O retrospectivă a anului ce mai are doar câteva povești de scris este adusă în discuție în interviul acordat de către Răzvan Pârvulescu – Head of Business Development.
Fără menajamente, anul guvernat de cifra doi a fost pentru mulți dintre noi, un an “de test“. Istoria spune că în perioadele de criză, cele mai semnificative business-uri își construiesc o temelie puternică. Mentalitatea de învingător este rezultatul adaptabilității, inovației, găsirii de soluții practice prin care business-ul nu acceptă compromisuri.
- Cum se va reflecta anul 2022 în istoria companiei?
În linii generale, acest an a reprezentat o nouă etapă solidă de dezvoltare pentru BTDConstruct & Ambient. Am continuat să ne întărim poziția în industria construcțiilor din țara noastră, iar anul acesta ne-am clasat în TOP 10 Antreprenori Generali în Construcții în România, fapt ce confirmă parcursul pozitiv al companiei.
În paralel, am continuat procesul de transformare digitală, început încă de anul trecut, pe toate palierele business-ului, pentru asigurarea unei eficiențe ridicate și a unei flexibilități care să permită companiei o reacție mai agilă la noile condiții ale pieței. Totodată, echipa BTD s-a concentrat pe optimizarea operațională și îmbunătățirea planificării etapelor de construcție, însă fără compromisuri cu privire la calitatea lucrărilor.
Cu alte cuvinte, 2022 va rămâne întipărit în istoria noastră ca un an al adaptabilității, rezilienței și, nu în ultimul rând, al performanței.
- Care sunt segmentele de piață afectate și care arii de activitate au excelat?
Având în vedere multitudinea provocărilor întâmpinate anul aceasta, respectiv evoluția prețurilor materialelor de construcții, care sunt încă substanțial ridicate, creșterea costului energiei, scumpirea finanțărilor precum și nivelul fără precedent al inflației, putem aprecia că toate segmentele au fost afectate într-un fel sau altul.
Desigur, dacă ne referim la construcțiile civile, segmentele office și retail au înregistrat o încetinire mai accentuată întrucât veneau de pe un trend descendent cauzat de pandemie și o scădere temporară a cererii, însă anul acesta am observat noi proiecte din aceste categorii, ceea ce indică o redresare. De altfel, în primăvară, BTDConstruct & Ambient a demarat lucrările de infrastructură la o importantă clădire din București, care va deservi segmentele menționate anterior. Mă refer aici la extensia Promenada Mall.
Piața rezidențială și-a continuat creșterea și anul acesta, în ciuda contextului economic complicat. Dacă ne uităm la dinamica din industrie, anul 2021 a fost un an foarte bun pentru majoritatea direcțiilor din zona de construcții, iar 2022 a început în aceeași manieră. În plus, din datele noastre tranzacțiile din primele 9 luni chiar au crescut față de același interval al anului trecut. În acest segment, compania noastră are multiple proiecte în plină desfășurare, printre care Liziera de Lac, The Ivy, Vulcan Residence, Stejarii II Clubul Rezidențial, Danielopolu, Dimri Residence și Up-site by Atenor.
Totuși, ne așteptăm ca cel mai mare progres în sectorul construcțiilor să fie generat de proiectele de dezvoltare a infrastructurii României prin Planul Națională de Redresare și Reziliență precum și de programele de renovare și eficientizare energetică a clădirilor vechi. Credem că aceasta este cea mai mare oportunitate a momentului pentru economia națională, în general, și a industriei, în particular.
Chiar și cu toate aceste variabile actuale, România rămâne una dintre cele mai bune piețe de dezvoltare imobiliară din Regiunea Centrală și de Est a Europei.
- BTDConstruct & Ambienteste o firmă semnificativă, dar cu identitate conturată distinct în piața de Real Estate din România. Care sunt valorile și cultura voastră organizațională?
BTDConstruct & Ambient rămâne fidel poziționării și principiilor de acțiune, având în vedere că atenția la detalii reprezintă un element definitoriu în diferențierea față de competiție și consolidare a business-ului pe plan local. Considerăm că într-un astfel de context, în care piața construcțiilor se confruntă cu foarte multe variabile, este important să ne concentrăm pe aspectele care pot genera avantaje competitive, iar detaliul este unul dintre ele.
De asemenea, cum echipa BTD reprezintă nucleul central al companiei, urmărim să dezvoltăm profesioniști cu o expertiză complexă și completă și să găsim pentru fiecare coleg rolul potrivit în organizație, rol în care să poată să-și atingă potențialul profesional și să aibă cea mai bună performanță. În acest sens, suntem mândri să avem în continuare alături de noi colegi care au făcut parte din echipă încă din prima zi.
Suntem susținători ai conceptului sustenabilității în construcții, trend pe care îl simțim cu toții în piață. Credem că, în viitor, alinierea la aceste standarde va deveni un criteriu de diferențiere între proiecte. Noi am început să ne însușim practici sustenabile din necesitate, înainte de a deveni un trend, dar ne bucurăm că dinamica dezvoltării imobiliare merge în această direcție. Investim în proceduri și echipamente care să sprijine eforturile de reciclare, de eficientizare energetică, de reducere a amprentei de carbon și utilizarea eficientă a resurselor, în așa fel încât să diminuăm impactul șantierelor noastre față de mediul înconjurător.
- Care sunt proiectele spre care vă îndreptăți în anul viitor și care va fi cuvântul de ordine în caracterizarea succintă a acestora?
Obiectivul nostru în perioada următoare este consolidarea poziționării în industrie ca antreprenor general și constructor orientat către calitate, cu atenție la detalii și preocupat de mediul înconjurător. Din acest motiv, proiectele contractate pentru anul viitor se bazează în principal pe soluții de sustenabilitate și eficiență energetică. Ne referim la un total de 8 proiecte majore ale căror date de finalizare se întind în următorii 1-2 ani și a căror valoare totală depășește 220 mil. euro.