in , ,

Mircea Brânzei, Owner ImobiliareDubai: Dubai este un loc atractiv pentru investiții, și aici nu vorbim doar despre imobiliare, ci și despre infrastructură, energie și alte industrii

Piața imobiliară din Dubai, cunoscută pentru proprietățile sale luxoase, clădirile înalte și calitatea infrastructurii, a devenit o destinație populară pentru investitorii internaționali.

În ultimii ani, piața imobiliară din Dubai a cunoscut o creștere semnificativă datorită interesului alocat construcțiilor, cu atât mai mult cu cât guvernul s-a implicat activ în implementarea mai multor inițiative de a atrage investitori străini. Un moment de ușoară stagnare a fost reprezentat de contextul pandemiei, afectare ce a avut ecou, în primul rând, asupra industriei turismului. Însă prezentul susține, în continuare, inițiative de investiție, Dubaiul fiind top de lista în rândul statelor cu potențial.

Mircea Brânzei, Owner Imobiliare Dubai, a oferit redacției Investing în Property un interviu în exclusivitate în care detaliază aspecte cu privire la potențialul de investiție din Dubai și, de asemenea, la experiența sa trăită în acest context.

Dubai încă își menține poziția de cea mai favorizată regiune pe piața investițiilor imobiliare. Se preconizează că pentru următorii ani, și aici discutăm de aproximativ 50, Dubai are un plan clar de dezvoltare. Ce detalii ne poți oferi despre aceste speculații, cu atât mai mult cu cât, începând din anul 2030, în Dubai se va contrui ce este necesar, axându-se pe obiectivul principal, și anume 60% spațiu verde.

Ați văzut evoluția Dubaiului în ultimii 15 ani? Dar în ultimii 50 de ani? Este ceva spectaculos, unic în lume! Acest oraș s-a transformat într-un ritm pe care nimeni nu și-l imagina în urmă cu 50 de ani! Și totul pentru că există o viziune. Dubaiul are o viziune, este numit pe bună dreptate “Orașul viitorului”.
Dar Urban Master Plan nu înseamnă doar 60% spațiu verde până în 2040, acest plan este o viziune clară pentru dezvoltarea infrastructurii urbane și a sectorului imobiliar din Dubai.  Prima fază a planului include noi dezvoltări imobiliare importante în Dubai South, în jurul Expo City și al aeroportului Dubai World Central, precum și în Silicon Oasis, și în zonele rezidențiale situate la sud de Dubai International Airport.
Planul urban Master prevede, de asemenea, dezvoltarea unui oraș de tipul “20 de minute”, în care rezidenții pot ajunge la destinațiile lor pe jos sau cu bicicleta în 20 de minute și concentrează eforturile de îmbunătățire și utilizare a spațiilor urbane (cum ar fi aleile, spațiile de sub poduri și piețele). Inclus în Urban Master Plan, proiectul de pe plaja Hatta va crea noi oportunități de investiții pentru sectorul privat, la fel și toate lucrările de extindere a plajelor Mamzar și Jumeirah care sunt  în curs de desfășurare. Planul se concentrează pe cinci centre urbane existente. Acestea includ Deira și Bur Dubai în orașul vechi, zone care vor pune în centrul atenției patrimoniul orașului. Downtown Dubai, Business Bay și Dubai International Financial Centre își vor menține poziția de centre financiare ale Dubaiului, iar Dubai Marina și Jumeirah vor rămâne zone de divertisment, cu atracții turistice. Expo City și Silicon Oasis completează lista celor cinci zone, urmând să fie modernizate și transformate într-un centru de cercetare, inovație și tehnologie. Pe lângă proiectele imobiliare, spațiile verzi și de agrement vor fi dublate ca mărime, astfel că până în 2040 rezervațiile naturale și zonele verzi vor constitui 60% din suprafața totală a emiratului.  Vor fi construite  mai multe coridoare verzi pentru a lega zonele de servicii, zonele rezidențiale și zonele de business,  se va pune accent pe transportul pietonal, cu bicicleta și cu mijloacele de mobilitate sustenabile.
Prima fază a Urban Master Plan se concentrează pe modul în care Dubaiul ar urmă să găzduiască o populație estimată să ajungă la 5,8 milioane până în 2040, față de 3,3 milioane în prezent, și să facă din Dubai „cel mai bun oraș din lume în care să trăiești”.
A doua fază este împărțită în mai multe proiecte, sub 10 inițiative-cheie: îmbunătățiri ale centrelor urbane, o strategie imobiliară, un plan de agricultură urbană, conservarea patrimoniului urban, o politică pentru dezvoltarea “orașului de 20 de minute” și un plan pentru rețelele pietonale.
Strategia imobiliară își propune să ajungă la un echilibru între cerere și ofertă și să sporească încrederea investitorilor. Așa cum se întâmplă în multe alte sectoare, planul va avea un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare, deoarece oferă o gamă largă de oportunități de investiții. Dubai este deja o destinație atractivă pentru investiții imobiliare, cu potențial de randament ridicat și creștere pe termen lung. Odată cu implementarea acestui plan, se așteaptă o creștere a prețurilor proprietăților, o traiectorie ascendentă în acest sens fiind deja vizibilă.

