in , ,

Primul program interdisciplinar de internship din industria construcțiilor

Parteneriat între patru dintre cei mai importanți jucători din industrie și Universitatea Tehnică de Construcții București

Comunicat de presă


SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture și Professional Consulting Engineers lansează primul program interdisciplinar de formare din industria construcțiilor, printr-un parteneriat cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). Prin intermediul acestui internship, unic în România, 10 studenți din anul al III-lea vor avea acces la o perspectivă integrată asupra industriei și asupra principalelor specializări care compun un proiect de construcții.

De la dezvoltator la arhitectură, proiectare și fundații speciale: o perspectivă 360 asupra industriei

În contextul programului de internship și formare, studenții au posibilitatea să învețe și să lucreze într-un cadru real, trecând prin toate disciplinele importante: de la ce înseamnă dezvoltarea unui proiect până la elemente legate de arhitectură, proiectare și fundații speciale.

Stagiul are o componentă practică importantă, care presupune nu doar acumularea de cunoștințe teoretice, ci și vizite pe șantier, respectiv dobândirea de abilități esențiale pentru buna desfășurare a unui proiect de construcții, cum ar fi realizarea de bugete și efectuarea de măsurători și calcule.

O lună de experiență de învățare cu aplicabilitate imediată

Programul se va desfășura între 19 iunie și 14 iulie și presupune participarea la aproximativ 120 de ore cumulate, incluzând implicarea directă în activitatea a 4 companii importante din domeniu: PSC Group, Metrik Architecture, Professional Consulting Engineers și SBR Soletanche Bachy.

PSC Group, fondat în 1997, cu capital 100% românesc, este dezvoltatorul proiectului imobiliar WIN Herăstrău. Metrik Architecture este un birou de arhitectură cu experiență în realizarea de proiecte foarte diferite: de la locuințe colective și individuale până la hale industriale, facilități comerciale, clădiri de birouri sau hoteluri. Professional Consulting Engineers este o companie fondată în 2015, ce furnizează servicii de proiectare în domeniul ingineriei civile. SBR Soletanche Bachy este o companie specializată în soluții geotehnice complexe și fundații speciale, cu o prezență de 30 de ani pe piața din România.

Obiectivele comune ale celor patru inițiatori vizează subiecte ca: familiarizarea tinerilor cu terminologia specifică domeniului; acumularea de cunoștințe cu privire la criteriile de selecție a materialelor de construcții și tehnologii de execuție; probleme și dileme frecvente, cu focus pe relația cu constructorul; elemente de cultură organizațională și management; comunicarea profesională și canale de relaționare specifice mediului de lucru; exemplificarea și aplicarea unor cunoștințe dobândite în mediul academic; informații generale despre practici și metode de lucru asociate cu sustenabilitatea și eficiența energetică, respectiv perspective asupra conceptului de smart city și modele practice existente în acest sens.

Necesitatea de colaborare și dorința de a oferi un suport în alegerea carierei: la baza experienței de învățare din program

Programul de internship își propune creșterea accelerată a competențelor în domeniu ale viitoarelor generații de profesioniști, o orientare mai bună în carieră, precum și înțelegerea în profunzime a componentei de interdisciplinaritate și de colaborare dintre toți specialiștii ce participă la dezvoltarea unui proiect de construcții.

Lóránd Sata, Director General SBR Soletanche Bachy Fundații

De-a lungul timpului, am observat că noile generații de profesioniști au nevoie de mai mult ghidaj și de o experiență directă legată de ce înseamnă un proiect real de construcții. Prin intermediul acestui program, ne dorim să-i conectăm pe studenți mai ușor cu piața muncii și cu cerințele actuale din industrie, oferindu-le posibilitatea de a face alegeri conștiente, cu privire la viitorul lor profesional. Mă bucur foarte mult și pentru colaborarea pe care am inițiat-o astfel cu PSC Group, Metrik Architecture și Professional Consulting Engineers – și cred că este nevoie de mai multe astfel de abordări colaborative în industria noastră”, a declarat Lóránd Sata, Director General SBR Soletanche Bachy Fundații.

