in ,

Cum să alegeți locuința visurilor, fără să trăiți apoi în ea coșmarul vieții. Ce trebuie să verificați obligatoriu atunci când cumpărați un apartament

ATRIA URBAN RESORT ne prezintă câteva criterii prin care un apartament se poate transforma în locuința visurilor. Prin aceste detalii, alegerile potrivite se manifestă în experiențe pe termen lung.


Oricine își dorește să-și cumpere o locuință are o listă de criterii după care alege imobilul, în funcție de preferințele fiecăruia. În general, pe această listă se află prețul, suprafața, numărul de camere pe care și-l doresc viitorii proprietari, amplasarea casei în funcție de punctele lor de interes în oraș (loc de muncă, școală, proximitatea de părinți etc.), cartierul în care se află sau dacă sunt facilități în apropiere pentru petrecerea timpului liber.

Există însă mult mai multe criterii pe care ar trebui să le aibă în vedere cei care își caută o locuință, ca să nu regrete mai târziu decizia pe care au luat-o în necunoștință de cauză.

Mass-media din România abundă, de ani de zile, de știri și anchete legate de nemulțumirile proaspeților proprietari din noile locuințe pe care și le achiziționează, de la lipsa drumurilor asfaltate și a canalizării și până la energia electrică ”furată din rețea”, lipsa spațiilor verzi și distanța mult prea mică între blocuri.

Dacă vreți să vă cumpărați o locuință și vreți să evitați să trăiți apoi un coșmar în ea, listăm mai jos câteva aspecte extrem de importante pe care să le verificați atunci când faceți un credit la bancă, pe care îl veți plăti timp de ani buni.

Cartea tehnică a blocului și actele de construcție

Dacă vreți să știți cât de solid este blocul în care vreți să te mutați, cel mai bine este să solicitați cartea tehnică a construcției, pe care o deține asociația de locatari și care poate fi consultată de cei care doresc să știe detalii tehnice. Acesta este documentul care vă arată cât de bine este construit imobilul și dacă acesta respectă toate normele legale și a fost făcut potrivit standardelor cerute. De asemenea, tot în cartea tehnică sunt îndosariate toate actele care atestă că imobilul a fost construit respectând toate aspectele legale, cum ar fi: certificatul de urbanism, autorizație de construcție, procesul verbal de recepție a lucrărilor sau extras de carte funciară.

Pentru un proiect de amploare, este foarte probabil ca această carte tehnică să fie compusă din zeci sau chiar să depășească o sută de bibliorafturi ticsite de acte si desene tehnice, procese verbale, documente care atestă calitatea materialelor șamd. Așadar, în cazul în care nu știți să citiți toate aceste documente tehnice, apelați la un arhitect, un diriginte de șantier sau un expert în domeniu.

Toate aceste documente vă vor asigura că blocul în care vreți să vă mutați respectă normele legale de construcție, că proiectul de structură urmărește metodologiile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, iar avizele de la ISU vă asigură că pompierii au acces la apă și căile de evacuare sunt clar delimitate, în cazul unui incendiu.

Drumurile de acces și trotuarele

Este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când cumpărați un apartament, mai ales într-un cartier rezidențial nou. Nu sunt puține cazurile în care proprietarii se plâng de faptul că drumurile de acces sunt neasfaltate, iar atunci când plouă sau ninge se inundă și nu mai pot ieși cu mașinile din cartier.

Distanța mult prea mare față de un bulevard sau o cale de acces mai largă și străduțele înguste sau cu sens unic din jurul blocului care pot îngreuna accesul trebuie, de asemenea, luată în calcul atunci când vreți să vă mutați în casă nouă. Totodată, este foarte important ca mașinile de urgență – salvare sau pompieri, să poată ajunge foarte rapid acolo unde este nevoie.

Așadar, pentru a afla cât de facil este accesul în noul cartier, testați în cât timp ieșiți la bulevard într-o zi obișnuită sau mergeți într-o zi ploioasă, pentru a vă asigura că străzile nu se inundă, îngreunând circulația.

La fel de importante sunt și trotuarele. Dacă nu aveți mașină și mergeți pe jos la serviciu sau la școală cu copilul, cu siguranță nu vreți să ajungeți cu încălțămintea plină de noroi sau cu apă în pantofi.

Rețeaua de apă, canal și gaze

Deși ar putea părea ciudat, multe proiecte imobiliare noi din București sau din marile orașe primesc autorizație de construcție, sunt construite, iar apoi proprietarii se plâng că nu au acces la rețelele de canalizare, de apă sau de gaze. Fiți foarte atenți atunci când cumpărați un apartament în bloc nou, pentru că vă puteți trezi că, în loc de canalizare, aveți o fosă septică mult prea mică și mult prea aproape de bloc, ce se umple rapid și împrăștie mirosuri pestilențiale. De asemenea, accesul la apă poate fi limitat la un puț care nu face față nevoilor câtorva sute de locuitori ai blocului, sau că apa caldă este inexistentă.

Fiți extrem de atenți și la sistemul de încălzire! Ideal ar fi ca blocul să fie racordat la rețeaua de gaze, pentru că centrala pe gaz este cel mai folosit mijloc de încălzire a locuinței.