Sursa: ImobiliareDubai

Investiția ta în Dubai a plecat de la dorința personală. Cred că acesta este cel mai real exemplu de testare a unui business și, implicit, de implicare. Ce anume a reprezentat pentru tine, la acel moment, decizia de a te muta în Dubai și din ce perspectivă privești acum acea decizie?

Pe scurt, aș putea să-ți spun că “Life is better in Dubai!”. Dar motivele pentru care am decis să mă mut în Dubai sunt mult mai complexe. Dubai este considerat unul dintre cele mai sigure orașe din lume, oferind confort și securitate. Cu toții ne dorim siguranță, pentru noi, pentru familie, pentru investiții.

Angajamentul orașului de a fi sustenabil până în 2040 și utilizarea tehnologiilor inteligente îl fac unul dintre cele mai inovatoare orașe din lume. Dubai are o locație strategică în Orientul Mijlociu și se află la o distanță scurtă de zbor de majoritatea orașelor importante din regiune. De asemenea, există o mulțime de opțiuni de transport în Dubai, inclusiv aeroporturi internaționale și porturi. Dubai este recunoscut pentru infrastructura sa modernă și bine dezvoltată, care include autostrăzi, rețele de metrou și tramvai, și alte facilități publice care fac viața în Dubai mai ușoară și mai confortabilă. Economia Dubaiului este stabilă și sigură, ceea ce atrage investitori din întreaga lume. Politicile guvernamentale pro-business și stimulentele fiscale îl fac, de asemenea, o destinație atractivă pentru investiții.

Un al motiv a fost diversitatea culturală, pentru că Dubai este una dintre cele mai diverse comunități din lume, cu oameni din peste 200 de țări care locuiesc și lucrează în oraș. Această diversitate aduce beneficii culturale și economice și oferă un mediu de afaceri deschis și prietenos.

De asemenea, în Dubai există un mediu antreprenorial puternic, cu o cultură a inovației și a creativității, care încurajează dezvoltarea. În plus, orașul are un stil de viață vibrant și activ, cu o mulțime de opțiuni de divertisment, relaxare și activități sportive. Cu aproximativ 342 de zile însorite în fiecare an, Dubai este ideal pentru cei care iubesc soarele. Vremea din septembrie până în mai permite rezidenților să se bucure de toate atracțiile uimitoare în aer liber, inclusiv de terase, parcuri și plaje. Dubai este un oraș vibrant, dinamic și divers, care oferă o gamă largă de oportunități și beneficii pentru toți cei care își aleg să locuiască și să lucreze aici.

Sursa: ImobiliareDubai

Doresc să analizăm din două unghiuri beneficiile pe care le poți obține în urma unei investiții în Dubai. Mai întâi, ne vom axa pe logistică (investiții protejate de către Guvernul Emiratelor Arabe, TVA-ul, cererea de finanțare, plata avansului s.a.)

