in , ,

Andreea Popa, CEO Emax Real Estate: “Absolut tot ceea ce vindem noi oferă facilitățile unui hotel de 5 stele, dar la preț de sector rezidențial”

Interviu exclusiv

Majoritatea celor care investesc în Emiratele Arabe Unite își propun să închirieze ulterior, obținând astfel venituri pasive. Apariția investitorilor care aleg să se mute definitiv în aceste locații este o tendință care prinde contur tot mai mult în ultimul an și atent analizată de Emax Real Estate. Facilitățile fiscale și lipsa taxelor reprezintă avantaje care nu pot fi găsite în altă parte, ceea ce face ca mulți dintre investitori să își îndrepte atenția către Dubai sau Statele Unite ale Americii.

Cum a evoluat business-ul Emax Real Estate în ultimii ani și pe ce repere s-a bazat?

Este demonstrat că piața imobiliară este cea mai puțin volatilă și are o tendință naturală de a se redresa, indiferent de contextul economic, având bineînteles și o apreciere de preț odată cu trecerea anilor. De-a lungul celor 3 ani de business am reușit să ne dezvoltăm portofoliul în Dubai și să ne extindem în Statele Unite ale Americii. Suntem pe o traiectorie ascendentă. Activitatea noastră nu se limitează doar la vânzări imobiliare, ci ne ocupăm inclusiv de partea de închirieri. În același timp oferim un pachet complet pentru investitorii pe care-I consiliem, de la servicii privind deschiderea unei companii în Dubai sau Miami, obținerea rezidenței, până la finanțare bancară cu dobânzi preferențiale, în avantajul fiecarui client Emax. Este o mare realizare pentru noi și clienții noștri posibilitatea obținerii unei finanțări bancare pentru imobiliare achiziționate în Statele Unite sau Dubai, direct de la băncile românești.

Sunteți printre primele companii care a conturat apetitul pentru investiții externe, în special în Emiratele Arabe Unite. Care este cel mai important criteriu după care ar trebui să se ghideze o persoană ce dorește o investiție de acest gen?

Într-adevăr noi am adus primii acest concept de business în România. Dubai este unul dintre cele mai vizitate locuri din lume și centrul financiar al Emiratelor Arabe Unite. Randamentul investițional este unul extrem de bun, datorită facilităților fiscale pe care le oferă și a numărului mare de vizitatori. Pentru noi, atât în Dubai, cât și în Miami este ideal să cumpărăm în faza de construcție, deoarece aprecierea de preț pe care o poate avea un proiect cumpărat off plan poate fi chiar dublarea capitalului investit inițial. Avem proprietăți vândute în 2020, în faza de construcție care acum valorează dublu. Evident că nu toate proprietățile au această apreciere de preț, ideal este să ținem cont de câteva crieterii esențiale atunci când decidem să facem o investiție precum: locația, planul de plată, prețul de închiriere al zonei, facilitățile pe care le oferă etc. Absolut tot ceea ce vindem noi oferă facilitățile unui hotel de 5 stele, dar la preț de sector rezidențial. Datorită acestui fapt survine și randamentul crescut, care poate atinge și 12% anual din prețul inițial de achiziție.

„Clienții sunt mult mai educați financiar, optează pentru calitate și confort, pentru locații bune”

Românii au început, treptat, să pună accent pe diferențele, atât economice, cât și sociale, diferențe ce încurajează opțiunea de a se muta în Dubai. Dorim să ne detaliați aceste diferențe.

Cele mai mari avantaje obținute aici sunt cele de ordin fiscal și lipsa taxelor. Marea majoritate a celor care își deschid companii aici sau obțin rezidență fiscală o fac pentru acest fapt. Imaginați-vă cum este să nu plătești impozit anual pe profit 16% , dividende 8%, taxe pentru salariu lunar la stat, impozit anual pe proprietate, impozit pe venituri generate din chirii și multe altele.

Care sunt riscurile implicate într-o investiție off-plan, în Dubai?

Nu există riscuri din punctul acesta de vedere. Este o lege dată încă din 1985 de către sheikul Al Maktoum care protejează investitorul. Astfel, dacă alegeți să investiți într-un proiect off plan, banii se duc într-un cont escrow care protejează investitorul. Este un cont guvernamental, practic dacă din motive excepționale dezvoltatorul imobiliar nu poate continua construcția, statul garantează returnarea banilor plătiți ca și avans către investitori. Nu s-a întâmplat așa ceva până în momentul de față în Dubai, este vizibil ce minunății de clădii și ce infrastructura au dezvoltat în ultimii 50 de ani. Noi am ales să lucrăm doar cu dezvoltatorii mari, cei mai reputați dezvoltatori din EAU, asupra cărora avem o expertiză în privința a ceea ce au dezvoltat în ultimii zeci de ani.

