in ,

Sînziana Pardhan, Managing Director P3 în România: “Deja 64% din portofoliul P3 respectă standardele clădirilor ecologice, având ambiția de a obține cel puțin standardul BREEAM “Excellent”

Interviu acordat echipei Investing in Property de către Sînziana Pardhan, Managing Director P3 în România


  1. Cum se va reflecta anul 2022 în istoria companiei?

Încheiem un an complicat din punct de vedere geopolitic. Însă în ciuda adversităților și a stării generale de incertitudine, anul 2022 a fost unul bun pentru P3 în România. După primele trei trimestre, compania a înregistrat tranzacții pentru 78.000 de metri pătrați de spații logistice și de birouri. Dintre acestea, o treime o reprezintă partea de contracte noi, de lungă durată, iar majoritatea este reprezentată de prelungirea contractelor existente, precum și de acomodarea unor cereri specifice de închiriere din partea chiriașilor, de spații mai mici pentru o perioadă mai scurtă de timp. Anul acesta am inaugurat spațiile de cazare din Bucharest A1 Park, acestea fiind ocupate la capacitate maximă, și am făcut primul pas către un nou segment de piață, cel al logisticii urbane. Așadar, putem spune că am continuat să fim alături de clienții noștri și să le oferim condițiile de care au nevoie, menținând în focus obiectivele de business pe termen lung ce au în vedere consolidarea activelor existente și extinderea portofoliului din România.

  1. Care sunt segmentele de piață afectate și care arii de activitate au excelat?

Așa cum spuneam, anul 2022 a fost un an în care compania a performat conform așteptărilor. Totuși, deși volumul tranzacțiilor noastre nu a fost afectat, începem să observăm deja impactul pe care inflația și scumpirile de ordin general le au asupra puterii de cumpărare, care ne așteptăm să se resimtă mai accentuat în prima parte a anului viitor. În ceea ce ne privește, continuăm procesul de conversie a sistemelor energetice în unele eficiente și sustenabile, în linie cu măsurile luate la nivelul grupului, pentru a limita efectele de creștere a costurilor utilităților și pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate de la nivel de grup, după ce în 2021 P3 Bucharest A1 a primit standardul Very Good BREEAM-In-Use pentru toate clădirile logistice existente în cadrul parcului.

În plus, în România, am făcut un pas înainte în manifestarea intenției de a intra pe un segment de piață nou, cel al logisticii urbane. Astfel, anul acesta am achiziționat un teren intravilan de aproximativ 4 hectare în zona de Est a Bucureștiului, în interiorul centurii, unde avem în plan construirea unui depozit de 18.000 de metri pătrați. Încă suntem în faza de proiectare a noului concept, nu ne va fi simplu, însă avem încredere că aceasta este direcția viitorului.

  1. P3 LOGISTIC PARKS este o firmă semnificativă, dar cu identitate conturată distinct în piața de Real Estate din România. Care sunt valorile și cultura voastră organizațională?

În cadrul P3, ne mândrim cu o cultură organizațională focusată pe excelență și pe dorința continuă de îmbunătățire și dezvoltare. Clienții rămân întotdeauna centrul universului nostru și încercăm mereu să le oferim sprijinul și serviciile de care au nevoie pentru a-și putea desfășura într-un mod cât mai eficient și productiv activitatea în cadrul spațiilor noastre. Suntem convinși că succesul pe termen lung al companiei este strâns legat de calitatea interacțiunilor și dezvoltarea de relații pe termen lung cu chiriașii noștri, bazate pe încredere.

  1. Care sunt proiectele spre care vă îndreptați în anul viitor și care va fi cuvântul de ordine în caracterizarea succintă a acestora?

Vom continua și în 2023 integrarea inițiativelor ESG la toate nivelurile de activitate din companie. Mai exact, urmărim decarbonizarea activității specifice sectorului logistic, lucrând la eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic. La nivel de grup, dorim să ducem utilizarea surselor LED mai sus de 77% decât este acum și lucrăm să obținem certificarea BREEAM pentru peste 75% din portofoliul nostru. Deja 64% din portofoliul P3 respectă standardele clădirilor ecologice, având ambiția de a obține cel puțin standardul BREEAM “Excellent” sau similar pentru clădirile noi și cel puțin BREEAM “Foarte bun” sau similar pentru clădirile existente. În România, în 2023 vom atinge pragul de 95% din portofoliu în ceea ce privește iluminarea cu LED, iar ca certificare BREEAM suntem deja la 100%.

În materie de planuri de business, în 2023, P3 România își va consolida portofoliul de active existent, continuând dezvoltarea noului segment de logistică urbană. Datorită trendului ascendent din piață al cererilor de închiriere, unul dintre obiectivele noastre pe termen mediu și lung constă în mărirea portofoliului de chiriași și diversificarea sectoarelor de activitate ale acestora. Iar prin noua proprietate din estul Bucureștiului, credem că vom atrage clienți din zone diverse de activitate pentru care livrarea de tip same-day reprezintă un diferențiator și un aspect important al afacerii lor. Așadar, cred că 2023 va fi un an despre flexibilitate, curaj și acțiune.