Mircea Brânzei, Owner ImobiliareDubai Sursa: ImobiliareDubai

Dubai este un loc atractiv pentru investiții, și aici nu vorbim doar despre imobiliare, ci și despre infrastructură, energie și alte industrii. Piața imobiliară din Dubai este în creștere constantă, iar investițiile în proprietăți imobiliare au fost foarte profitabile în ultimii ani. De exemplu, valoarea unei proprietăți poate crește cu 30% până la 100%, dacă ne raportăm la suma plătită în faza de proiect, până la preluarea cheilor. Dubai are o piață imobiliară stabilă și bine reglementată, cu protecție legală a investitorilor și oportunități semnificative de creștere și profit. Nu doar că este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, dar Dubai are și cea mai sigură piață imobiliară la nivel global. Dubai oferă oportunități excelente și un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor, ceea ce face ca acest loc să fie alegerea perfectă pentru investitori și antreprenori. Moneda din Dubai este stabilă, ceea ce face ca investițiile să fie sigure și profitabile. Printre avantajele de a investi în Dubai se mai numără și:

0 taxe și impozite din închiriere: în Dubai nu există impozit pe venitul din închiriere și vânzare.
Planuri de plată flexibile: beneficiezi de planuri de plată direct la dezvoltator, fără dobândă.  Pentru non-rezidenți există opțiunea unui împrumut ipotecar de până la 50% din valoarea proprietății. Prețurile pentru investiții încep de la €1800/mp, iar recuperarea investiției se realizează rapid, în 6-8 ani.
Cel mai mare ROI din lume: ROI-ul pentru închirierea pe termen scurt este în medie de 12%, iar ROI-ul pentru închirierea pe termen lung este de 6-8%.
Proprietate pe viață (Freehold): expații au posibilitatea de a deține proprietăți pe viață și au opțiunea de a transferă sau dona proprietatea rudelor de gradul întâi cu o taxă de transfer foarte mică, de doar 0,25%.
Taxă unică de înregistrare: proprietarii trebuie să plătească o singură dată doar 4% taxă de înregistrare DLD, o taxă redusă în comparație cu alte țări.
Posibilitatea de revânzare: investitorii pot vinde proprietatea după ce au finalizat cel puțîn 34% din planul de plată.
Randament bun al investiției: investitorul poate vinde proprietatea la un preț mai mare decât cel plătit inițial, prin aprecierea proprietății în timp, generând astfel profit. Proprietățile din Dubai sunt proiecte de top, care oferă facilități premium.
Cont de escrow: achiziționarea unei proprietăți în Dubai se face de obicei prin intermediul unui cont de escrow, care protejează atât cumpărătorul, cât și vânzătorul. Fondurile sunt deținute de Dubai Land Department (DLD) până când proprietatea este predată cumpărătorului, oferind astfel o siguranță investiției.
Proiectele off-plan sunt avantajoase: Prin proiectele proiectele off-plan, dezvoltatorii oferă  investitorilor oportunitatea de a cumpăra proprietăți la un preț mult mai mic decât în cazul proiectelor finalizate. Valoarea unei proprietăți poate crește cu 30% până la 100%, dacă ne raportăm la suma plătită în faza de proiect, până la preluarea cheilor. Astfel, valoarea proprietății crește semnificativ până la finalizarea construcției, iar cumpărătorul poate obține un profit considerabil.
Obținere rezidență: dacă investești peste 750.000 AED (aprox. 185.000 EUR) într-un imobil, devii eligibil pentru o viză de rezident, valabilă 2 ani. Investitorii pot solicita și o viză de rezidență pentru membrii familiei, inclusiv soția/soțul, părinții și copiii sub 18 ani. Dacă investești peste 2 milioane de AED (aproximativ 509.000 EUR) ești eligibil pentru o viză de aur de 10 ani, cunoscută și sub numele de “Golden Visa”. Această viză oferă titularului și familiei sale (soț/soție, părinți și copii sub vârsta de 18 ani) dreptul de a trăi și lucra în Dubai pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea de a fi reînnoită.

