in ,

Vlad Buzoianu, CEO Cluj Business Campus, despre primul campus de birouri phygital din România

Interviu exclusiv oferit publicației Investing in Property

Marea surpriză pe care CBC a pregătit-o pentru anul acesta este primul campus de birouri phygital din România. Spre deosebire de alte digitalizari IOT care tratează anumite funcțiuni ale clădirilor de birouri, CBC le-a integrat pe toate, de la funcțiuni basic până la cele de comunitate. Astfel, experiențele și beneficiile de la birou vor fi mereu la un buton distanță prin aplicația CBC.

Știm cu toții că CBC este un etalon pentru biroul viitorului. Care considerați că vor fi provocările anului viitor?

Mă bucur că prin creativitatea noastră și dorința de a face mereu mai mult, ne-am poziționat ca un etalon pentru biroul viitorului. Din anul 2020 ne luptăm cu aceași provocare. Dacă pariul nostru este că biroul nu e un loc, ci o comunitate și o experiență , viziunea este pusă la îndoială de obișnuința și preferința oamenilor de a rămâne izolați, de a sacrifica conectivitatea până la un minim funcțional. CBC a făcut eforturi pentru a readuce oamenii împreună și a reconstrui comunitatea. Pot spune că în 2022 am început de la zero această dimensiune a conceptului nostru. Chiar dacă suntem departe de unde eram în pre-pandemie, sărbătorim fiecare mică victorie și fiecare nou membru al comunității pe care îl vedem implicat în acțiunile și experiențele de la CBC. Ca și abordare, am creat experiențe de wellbeing pentru toate categoriile de “useri” ale campusului. Sunt implicați de la cei proaspăt ieșiți de pe băncile facultății, pentru care am creat context de interacțiune și divertisment prin sport, petreceri și evenimente de dezvoltare profesională și personală, până la părinți pentru care am creat programe de after school prin care pot să vină la birou împreună cu cei mici și să găsească cu toții ceva de făcut aici.

„Am pariat pe dorința oamenilor de a fi din nou împreună
pe termen lung și lucrurile s-au echilibrat în cele din urmă”

Cum a fost anul 2022 pentru Cluj Business Campus?

Anul 2022 a fost un an foarte bun, nelipsit de provocări și succese. A fost anul în care primul capitol al strategiei CBC post-pandemie s-a încheiat și am atins din nou gradul de ocupare de 100% pe care ne-am propus să îl menținem în anii care urmează. Întreg ecosistemul CBC a fost pus la încercare de perioada 2020-2022 și work from home. De la birouri, până la serviciile din mini orașul nostru care se bazau pe muncă de la birou. Dar, am pariat pe dorința oamenilor de a fi din nou împreună pe termen lung și lucrurile s-au echilibrat în cele din urmă. Chiar dacă realitatea nu va mai fi aceași de dinaintea pandemiei, consider că ne îndreptăm spre o poziție de echilibru sănătoasă în ceea ce privește cum și de unde lucrăm.

Ce ne puteți spune despre investiția Wildhills?

Investiția WH înaintează spre conceptul pe care îl imaginăm încă din 2018. Chiar dacă deschiderea pentru public era programată pentru anul 2023, am decis să amânăm inaugurarea pentru Q1 2024. Cred că toate provocările pe care le-am depășit în acest proiect, de la supply chain până la creșterea alarmantă a bugetelor sau forța de muncă, doar ne-au demonstrat cât de mult ne dorim să realizăm un proiect emblematic pentru Cluj Napoca. Ca să dau un exemplu, în urmă cu un an am decis să renunțăm la componenta de finanțare nerambursabilă din investiția WH fiindcă anumite aspecte din proiectul scris și câștigat în 2018 nu mai erau actuale în adaptarea conceptului pentru anii care urmează. A fost o decizie grea să renunțăm la 2 mil Euro. Dar am făcut-o și am mers mai departe cu același concept pretențios – dar adaptat, renunțând la partea de incubator de afaceri. Pur și simplu nu se mai potrivea în noua noastră viziune.

Vă felicităm pentru închirierea celor 1014 mp către HTEC Group! Cum arată acum piața de birouri din Cluj?

Va mulțumesc! Suntem foarte fericiți de parteneriatele pe care le-am încheiat în această perioadă și, implicit, voturile de încredere primite de la companii precum HTEC Group, Delonghi, Leoni, Globant, RINF outsorcing, Brillio, Meron. Legat de piața de birouri, cu precădere cea din Cluj: cred că cererea pentru birouri de calitate, de la construcție până la sustenabilitate și experiențe, va rămâne cel puțin la același nivel. În schimb, toate produsele mai puțin de premium vor avea o problemă fiindcă dacă nu mai trebuie să venim la birou, birourile la care vrem să mergem sunt 20 % din birourile care există. Unii vor înflori, alții se vor adapta, alții vor rămâne irelevanți.

„Marea surpriză pe care am pregătit-o pentru anul acesta este primul campus de birouri phygital din România”

Care sunt planurile Cluj Business Campus pentru anul 2023?

Cred că marea surpriză este primul campus de birouri phygital din România. Lucrez și imaginez acest proiect din 2016, iar finalitatea este că vom lansa un super app de tenant experience – aplicația CBC. De la control access până la desk/ parking/room booking, până la înregistrarea la evenimente sau chiar un marketplace intern de tip Emag, în care clienții noștri pot comanda orice servicii oferite de facilitățile campusului la un preț cu discount. Cred cu tărie în acest proiect motiv pentru care am investit resurse considerabile în el. Cred că în viitor nu vor mai exista clădiri fără aplicație sau, puteți să le spuneți, sisteme de operare. Aștept cu entuziasm să vă spunem mai multe despre asta cu prilejul lansării oficiale.