Transportul în comun

Și acest aspect este unul important și nu doar pentru cei care nu au mașină. Uneori, în orașele aglomerate, se dovedește că transportul în comun este mai eficient decât mersul cu mașina personală prin traficul de la orele de vârf. Cu condiția să ai acces la el. În multe cazuri, însă, proximitatea față de liniile importante de transport în comun este o problemă.

Extinderea orașelor mari este o evoluție firească, creșterea este evidentă, mai ales în cazul Capitalei, unde locurile de muncă diversificate și bine plătite sau varietatea de universități la care tinerii se pot înscrie atrag ca un magnet tot mai mulți oameni din alte zone ale țării.

Suburbiile nu sunt întotdeauna legate de centrul orașului prin linii variate ale transportului în comun, iar în multe situații metroul sau trenul nu sunt o opțiune. Asigurați-vă, așadar, că aveți acces facil la un mijloc de transport care să vă ducă cât mai aproape de locurile în care aveți treabă.

Ca să păstrăm totuși o notă pozitivă, trebuie să amintim că, în momentul de față, există proiecte mari de infrastructură propuse de către autoritățile metropolelor din țară, care vor asigura transport public în multe zone până acum neacoperite, cum ar fi proiectul de metrou din Cluj sau Trenul Metropolitan din București. Aceste investiții ar aduce un plus de valoare orașelor și cetățenilor. În Capitală, există și terminale multimodale – ca cel de la Străulești, pe linia M4 -, care permit utilizatorilor să parcheze într-o parcare supraetajată legată de metrou. Așa-numitul concept ‘Park and Ride’ le permite celor din suburbii să economisească din timp lasându-și mașinile la intrarea/ieșirea din oraș.

Costurile cu întreținerea spațiilor comune

Dincolo de costurile lunare pe care trebuie să le plătească proprietarii de apartamente sau de case, mai ales în cartierele noi pot apărea costuri suplimentare, pe lângă întreținere, cum sunt cele pentru îngrijirea spațiilor verzi sau iluminatul spațiilor comune. De multe ori, costurile de întreținere sunt afișate la avizier, așadar este recomandat să vizitați locațiile de care sunteți interesați, pentru a cerceta și analiza ce costuri sunt în blocul respectiv și pentru a cântări dacă sunteți dispuși să plătiți pentru serviciile sau facilitățile oferite.

Distanța dintre construcții și spațiile verzi

Știm că locuirea la bloc nu-ți oferă intimitatea de care te bucuri atunci când ai casă pe pământ și curte. Dar, chiar dacă locuiești la bloc, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie o minimă distanță între clădiri sau suficient spațiu verde. De altfel, acestea sunt prevăzute chiar și în legislația din domeniu, dar sunt și cazuri când normele legale nu sunt respectate în România. Așa a ajuns Bucureștiul, de exemplu, orașul european cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor, în care vecinii din blocuri alăturate își pot da mâna pe fereastră, dacă vor. Iar lumina naturală în apartamente este ca și inexistentă.

De asemenea, este important să verificați și cât spațiu liber se află în jurul blocului în care vreți să achiziționați apartamentul și dacă există și alte proiecte de construcții în zonă. Pentru că este posibil să cumpărați o locuință într-un bloc cu mult spațiu liber în jur, dar pe care în doi-trei ani se vor ridica alte construcții.

Școli/grădiniță/creșă

Dacă sunteți părinți sau dacă vreți să deveniți, proximitatea față de scoală/grădiniță/creșă va deveni un punct esențial pe lista de criterii după care vă alegeți noua locuință. Astfel, interesați-vă înainte unde sunt cele mai apropiate unități de învățământ și cât de facil este accesul la ele. Dacă se află și în drumul tău către serviciu este cu atât mai bine.

Piață/centre comerciale/farmacii

Pentru că suntem în permanență mobili și ne deplasăm zeci de kilometri zilnic cu mașina, mulți dintre noi am fi tentați să nu dăm atât de multă importanță magazinului sau pieței din proximitate, pentru că, deseori, ne aprovizionăm de la centrele comerciale cu hypermarketuri de la ieșirea din oraș. În mare parte este adevărat, dar sunt situații în care ai nevoie rapid de un aliment sau un obiect și ai vrea să ai posibilitatea să le poți procura ieșind pentru 10 minute din casă. Farmacia este, de asemenea, extrem de importantă. Deși poate că aveți o trusă de prim ajutor în casă, niciodată nu se știe de ce medicament va fi nevoie, de aceea o farmacie în apropiere ar fi un plus.

Așadar, dacă v-ați propus să vă achiziționați o locuință nouă, pregătiți-vă să studiați piața, să vizionați și să verificați clădirile și zonele în care vreți să vă mutați. Poate părea dificil ceea ce aveți de făcut, dar gândiți-vă că urmează să vă petreceți ani mulți, dacă nu chiar toată viața în acea locuință. De aceea, este important să verificați minuțios toate aspectele prezentate mai sus și să faceți alegerea cea mai potrivită, de care să vă bucurați mulți ani de acum înainte.

 


Material transmis: Atria Urban Resort