in , , ,

“Digitalizarea proceselor operaționale ne va permite o scalare de tip exponențial” – Interviu exclusiv Alexandru Duma, Managing Partner Coral Companies

Coral Companies, câștigătorii Romanian Property Awards la categoria Facility Management Company

În acest an, Coral Companies (o companie 100% românească), își concentrează atenția asupra implementării CAMF – o soluție software pentru managementul ethnic al imobilelor pe care au dezvoltat-o intern și care va fi integrate la nivelul întregului portofoliu de clienți. Este un proces ce urmează să fie finalizat în perioada următoare, odată cu strategia de consolidare a grupului de companii CORAL în piață de servicii dedicate chiriașilor. În acest context, a fost înființat un nou department în cadrul companiei, department care se va adresa direct chiriașilor, oferind servicii complete și complexe, de la mentenanță tehnică, servicii DDD, curățenie, lucrări de tip FIT OUT și relocari, numite Tenant Concierge.

În rândurile de mai jos, Alexandru Duma, Managing Partner Coral Companies, oferă în exclusivitate un interviu echipei Investing în Property, interviu ce apare în catalogul anual Romanian Legal Awards.

Domnule Alexandru Duma, felicitări pentru împlinirea celor 30 de ani de activitate  a companiei dvs., cu ce elemente de plusvaloare vine Coral Construct în piața de real estate autohtonă?

În primul rând, vă mulțumim pentru ocazia de a fi, și în acest an, parte a proiectului editorial pe care îl desfășurați. Așa cum ați menționat, anul 2022 a fost unul important pentru noi, întrucât am marcat 30 de ani de activitate a grupului nostru de companii.

A fost un moment pe care l-am sărbătorit, bucuroși, alături de colegii noștri, care au făcut acest parcurs posibil. În ultimele 3 decenii, grupul Coral s-a dezvoltat odată cu piață imobiliară din România și a ajuns la o maturitate bazată pe fundamente foarte puternice. Suntem, astăzi, la finalul unui proces de consolidare care s-a desfășurat în ultimii ani la nivelul organizației. Avem încredere că digitalizarea proceselor operaționale și organizarea mai eficientă a departamentelor interne, ne vor permite, în următoarea perioadă, o scalare de tip exponențial.

Având în vedere istoricul nostru, aducem în fața clienților, în primul rând, promisiunea că întreaga noastră experiență va fi pusă în slujba proiectului pe care ni-l încredințează. Am urmărit, întotdeauna, să livrăm nu doar un serviciu de calitate, ci și o experiență plăcută pentru colaboratorii noștri. Pentru a putea face acest lucru, ne-am concentrat pe implementarea unei filosofii diferite care se bazează, în primul rând, pe dezvoltarea relațiilor de încredere, atât la nivel intern, între colegi, cât și în interacțiunea cu partenerii noștri. Rolul nostru, ca parte din echipă, este acela de a oferi sprijin clientului, astfel încât, bazându-se pe expertiza noastră, să poată lua cele mai bune decizii pentru viitorul proiectului.

Începând cu perioada de preluare a proiectului, întreținerea, administrarea și operarea sunt atent urmărite de specialiștii noștri, astfel încât întreg procesul operațional să se desfășoare conform standardelor interne. În jurul nucleului de oameni care au fost alături de noi, încă de la început, s-au alăturat, în ultimii 10 ani, colegi care fac parte din ceea ce noi considerăm a fi cea mai bună echipa de specialiști în industria românească de facility management. Întreagă echipă a dat dovadă, în ultimii ani, de profesionalism și responsabilitate, traversând perioade dificile, în care reziliența și capacitatea de adaptare la condiții noi au reprezentat elemente cheie pentru bună desfășurare a operațiunilor noastre.

Eforturile noastre au fost confirmate de clienți, reușind astfel să aducem sub umbrela Coral un portofoliu de peste 3 milioane de metri pătrați, compus din proiecte pe toate segmentele de piață.

Cum s-au schimbat preferințele clienților/partenerilor în această perioadă complexă, spre ce detalii își îndreaptă mai mult atenția?

Luând în considerare contextul economic complicat, piața serviciilor a fost nevoită să se adapteze, în ultima perioadă, la o abordare de tipul “more with less”. Ne aflăm, astăzi, în situația în care una dintre provocările importante este de a găși soluții pentru acest paradox, astfel încât să putem păstra calitatea serviciilor, în condițiile în care bugetele alocate se mișcă în sens invers în raport cu inflația și tendințele salariale. Consider, totuși, că acest fenomen nu va putea fi sustenabil pe termen lung, întrucât funcționează într-o logică ce plasează furnizorii de servicii în postura de a face eforturi să supraviețuiască, fără posibilitatea de a lua în calcul dezvoltarea sau evoluția de orice fel.

Cum a impactat situația economică generală activitatea din piață dumneavoastră de servicii?

Incertitudinea generată întâi pe fondul pandemiei, iar, mai apoi , de un război la granița României, a cauzat o încetinire a pieței imobiliare pe unele segmente. Anul în curs, vine cu livrări timide în zona proiectelor de office și cu o perspectivă rezervată pentru viitor, având în vedere faptul că nu s-au început noi dezvoltări.

Acest dezechilibru va fi resimțit, în anii următori, de chiriașii care se vor confrunta cu prețuri mari generate de oferta limitată. În cazul segmentului rezidențial, acesta a suferit și el în ultimul an, de când inflația a obligat băncile să restabilească echilibrul prin mărirea dobânzilor și descurajarea împrumuturilor. Piață depozitelor și a spațiilor de retail se află într-o oarecare stabilitate generată de consum, în special în zonele orașelor importante, intens populate.

Care este viziunea companiei asupra viitorului apropiat?

În continuare, eforturile noastre se concentrează pe implementarea soluției CAFM, pe care am dezvoltat-o intern, la nivelul întregului protofoliu, proces pe care ne așteptăm să îl finalizăm în cursul acestui an. De asemenea, ne consolidăm poziția în piață serviciilor dedicate chiriașilor cu ajutorul “Tenant Concierge”, noul nostru departament ce se adresează companiilor care utilizează spațiile închiriate.

Coral Companies este una dintre companiile care a primit recunoștința pe scena Romanian Property Awards, câștigând distincția deosebită la categoria “Professionals – Facility Management Companies”