pentru facultate și am rămas prieteni de atunci. Noi am fondat biroul imediat după facultate, nu am apucat să lucrăm în altă parte, să mergem la un interviu. Am sărit poate peste niște pași care ne-ar fi ajutat. Succesul nu a venit chiar atât de ușor. E nevoie de experiență, iar experiența se face destul de greu. Timpii sunt destul e mari. Noi avem, în medie, 4-5 ani până când un proiect ajunge de la desen la a fi construit și inaugurat.
Când am început, am pornit cu gândul că vrem să ne facem profesia, vrem să construim, vrem să lăsăm ceva în urmă. Nu am urmărit un model de business, nu am urmărit un profit imediat. Cred că există un fel de conflict de interese între un birou profitabil și un proiect bun. Un arhitect celebru spunea că diferența dintre o arhitectură bună și una proastă e timpul investit. Indiferent cât suntem de buni, fără să invești mult timp e greu să obții rezultate. Și dacă investești timp, e greu să fii profitabil. Trebuie găsit un echilibru între profitabilitate, business, care se transformă ulterior în vizibilitate și profesie/un proiect bun, care în felul său duce la o altfel de vizibilitate.“
Despre proiectul care le-a confirmat că fac bine ceea ce fac și premiile obținute ulterior
“Sunt aproape zece ani. Dogarilor, în 2014. Am avut noroc să întâlnim un client cu care am avut o anumită sinergie. E un parcurs lung, un proiect experimental, iar de-a lungul a celor 4-5 ani, cât durează proiectarea și execuția, sunt foarte multe momente tensionate în care proiectul se poate pierde. Așadar, în egală măsură e și meritul lor. Urban Spaces sunt printre primii clienți care ne-au ajutat într-un mod în care nici nu ne-am gândit. Am câștigat cu acel proiect foarte multe premii și trofee, am fost în top 5 la World Architecture Festival în Singapore. Nu ne-am așteptat niciodată.
Proiectele premiate au continuat. Cred că avem un număr destul de mare de premii naționale și internaționale câștigate. Cele mai multe pe zona de rezidențial și pe partea de office. De trei ori am fost nominalizați la Mies van der Rohe Awards, care este cel mai prestigios premiu la nivel european. Fiecare țară face câteva nominalizări și vin câte 3-4 din fiecare țară. În total ajung vreo 300-400 de participanți și concurăm cu proiecte remarcabile din Oslo, Berlin, Londra. E destul de greu. Am fost de trei ori nominalizați finaliști în top 40 de proiecte selecționate. Mai mult de atât e destul de greu pentru că și tema e alta acolo, sunt premiate alte proiecte acolo, cum ar fi cele cu teme sociale.”