Irina Stoenescu, Vice-Președinte PSC Group

Domeniul nostru de activitate – dezvoltare imobiliară – este prin excelență unul integrativ. Pentru un proiect reușit, este absolut necesară o bună coordonare între arhitecți, constructor, ingineri și alți specialiști din discipline conexe. Consider că a cultiva spiritul de echipă și a-i ajuta pe studenți să înțeleagă importanța acestei sincronizări încă de la început – sunt esențiale. Ne dorim ca acest program să contribuie la o generație nouă de profesioniști, cu o viziune mai amplă asupra viitoarei lor activități, mai în măsură să decidă ce rol li se potrivește într-o companie și cu abilități mai solide în raport cu colegii lor din alte țări”, a completat Irina Stoenescu, Vice-Președinte PSC Group.

Vlad Balosin, Fondator și General Manager Metrik Architecture

Proiectarea este un proces multidisciplinar, în cadrul căruia colaborarea eficientă este cheia succesului. Este vital pentru un bun proiectant să înțeleagă și provocările celorlalți actori implicați în acest proces comun. Experiența de învățare pe care o oferim în cadrul programului de internship are ca scop să oferim un context pentru ca viitorii specialiști în construcții să se întâlnească cât mai rapid cu situații reale din piață. Sunt convins că acest lucru va duce la o industrie a construcțiilor care va continua să evolueze și la un mediu construit mai bun”, a explicat Vlad Balosin, Fondator și General Manager Metrik Architecture.

Bogdan Radu, Administrator Professional Consulting Engineers

În cadrul mediului academic, se acumulează informațiile de bază necesare intrării în domeniul construcțiilor. Prin acest program de internship, ne dorim să construim pe fundația asigurată de facultate, astfel încât participanții să aibă o înțelegere cât mai clară a domeniului proiectării structurilor de rezistență. Un astfel de program poate reprezenta un start bun în carieră – și ne bucurăm că putem să transmitem cât mai mult din experiența noastră, în acest scop”, a concluzionat Bogdan Radu, Administrator Professional Consulting Engineers.

Studenții vor fi selectați și propuși de către Universitatea Tehnică de Construcții București, iar la finalul programului de internship, există posibilitatea de angajare în cadrul companiilor care au inițiat acest parteneriat, în funcție de rezultatele, evoluția și abilitățile pe care participanții la program le arată.


Despre SBR Soletanche Bachy

SBR Soletanche Bachy România este una dintre principalele companii specializate în soluții geotehnice complexe și fundații speciale de pe piața locală. Compania este parte din grupul de origine franceză Soletanche Bachy, lider mondial în domeniu, cu o tradiție și o activitate de peste 100 de ani. Pe plan local, compania este prezentă de 30 de ani și se bazează pe o echipă de peste 120 de specialiști, cu ajutorul cărora este implicată atât în proiecte din sectorul privat (retail, rezidențial, office, industrial), cât și din domeniul public.

Despre PSC Group

Fondată în 1997, PSC Group este o afacere de familie cu capital 100% românesc. S-a afirmat pe piața de construcții și imobiliară din România, prin dezvoltarea de proiecte menite să ridice calitatea vieții și să respecte principiul armoniei în modelarea spațiului. Cel mai recent exemplu este ansamblul rezidențial WIN Herăstrău, destinat segmentului premium. Prin departamentele interne și diviziile asociate, PSC Group acoperă 360° serviciile domeniului: dezvoltare de proiecte, property management, consultanță tehnică, arhitectură și design interior, proiectare rezistență și project management.

Despre Metrik Architecture

Metrik Architecture este un birou de arhitectură devotat în egală măsură creativității, cât și rigorilor profesionale. Având un portofoliu larg, ce include locuințe colective și individuale, restaurări și extinderi, hale industriale, facilități comerciale, clădiri de birouri și hoteluri, echipa Metrik înțelege că investitorii trebuie să echilibreze calitatea înaltă cu profitabilitatea în fiecare proiect. Reușita depinde de un proces coerent, bine gândit și executat. De aceea, eforturile studioului sunt orientate spre rezultate aliniate cu interesele clienților și spre o estetică atrăgătoare și atemporală.

Despre Professional Consulting Engineers

Professional Consulting Engineers a fost înființată în 2015 de către Bogdan Radu și Dragoș Mihăilă. Compania oferă servicii de proiectare în domeniul construcțiilor civile și industriale, fiind specializată în proiectarea structurilor de rezistență. Portofoliul PCE include clienți din majoritatea orașelor importante din România, cum ar fi: București și zonele limitrofe, Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova, Deva. De-a lungul timpului, compania a avut colaborări semnificative și cu parteneri din Germania, Islanda și Madagascar.