Anul acesta a debutat cu o premieră pentru Emax Real Estate, prin încheierea unui parteneriat strategic cu doi dezvoltatorii mobiliari semnificativi, de pe piața americană. Este un pas spre dezvoltarea business-ului, fără îndoială. Ce implică acest parteneriat?

Datorită apetitului investițional al clienților noștri, din partea cărora am avut cerere pentru proprietăți imobiliare în Miami, am ales să oferim același pachet complet pe care îl oferim și în Dubai. Statul Florida este cel mai avantajat stat din punct de vedere fiscal din America, acesta reușind să gestioneze cu brio perioada pandemică dar și post pandemică, fiind singurul stat din America care a înregistrat apreciere de preț în segmentul imobiliarelor. Foarte multe corporații au migrat către Florida după pandemie. De asemenea, sectorul turistic nu a fost afectat semnificativ în această perioadă. Statisticile arată că toate celelalte state din America au înregistrat deprecieri ale prețurilor imobiliarelor, pe când în Florida a crescut semnificativ. Am încheiat două parteneriate cu cei mai importanți dezvoltatori din Miami, astfel clienții noștri categoric vor beneficia de cele mai bune prețuri direct de la dezvoltator, dar și de planuri de plată avantajoase. Evident că în pachetul de servicii pe care îl oferim este inclusă și analiza completă privind randamentul investițional generat de o astfel de investiție imobiliară.

„Proprietăți vândute în 2020, în faza de construcție, acum valorează dublu.”

Care este strategia care susține acest parteneriat și de ce ar opta românii pentru achiziția unui imobil în SUA?

Din acelasi motiv pentru care investesc și în Dubai: randament și aprecierea de preț. Lipsa taxelor și facilitățile fiscale pe care le oferă aceste orașe sunt de asemenea un plus. Sunt orașe spectaculoase, care înregistrează anual un flux mare de turiști, sunt importante centre financiare așa că nu avem emoții privind gradul de ocupare a ceea ce cumpărăm. Bineînteles beneficiază și de un sezon prelungit.

Miami, Dubai – se observă o tendință a românilor de a se reloca în destinații pe care noi le asociem cu vacanțele. În contextul situației actuale, românii privesc o investiție imobiliară ca fiind o acțiune sigură, pe termen lung. Ați observat schimbări majore în comportamentul clientului, în ultimii doi ani?

Da, bineînteles că am observat schimbări majore. Clienții sunt mult mai educați din punct de vedere financiar, optează pentru calitate și confort, pentru locații bune. Au simțit gustul a ceea ce înseamnă o investiție imobiliară bună, au făcut profit, vor să reinvestească și sunt mult mai relaxați. Înteleg astăzi tot acest proces mult mai ușor și sunt fericiți, mulțumiți cu alegerile lor.

Sunteți o femeie care a dezvoltat un business într-o lume majoritar masculină. Considerați că subiectivismul feminin vine în completarea unei abordări ce face diferența?

Vremurile s-au schimbat destul de mult, din ce in ce mai multe femei aleg să meargă pe calea antreprenoriatului. Eu sunt femeie de afaceri de la vârsta de 24 de ani. M-am lovit bineînțeles și de bărbați care subestimau o copilă în postura de femeie de afaceri. Dar, așa cum am mai susținut și în alte împrejurări, consecvența de multe ori bate atât inteligența, cât și experiența. Abordarea mea în relațiile pe care le am cu clienții mei de fiecare dată este una subiectivă, deoarece le recomand doar locațiile în care eu însămi aș investi. Am reușit să mă perfecționez ca și antreprenor de-a lungul anilor și simt că sunt profesionistă în ceea ce fac și în ceea ce ofer. Îmi tratez fiecare client ca pe un bun prieten, chiar cu foarte mulți dintre clienții mei am legat relații superbe de prietenie pe parcursul acestor ani. Revenind la abordare – este una naturală, încununată de experiența dobândită pe parcursul anilor. Iubesc ceea ce fac, mă culc și mă trezesc cu gândul la asta. Este pasiune, iar când pui pasiune în ceea ce faci totul merge foarte bine.