in

NEPI ROCKCASTLE achiziționează centrul comercial FORUM GDAŃSK DIN Polonia, de la BLACKSTONE, pentru 250 milioane de euro, în una dintre cele mai mari tranzacții europene din 2022

Comunicat de presă preluat


NEPI Rockcastle (NRP.AS) (JSE.NRP), cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale listat la bursă din Europa Centrală și de Est, raportat la valoarea de piață a portofoliului, a achiziționat centrul comercial Forum Gdańsk, situat în orașul-port din nordul Poloniei, pentru 250 de milioane de euro. Proprietatea, care are o suprafață de 63.500 mp, a fost vândută de către Multi Veste 339 B.V., entitate deținută de Blackstone (“Blackstone”).

Achiziția reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții de investiții cu un singur centru comercial, ca valoare, din Europa și cea mai mare din Europa Centrală și de Est (ECE), în 2022. Tranzacția a fost finanțată din resursele NEPI Rockcastle și cu ajutorul unui credit bancar și are un efect de creștere a profitului distribuibil. Acest acord urmează achiziționării de către companie, pentru 127 milioane de euro, a centrului comercial Copernicus Shopping Centre, cu o suprafață de 48.000 mp, din Toruń, oraș situat în partea central-nordică a Poloniei. Achiziția Copernicus Shopping Centre, anunțată în noiembrie, a fost finalizată pe 19 decembrie 2022, în urma avizului Consiliului Concurenței din Polonia.

Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle: “Centrul comercial Forum Gdańsk reprezintă o oportunitate de investiție care nu putea fi ratată. Credem cu tărie în sectorul imobiliar de retail și în perspectivele pozitive ale acestuia, în ciuda îngrijorărilor legate de contextul macroeconomic și de potențiala încetinire ca urmare a creșterii inflației și a ratelor dobânzilor. Suntem investitori pe termen lung și avem încredere că, în mod fundamental, Europa Centrală și de Est este o regiune care va continua să înregistreze o creștere economică și în viitor. Polonia, a doua piață ca mărime pentru operațiunile Grupului, a avut o rată de creștere a PIB-ului care a depășit constant, an de an, media Uniunii Europene, în ultimul deceniu. Una dintre particularitățile piețelor de retail din ECE, în comparație cu Europa de Vest, este că sectorul centrelor comerciale a jucat și continuă să joace un rol central în dezvoltarea economică și comunitară a orașelor, deoarece zona de retail stradal nu a evoluat în perioada socialistă postbelică, așa cum s-a întâmplat în Occident. Forum Gdańsk, cu arhitectura sa impresionantă și poziția privilegiată, în centrul orașului, este întruchiparea acestui tip de centru comercial-trofeu, specific ECE, din cele mai bune motive. ”

Forum Gdańsk se întinde pe un teren care ocupă șase hectare și este situat în apropierea centrului vechi al orașului, care atrage mai mult de un milion de turiști anual. Dispune de 1.100 de locuri de parcare, iar aproximativ o treime din suprafață este formată din spații verzi, unde copacii și arbuștii creează o oază naturală în mediul urban.

Centrul comercial a fost inaugurat în 2018, iar gradul de ocupare actual este de aproximativ 93%, având chiriași ancoră, printre care se numără Eurospar, Helios, H&M, Reserved, TK Maxx, Van Graaf și Zara. La o distanță de 30 de minute de mers cu mașina de centrul comercial, locuiesc 840.000 de persoane, în zona metropolitană Tricity (care cuprinde trei orașe: Gdańsk, Gdynia și Sopot), considerată centrul economic al nordului Poloniei, de pe coasta Mării Baltice.

“Cele două achiziții marchează un an foarte bun pentru grup, în care NEPI Rockcastle și-a îndeplinit obiectivele trasate în strategia de creștere. Proiectele aflate în dezvoltare, în valoare de 665 de milioane de euro, vor asigura o expansiune organică, iar achizițiile precum Forum Gdansk și Copernicus Shopping. Centre vor spori veniturile, poziționând compania pe un loc central pe piețele imobiliare europene de retail, în viitorul apropiat”, a conchis Rüdiger Dany.

În această tranzacție, NEPI Rockcastle a fost consiliat de casa de avocatură Linklaters, iar Blackstone de Simpson Thacher & Bartlett LLP, Greenberg Traurig și CBRE.


DESPRE NEPI ROCKCASTLE

NEPI Rockcastle (NRP.AS) (JSE.NRP) este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale cotat la bursă din Europa Centrală și de Est, deținând un portofoliu de retail de peste 2.000.000 mp în nouă țări din Europa Centrală și de Est: România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Serbia și Lituania. Creșterea sa este susținută de un program de dezvoltare de 665 de milioane de euro, însoțit de achiziții, cele mai recente fiind Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) și Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele localizate în Polonia. NEPI Rockcastle beneficiază de două avantaje strategice cheie – portofoliul său unic de peste 50 de centre comerciale, creat în ultimii 15 ani, și echipa de peste 400 de specialiști cu un know-how unic, la nivel local, în domeniul proprietăților de retail.

De asemenea, compania a devenit membră a European Council of Shopping Places (ECSP) și a U.S. Green Building Council (USGBC, pentru a-și consolida poziția de lider de piață în industria imobiliară de retail.