in ,

Mauricio Mesa Gomez, Director General CORDIA România și Spania: “Eliminarea cotei de reducere a TVA-ului de 5% pentru achiziția unui apartament va pune presiune pe chirii”

Într-un context macroeconomic încă volatil, cu estimări care arată o inflație de o singură cifră în următoarele 12 luni, dar în creștere față de previziunile anterioare (8,21% în iulie față de 7,73% în mai) și o creștere economică în 2023 de 2,5% în iulie față de 3,2% în primul trimestru, eliminarea totală a cotei de TVA de 5% pentru achizițiile de apartamente va avea un impact semnificativ asupra pieței rezidențiale din România, consideră Mauricio Mesa Gomez, Director General Cordia România și Spania.

“Românii s-au orientat într-o măsură mai mare în ultimul an și jumătate spre închirierea apartamentelor și au amânat decizia de cumpărare, pe fondul situației macroeconomice și geopolitice instabile din 2022, iar tendința a continuat și în 2023. În toată această perioadă, prețurile de închiriere au crescut semnificativ pe fondul cererii mari, eliminarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achizițiile de apartamente și trecerea la o cotă unică de 19% TVA exercitând o presiune ascendentă asupra prețurilor de vânzare, descurajând și mai mult achizițiile, împingând potențialii clienți să-și amâne decizia. Evident, toată această cerere crescută pe segmentul de închiriere, determinată direct de eliminarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziționarea de apartamente, va avea un efect de reacție și va pune mai multă presiune asupra prețurilor de închiriere”, explică Mauricio Mesa Gomez.

Chiriile apartamentelor au crescut în perioada iulie 2022 – iulie 2023 cu între 8% în Timișoara și 22% în Constanța. În București, cea mai mare creștere a chiriei de 11,7% a fost înregistrată pentru apartamentele cu două camere.

„Eliminarea totală a cotei reduse de TVA de 5% pentru achizițiile de apartamente va întări preferința cumpărătorilor, atât utilizatorii finali, cât și investitorii de portofoliu, pentru apartamentele cu două camere, în special deoarece chiriile pentru acest tip de locuințe au crescut și vor continua a crește. De altfel, în ultimul an și jumătate am văzut, la Parcului20, proiectul de 485 de apartamente finalizat de Cordia, în zona Expoziției din nordul Bucureștiului, o creștere a vânzărilor de apartamente cu două camere către investitori care le cumpără pentru a le închiria, protejându-și astfel banii de efectele inflației”, conchide Mauricio Mesa Gomez.


Surse: CFA. Imobiliare

Un material CORDIA