in , ,

Attila Beer, CEO Alukönigstahl România & Moldova: “Avem responsabilitatea reducerii amprentei de carbon în sectorul construcțiilor”

Interviu exclusiv oferit de către Attila Beer, CEO Alukönigstahl România & Moldova

Numeroasele proiecte în care s-au implicat au devenit reprezentative pentru orașele în care au fost realizate. Având parteneri de nivel internațional, Alukönigstahl România & Moldova a introdus printre primii (dacă nu chiar primii) cele mai noi soluții pentru anveloparea clădirilor din România. De exemplu, în 2006, pentru proiectul S Parc ( acum MyHive) s-a folosit în premieră în România soluția de perete cortină din elemente. Ulterior, au fost realizate multe alte proiecte cu această soluție constructivă. Atu-ul acestui tip de perete cortină este reducerea timpului de montaj în șantier, execuția și controlul modulelor în atelier și închiderea mai rapidă a nivelelor construcției, toate acesta fiind în beneficiul investitorilor.

Nivelul de expertiză și experiență acumulate în cei 27 de ani de activitate, vă plasează în topul de excelență al industriei. Care au fost momentele cheie ale acestor ani?

Dacă acum există această expertiză, pot să vă zic că inițial a început cu multe gafe. Oricum, un moment de impact a fost, când în mileniul trecut, lucrând ca agent de vânzări, am comandat greșit feroneria de ușă pentru unul dintre primii parteneri din Timișoara. Nu voi uita niciodată situația penibilă. Și au mai urmat câteva, dar putem vorbi astăzi despre cele mai înalte clădiri de birouri din România, de la bine- cunoscutul Sky Tower inaugurat în 2012, la Globalworth Tower și ANA Tower, urmate de alte câteva turnuri cu înălțime mare, toate realizate cu soluții tehnice customizate pentru a răspunde cerințelor arhitecturale, păstrând cele mai ridicate performanțe tehnice. Amintesc aceste trei clădiri, deoarece băiatul meu de 5 ani este îndrăgostit de înălțime și trebuie sa urcăm lunar la ultimul nivel, iar la ANA Tower am avut norocul sa continui colaborarea cu unul dintre investitorii iconici, dl. Copos. Din punct de vedere al dezvoltării interne a companiei, aceasta a crescut constant, de la 20 de angajați în 2000 la peste 60 anul acesta. Momente importante au fost deschiderea shormoo-ului din Bd.Unirii București în 2000, a primului nostru depozit în București în 2001 și a celui nou în 2016, deschiderea depozitului din Cluj în 2019. Pentru mine personal este memorabilă și data deschiderii biroului din Chișinău de acum 7 ani, pentru care am depus mult efort în echipa cu colegii mei Romeo Oancea, Marian Sofian și Robert Mollner.

„O tendință sunt dezvoltările imobiliare de tip mixed use, care oferă pe o zonă relativ restrânsă toate componentele
unei vieți moderne”

Vă aflați în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice. Care este procentul de emisii de carbon generat de clădiri și cât de conștienți suntem de efectele provocate?

Sectorul construcțiilor și exploatarea clădirilor produc circa 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Construcțiile prietenoase cu mediul și sensibile la schimbările climatice reprezintă cheia pentru neutralitatea climatică. Cred că, fiind implicați în industria construcțiilor, împreună cu partenerul nostru Schüco, avem responsabilitatea de a oferi dezvoltatorilor și constructorilor soluții simple, astfel încât împreună să reducem amprenta de carbon în sectorul construcțiilor. În acest an, Schüco a prezentat un nou concept Schüco Carbon Control, o gama modulară de produse și servicii, care permite controlul amprentei de carbon a anvelopei clădirii pentru fiecare proiect în parte – pentru întregul ciclu de viață al unei clădiri. Astfel, de la proiectarea fațadei, prin alegerea soluției se poate influența funcționarea viitoare a clădirii. Din programul nostru de calcul arhitecții vor avea informații chiar din faza de concept despre amprenta de carbon a fiecărui produs Schüco și vor putea calcula amprenta viitoarei clădiri. Tâmplăria eficientă energetic reduce consumul pentru încălzire, iar prin folosirea sistemelor de umbrire și a ventilației naturale pe timp de noapte se reduce consumul energetic pentru climatizare, deci se reduc emisiile de CO2. Avem și soluții de fațadă verde, cu plante vii. Beneficiile acestei soluții sunt izolarea fonică și termică, producerea de oxigen și reducerea insulelor termice din aglomerările urbane. În peretele cortină se pot insera panouri fotovoltaice, iar curentul electric produs poate fi folosit în respectiva clădire, reducând astfel emisiile de CO2. Acest concept va fi dezvoltat în continuare și vom mai vorbi despre el.

Schimbările sociale și-au pus amprenta asupra viziunii pieței de real estate. Clădirile de birouri pierd în fața rezidențialului?