Ce impact au avut schimbările sociale și economice din ultima perioadă asupra pieței imobiliare din Dubai?

Știm deja că Dubai este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, fiind considerat cel mai sigur oraș pentru femei, având măsuri ample de securitate. Dubai este și unul dintre cele mai inovatoare orașe din lume, care utilizează tehnologii inteligente și se dezvoltă într-un ritm rapid.
Este orașul cu cea mai rapidă creștere, și va fi, cu siguranță, în topul centrelor financiare globale, mai ales având în vedere că aprox. 75.000 dintre cei mai bogați oameni din lume au investit în proprietăți și afaceri în Dubai. Se așteaptă ca populația din Dubai să crească de la 3,8 milioane la 5,8 milioane, ceea ce face ca investiția în imobiliare să fie una promițătoare. În prezent, Dubai are o piață imobiliară stabilă și bine reglementată, cu protecție legală a investitorilor și oportunități semnificative de creștere și profit. Dubai este cea mai vizitată destinație din lume și oferă zboruri directe către 160 de țări. Dubai este un oraș în plină dezvoltare, cu o creștere rapidă și o piață imobiliară bine reglementată și stabilă, astfel că va continua să atragă investitori locali și internaționali și în 2023.
Investitorii consideră piața chiriilor din Dubai atractivă datorită randamentelor ridicate ale chiriilor, printre cele mai ridicate din lume. Potrivit raportului Bayut, randamentul mediu al chiriilor pentru apartamentele din Dubai variază între 6% și 8%, garantând un flux constant de venituri din închiriere pentru investitorii imobiliari. De fapt, zone precum Downtown Dubai, Dubai Marina și Jumeirah Village Circle (JVC) oferă randamente de închiriere și mai mari de 7-8%. Iar ROI-ul pentru închirierea pe termen scurt este în medie de 12%. Creșterea populației și a comunității de expați dar și turismul asigură o cerere constantă pentru proprietăți de închiriat. Emiratul va rămâne atractiv pentru investitorii străini, care caută să-și protejeze activele. Prin urmare, cererea de proprietăți va crește în continuare în 2023. Experții prognozează că prețurile proprietăților vor crește cu cel puțin 10-15%. Potrivit statisticilor Dubai Land Department, imobiliarele din Dubai oferă un randament anual mediu de investiții de 5% până la 8,4%, o rată competitivă în comparație cu marile orașe globale, precum Londra, New York și Singapore.
Privind spre 2023, sectorul imobiliar din Dubai este pregătit să-și mențină creșterea. 2022 a fost cel mai performant an pentru sectorul imobiliar din Dubai, deschizând calea către un 2023 și mai puternic. Având în vedere că a existat o creștere cu 85% a cererii de proprietăți de lux în 2022 față de 2021, se așteaptă ca această tendință să continue și în 2023. 

O analiză dezvăluie faptul că prețul unei achiziții imobiliare în Dubai este mai mic decât în alte orașe. Ce ne poți spune, însă, despre costul vieții acolo?
În general, costurile de trăi din Dubai sunt mai mici decât în multe alte orașe importante din lume, cum ar fi New York, Londra sau Paris.  Asta depinde în mare măsură de stilul de viață, de priorități și de modul în care gestionezi cheltuielile. O persoană poate trăi confortabil în Dubai cu un venit între AED 6.000 și AED 10.000. Chiria este, de obicei, una dintre cele mai mari cheltuieli pentru rezidenții din Dubai, asta în cazul în care aceștia nu dețin o proprietate.  Cu toate acestea, comparativ cu alte orașe importante din lume, cum ar fi Hong Kong, Londra, New York sau Singapore, costul de trai din Dubai poate fi mai mic. De exemplu, restaurantele din New York sunt cu 28,3% mai scumpe, iar alimentele sunt cu 51,9% mai scumpe decât în Dubai. Restaurantele din Paris sunt cu 4,1% mai ieftine, dar alimentele sunt cu 33,9% mai scumpe decât în Dubai. Pentru a se bucură de timpul liber, locuitorii din Dubai au o mulțime de opțiuni, cum ar fi plajele superbe, centrele comerciale, parcurile tematice și multitudinea de atracții turistice unice în lume. Cu toate acestea, costurile pot varia în funcție de tipul de activitate și de preferințele personale. Da, costul vieții în Dubai poate fi mai mare decât în București. Cu toate acestea, este important să rețineți că Dubaiul este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume, oferind o varietate de opțiuni, un stil de viață exclusivist dar și joburi foarte bine plătite.

