in ,

Eden Capital: Studiul profilului cumpărătorului de locuințe noi

  • 90% dintre clienți au ca si criteriu final de selectie facilitățile conexe ale ansamblului
  • 1 din 2 clienți pun întrebări legate de siguranța la cutremur
  • Primii locatari se muta în Cortina North
  • Cel mai mare ansamblu rezidențial din sectorul 1, Cortina North, este singurul din România construit cu beton B700, de cea mai mare rezistenta la cutremur.

Fondul de locuințe noi din București continuă să crească și anul acesta, deși predominante sunt încă locuințele vechi. Astfel, cumpărătorii dispun de numeroase variante de achiziție, iar tendințele de consum se schimbă de la an la an, în funcție de contextul economic și social.

“Criteriile principale de achiziție sunt diferite de la an la an. De exemplu, anul acesta observăm profilul unui cumpărător mai centrat pe crearea unui stil de viață cât mai sănătos și mai ușor. 90% dintre cumpărători iau decizia de cumpărare în funcție de proximitatea față de cele mai bune școli/grădinițe și tipurile de facilități oferite in-house: piscină, sală de fitness, locuri de joacă.”

Rezistența la cutremur, din nou în prim-plan

Dezastrele naturale au, de regulă, efect instantaneu asupra deciziei de cumpărare în piața imobiliară. Pentru români este cu atât mai important cu cât riscul seismic este mai mare decât în alte țări, motiv pentru care interesul pentru acest criteriu se accentuează periodic.

“Ca “tendință” ce nu se va demoda niciodată si pe baza căreia noi construim fiecare proiect este, bineînțeles, calitatea. Din acest motiv, deși oferta noastră este medium-high, ritmul de vanzari a rămas constant în condițiile economice actuale. Acum mai mult ca oricând, calitatea construcției unui proiect este prioritară pentru cumpărători. 1 din 2 persoane întreabă despre rezistența la cutremur, dacă este specificată in documente și sunt interesați de planuri de evacuare sau măsurile de siguranță în caz de cutremur. Cred că, cel puțin în 2023, acestea vor fi cele mai întâlnite întrebări din piață.” (Elena Dumitrache)

“Deși am putea face precizări care sa ne poziționeze deasupra celorlalți dezvoltatori, trebuie sa punctam faptul ca România are unul dintre cele mai bune medii de siguranța la cutremur. Exista atât legislație cat si organe și instituții de control care nu permit deviații de la siguranța. Știind prin câte controale trecem la fiecare ansamblu, putem spune ca toate locuințele noi sunt sigure din punct de vedere al rezistentei la cutremur.”

90% dintre clienți au ca si criteriu final de selectie facilitățile conexe ale ansamblului

Tendința ultimilor ani este alegerea de ansambluri cu facilități conexe integrate, concluzia fiind ca, indiferent de upgrade, sunt facilități care ridica starea de bine a întregii familii și care nu pot fi obținute în blocurile vechi. La Cortina North,  de exemplu,  pe lângă siguranța, unul dintre criteriile fundamentale pentru decizia finala a fost cel al facilităților, respectiv piscina semiolimpica, sala de fitness, spațiul verde și chiar locul de parcare subteran.

Cortina North: Dupa o investitie de 25 milioane de euro, prima fază a proiectului a fost livrata și au început mutările primilor locatari, în timp ce vânzările la cea de-a doua faza evoluează în ritm alert, ajungând deja la 25%.

Dezvoltatorii consacrați – unul dintre factorii de decizie

“Un dezvoltator care a mai construit proiecte de calitate, care a investit în metode de satisfacere a nevoilor clienților (cu tot ce înseamnă asta – de la identificare, la soluții și implementare) vinde, în general, cu 20% mai mult decât un dezvoltator mediocru. Oamenii vor să vadă că părerile și nevoile lor contează, să se poată baza pe calitatea cu care livrează dezvoltatorul și sunt dispuși să plătească mai mult pentru a fi siguri că au luat cea mai bună decizie de cumpărare.”