În ultima perioadă s-a redus semnificativ numărul de proiecte noi pentru clădiri de birouri, mai ales acelor mari. O tendință sunt dezvoltările imobiliare de tip mixed use, care oferă pe o zonă relativ restrânsă toate componentele unei vieți moderne. Mă aștept ca acest trend să rămână până la finele anului 2024. Ce va fi după? Vom vedea și ne vom adapta.

Schimbările sociale și-au pus amprenta asupra viziunii pieței de real estate. Clădirile de birouri pierd în fața rezidențialului?

În ultima perioadă s-a redus semnificativ numărul de proiecte noi pentru clădiri de birouri, mai ales acelor mari. O tendință sunt dezvoltările imobiliare de tip mixed use, care oferă pe o zonă relativ restrânsă toate componentele unei vieți moderne. Mă aștept ca acest trend să rămână până la finele anului 2024. Ce va fi după? Vom vedea și ne vom adapta.

„Toate soluțiile noastre

sunt caracterizate prin eficiență energetică ridicată și funcționalitate”

Din cele aproximativ 9 000 de proiecte în care v-ați implicat, care sunt cele mai reprezentative?

Am amintit mai devreme câteva clădiri de birouri reprezentative din București. Dar avem și altfel de proiecte. De exemplu, pentru renovarea mănastirii Dragomirna, Suceava și a bisericii Domnița Balașa din București am furnizat ferestre din profile de oțel, cu aspect similar celor originale. Un alt proiect deosebit, care a câștigat numeroase premii anul trecut este ansamblul Dacia One, un proiect complex, pentru care s-au folosit și solutii specifice pentru renovarea clădirii monument cât și soluții de perete cortină modern, pentru noua structură. Și în domeniul rezidențial avem o istorie bogată. De la dezvoltările ANL din 2001 la Asmita Towers în 2008 și mai recentele Wings Cluj, Cortina North sau Nusco City, în toată țara sunt o mulțime de apartamente care beneficiază de tâmplarie din sisteme Schüco. În 2014 am furnizat soluții fotovoltaice încorporate în fațadă, de exemplu la Hermes Business Center. Am mai vândut sisteme fotovoltaice complete care au fost instalate pe acoperișul Selgros. Atunci erau proiecte singulare, astăzi sunt la ordinea zilei.

„Construcțiile prietenoase cu mediul și sensibile la schimbările climatice reprezintă cheia pentru neutralitatea climatică”

În ultima perioadă se pune accent pe eficiență energetică. În ce constau standardele pe care o clădire trebuie să le îndeplinească și cum își atinge Alukönigstahl misiunea în acest sens?

La începutul acestui an s-a publicat metodologia de conformare energetică a clădirilor NZEB, adică case cu consum energetic aproape de 0. Avem o varietate de sisteme care au caracteristici de izolare termică ridicată și foarte ridicată, până la nivelul casei pasive. Promovăm soluții de ventilație cu recuperare de căldură și sisteme de umbrire. Montajul corect al tâmplăriei este documentat în cataloagele noastre de sistem. Toate aceste elemente pot realiza o anvelopă eficientă energetic.

Care sunt produsele etalon cu care v-ați introdus pieței în ultimii ani?

Arhitectura modernă pentru construcții rezidențiale este caracterizată de suprafețe vitrate mari, standardele cer izolare termică bună și foarte bună, beneficiarii doresc elemente de tâmplărie elegante, ușor de manevrat, fiabile, ușor de întreținut. Am răspuns acestor cereri complexe cu sisteme de tâmplărie complete, dezvoltate pentru un grad sporit de confort pentru beneficiar. Toate soluțiile noastre sunt caracterizate prin eficiență energetică ridicată și funcționalitate. În plus există soluții speciale, de exemplu, uși glisante, uși de balcon sau de intrare cu prag 0, pentru acces facil, sisteme de umbrire automatizate, soluții cu design special.

Care este cifra de afaceri cu care Alukonigstahl România a încheiat anul 2022?

În 2022, Alukonigstahl a continuat livrările de sisteme pentru soluții constructive destinate construcțiilor rezidențiale, de birouri și industriale, realizând o cifra de afaceri de 23,4 milioane euro, în creștere față de 2021.

Ce tendințe dictează piața în contextul activității companiei?

Așa cum am mai amintit, ne asteaptă provocari majore în perioada următoare și mă aștept la o schimbare abia începând cu anul 2025. În condițiile actuale de finanțare, concret nivelul de dobanzi, scade apetitul investitorilor care lucrează cu credite și rămân doar cei care investesc banii proprii. Acest nivel de dobânzi îngreunează și viața celor care își doresc locuințe noi, cu finanțare bancară. Birourile așteaptă reîntoarcerea angajaților care au prins gustul muncii parțial de acasă, deci ne rămân investițiile publice. Anul acesta am ofertat mai mult pentru aeroporturi, spitale și hale industriale, dar suntem și pregătiți pentru viitoarele investiții în clădiri de birouri sau rezidențiale.