Ați organizat, împreună cu reprezentanții celor mai mari dezvoltatori imobiliari din Emiratele Arabe Unite, un maraton al evenimentelor în orașele cheie din România și, în curând, în Londra. Ați simțit pulsul impactului acestor evenimente. Care este imaginea descrisă de interesul celor prezenți, cu privire la noile proiecte și a oportunităților oferite de o investiție în Dubai?

Sursa: ImobiliareDubai

ImobiliareDubai organizează frecvent turnee internaționale de evenimente, atât în cele mai mari orașe din România cât și în Europa, în orașe precum Londra, Paris, Viena etc. În cadrul evenimentelor, echipa noastră oferă consiliere despre proiecte exclusive cu randament bun, recuperare rapidă a investiției, poziționare în zone sigure din punct de vedere investițional. De asemenea, oferim și asistență specializată de la consultanți în real estate veniți din Dubai, special pentru eveniment. Avem în ofertă apartamente de lux, cu vederi panoramice, în cele mai înalte clădiri din Dubai, cu Infinity Pool, acces la plajă și multe alte facilități premium.
Am fost foarte impresionat de interesul manifestat de cei prezenți față de noile proiecte și oportunitățile de investiții oferite de Dubai. A fost clar că mulți dintre participanți știu că piața imobiliară din Dubai este în plină expansiune și momentul investițiilor este acum. De asemenea, am observat un interes deosebit pentru proiectele imobiliare de lux, cum ar fi cele din Dubai Marina, Palm Jumeirah, Business Bay,  Jumeirah Beach Residence dar și pentru proprietățile din zonele de afaceri din Dubai sau zonele mai noi și în dezvoltare.  Atunci când vrei să faci o achiziție în Dubai, este foarte important să colaborezi cu profesioniști de top și să alegi un partener de încredere. De exemplu, ImobiliareDubai se ocupă de tot procesul investiției, oferind asistență pe toată perioada contractării, de la alegerea celei mai bune oferte, până la mobilarea și închirierea proprietății, suport în cazul revânzării, obținerea finanțării, deschiderea contului bancar, obținerea rezidenței și servicii de property management în sistem full service.  Participând la evenimentele ImobiliareDubai v eți  afla o mulțime de informații utile, specialiștii ImobiliareDubai vă oferă tot sprijinul de care aveți nevoie. Veți afla cum să vă atingeți obiectivele financiare, cum să maximizați randamentul investițiilor și care sunt cele mai rentabile strategii pentru investițiile imobiliare. Împreună, ne străduim să creăm un viitor mai bun pentru noi și pentru clienții noștri prin utilizarea întregului potențial al pieței imobiliare.  Prin intermediul evenimentelor organizate de ImobiliareDubai, participanții pot avea acces la proprietăți exclusive și oferte speciale.  Evenimentele sunt organizate în colaborare cu dezvoltatori imobiliari  și experți în domeniu, oferind participanților posibilitatea de a interacționa cu aceștia, de a adresa întrebări și de a primi sfaturi valoroase în legătură cu investițiile imobiliare. Specialiștii ImobiliareDubai nu se limitează la rolul de agenți imobiliari, ci își folosesc expertiza și cunoștințele pentru a oferi sfaturi și soluții personalizate clienților pentru a găsi cele mai bune opțiuni de investiții.