in

Firon Bar-Nir: Imobilele continuă să se scumpească în România

Autorul articolului: Diana Șchiopu, Partener Firon Bar-Nir

Piața imobiliară din România este încă extrem de dinamică, urmând tendința europeană de creștere a prețurilor proprietăților imobiliare. Fie că este vorba despre un apartament, fie că este vorba despre o casă cu terenul aferent, indicele prețurilor de vânzare a crescut în ultimii ani, chiar dacă volumul tranzacțiilor nu a înregistrat aceeași tendință.

Capitala continuă să rămână cea mai scumpă opțiune din punct de vedere al prețurilor proprietăților imobiliare și este încă atractivă pentru investitorii interesați să achiziționeze imobile în zonele considerate „bune” ale Bucureștiului, la prețuri ajungând chiar și până la 1.500.000 Euro în zona parcului Regele Mihai I, 500.000 Euro în cartierul Primăverii sau 200.000 Euro în alte cartiere bine cotate pentru o locuință cu 4 camere, spre exemplu, indiferent că intenționează să locuiască în acestea, să le închirieze sau să le revândă pentru profit. Capitala oferă, de altfel și cea mai variată gamă de imobile, de la apartamente de 1 sau 2 camere până la apartamente tip penthouse, vile, reședințe private impunătoare.

La achiziționarea unui imobil în România, cumpărătorii trebuie să ia în considerare și taxele aferente, plătibile la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare: taxele notariale, taxele de intabulare și, dacă este cazul, comisionul agenției imobiliare, toate acestea fiind calculate ca procent din prețul imobilului. Aceste costuri suplimentare variază în funcție de categoria din care face parte cumpărătorul (persoană fizică sau persoană juridică), de grila notarială, de suprafața imobilului, de amplasarea acestuia, etc. Astfel, pentru un apartament nou al cărui preț este de aproximativ 250.000 Euro, investitorul poate ajunge să plătească aproximativ 268.000 Euro la data achiziționării acestuia.

De asemenea, ulterior achiziției, proprietarii imobilelor trebuie să plătească anual un impozit pe proprietate cuprins între 0,08% și 1,3% din valoarea impozabilă, în funcție de categoria din care face parte proprietarul (persoană fizică sau persoană juridică), destinația imobilelor (rezidențiale sau nerezidențiale), impozitul fiind stabilit prin hotărâre a consiliului local, iar obținerea veniturilor din chirii presupune plata unor impozite și contribuții la bugerul asigurărilor de sănătate (CASS).

Alte costuri de luat în considerare după achiziționarea imobilelor în România sunt costurile de întreținere, reprezentând cheltuieli cu energia electrică, gazele naturale, încălzirea, colectarea gunoiului menajer, paza, cheltuieli cu utilități precum internet, cablu TV, telefonie, etc.

În cazul în care proprietarul unui imobilul intenționează să-l revândă, trebuie să știe că impozitul pe venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra acestuia este de 3% din prețul de vânzare pentru un imobil deținut pentru o perioadă de până la 3 ani inclusiv, respectiv 1% pentru un imobil deținut pentru o perioadă mai mare de 3 ani.

Nu există restricții privind achiziționarea imobilelor – apartamente și case cu terenurile aferente – de către cetățenii UE în România, însă cetățenii non-UE trebuie să rețină că, potrivit legilor în vigoare, ei nu pot achiziționa terenurile pe care sunt edificate imobilele respective. Cetățenii non-UE vor beneficia doar de un drept de folosință asupra acestor terenuri, urmând ca, dacă și atunci când legea o va permite, să obțină dreptul de proprietate deplin asupra terenurilor pe care sunt edificate casele și/sau apartamentele achiziționate de ei în România. De asemenea, faptul că dețin o proprietate imobiliară în România nu facilitează obținerea vizei de ședere sau a cetățeniei pentru acești cetățeni non-UE, deoarece criteriile pentru aceasta nu impun deținerea unei proprietăți în țara noastră

Firon Bar-Nir este o firmă internațională de avocatură care furnizează servicii personalizate clienților de nivel internațional care dezvoltă afaceri în diverse arii geografice.

Firon Bar-Nir este prezent în România din 1999, ca filială a M.Firon &Co Advocates (fondată în 1950) și a Bar-Nir &Co Advocates (fondată în 1983). Cu interesul în permanentă creștere al investitorilor străini pentru piața românească, gestul de a deschide o firmp de avocatură la București a venit firesc.

Firon Bar-Nir își desfășoară activitatea principală în România, dar deține birouri și în câteva alte țări europene, precum Grecia, Bulgaria și Serbia, integrând capacitățile unei echipe internaționale de experți legali.