in ,

QUALIS PROPERTIES: “Piața imobiliară își va relua ritmul”

În trecut, la începutul oricărei cariere în mediul de afaceri, era nevoie de foarte multă pasiune, devotament și de emoții. Astăzi, adăugăm acestora, trei elemente importante: profesionalismul, organizarea și managementul de top, fără de care o afacere nu poate supraviețui. Despre pregătire, disciplină, multă muncă și viziune, ne vorbește Cătălin Mândru, administrator QUALIS PROPERTIES S.A.

  • Cum se va reflecta anul 2022 în istoria companiei?

Anul care se încheie a fost unul plin de provocări pentru întreaga economie, iar piața imobiliară a fost direct impactată. Am resimțit și noi efectele, însă, cu toate acestea, QUALIS Properties și-a atins obiectivele stabilite la început de an. Avem două proiecte rezidențiale în derulare și unul finalizat, iar activitatea din 2022 s-a coalizat în jurul lor.

Modulis, cel mai recent proiect din portofoliu, se bazează pe conceptul de producție și depozitare de proximitate și s-a concretizat sub forma unui parc logistic ce include multiple elemente de sustenabilitate. Prima etapă vine cu un concept inedit, cu 10 hale modulare și o suprafață închiriabilă de 20.000 mp. Investiția se ridică la 10 milioane de euro, iar valoarea de piață este estimată la 14 milioane de euro.

Celelalte două proiecte rezidențiale se află în diferite stadii de execuție. Ansamblul Qualis II este finalizat în proporție de 95%, cuprinde 298 de unități locative și 1.000 mp de spații comerciale. Valoarea de piață a proiectului este de peste 24 milioane de euro.

În ansamblul Qualis I avem deja 5 blocuri finalizate, iar în 2022 lucrările au avansat pentru alte 3 imobile și o clădire dedicată de parcări. Proiectul este vândut integral, iar valoarea de piață depășește 30 milioane de euro.

  • Care sunt segmentele de piață afectate și care arii de activitate au excelat?

Contextul economic și geopolitic din acest an au afectat piața imobiliară. Segmentele pe care noi activăm, rezidențial și logistic, au fost afectate din punct de vedere al scăderii cererii de cumpărare/închiriere și de durata de timp mai mare alocată pentru finalizarea tranzacției. Chiriașii celui mai nou parc logistic din Brașov, dat în folosință în vara acestui an, provin din industria auto, domeniul logistic, distribuție și sport. A fost pre-închiriată 70% din suprafață. La fel ca și în situația altor categorii de investiții, clienții și-au reorganizat prioritățile și au lăsat pe planul al doilea extinderea rețelei, astfel că, deși există cerere și planuri de dezvoltare, decizia de achiziție/închiriere se ia într-un interval mai lung de timp. In al doilea rând, prețurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, iar fluxul de achiziții a fost afectat, ceea ce a dus uneori la întârzieri de livrare. Acești factori ne-au determinat să recalibrăm proiectele rezidențiale și logistice pe care le avem planificate în următorul an.

Pe piața rezidențială, pentru perioada următoare există probabilitatea să asistăm la corecții de preț pe anumite segmente, cele mai afectate fiind segmentul mass-market și segmentul vechi. Pe de altă parte, dezvoltările de tip premium își vor consolida poziționarea în piață și vom vedea o stratificare mai accentuată a ofertei care va reflecta calitatea proiectelor. Clasa medie este cea mai afectată în această perioadă de creșterea costului nivelului de trai și resimte accesul din ce în ce mai dificil la creditare. În ceea ce privește proprietățile premium, s-ar putea să identificăm în viitor câteva probleme în special legate de ofertă, care va continua să se diminueze. Unii dezvoltatori au decis să amâne demararea proiectelor, alții nu obțin autorizațiile datorită blocării PUZ-urilor sau din cauza procesului de autorizare care este întârziat nejustificat de mult în special în marile orașe.

Un scenariu posibil este să asistăm în următoarele luni la o diminuare a volumului tranzacțiilor, cu un impact greu de estimat asupra prețurilor, urmând, cel mai probabil să revenim pe un trend ascendent al volumului tranzacțiilor după reglarea noilor mecanisme ale pieței. Situația este complexă, cererea se contractă în același ritm cu oferta, iar costul construcției continuă să crească. În prima jumătate a anului 2023 ne așteptăm la o majorare cu cel puțin 8-10% a prețurilor de vânzare pentru locuințe noi. Odată stabilizate lucrurile, piața își va relua ritmul deoarece în marile orașe ale României nevoia de locuire este încă mare, iar gradul de accesibilitate la o locuință nouă este mult mai favorabil decât in vestul Europei. 

  • QUALIS este o firmă semnificativă, dar cu identitate conturată distinct în piața de Real Estate din România. Care sunt valorile și cultura voastră organizațională?

QUALIS Properties și-a început activitatea în 2017 și are în prezent o echipă tânără și performantă, care contribuie la creșterea business-ului într-o piață concurențială puternică. Cultura organizațională și valorile s-au conturat odată cu activitatea companiei și extinderea portofoliului de proiecte. Echipa s-a dezvoltat armonios, ni s-au alăturat constant colegi și colaboratori cu experiență, foarte bine pregătiți, însă cu același spirit inovator și dorință de a construi lucruri frumoase, durabile și sustenabile. Asta presupune în primul rând empatie și apreciere pentru oameni – colegi și clienți, pasiune pentru activitatea pe care o desfășurăm, accent pe colaborare și munca în echipă, integritate și onestitate. Plecând de la aceste valori, putem spune că avem o cultură organizațională puternică, o atmosferă frumoasă la locul de muncă și o dorință de evoluție continuă.

  • Care sunt proiectele spre care vă îndreptăți în anul viitor și care va fi cuvântul de ordine în caracterizarea succintă a acestora?

Piața imobiliară se află în plin proces de maturizare și stabilizare, însă există toate premisele de creștere în Brașov, mai ales pe segmentul rezidențial premium. Sunt atractive proiectele mixte, care îmbină componenta rezidențială cu cea comercială și office. Cumpărătorii pun din ce în ce mai mult accent pe conceptul de locuire și calitatea construcției, chiar dacă trebuie să aloce un buget mai mare pentru un standard mai ridicat. Brașovul este în continuare atractiv pentru relocare sau investiții, motiv pentru care am achiziționat un teren central și lucrăm la conceptul viitorului proiect.

Va fi unul de anvergură pentru piața locală datorită mix-ului, poziționării într-o zonă centrală, integrării de facilități și finisaje premium, tehnologii verzi, stații de încărcare pentru mașini electrice, locuri de relaxare. Ansamblul va cuprinde aproximativ 750 de unități locative, la care se adaugă spații comerciale, o zonă de spații de birouri și parcări acoperite. Proiectul va integra o suprafață generoasă de spații verzi, aproximativ 7.500 mp fiind alocați unei zone deschise: parc, loc de joacă pentru copii, activități sportive și de relaxare.

Cuvântul de ordine care va caracteriza perioada următoare este flexibilitatea, doar cei care se vor adapta rapid la schimbările din piață și la nevoile clienților vor reuși să construiască proiecte și companii durabile, de succes.