in

Valentin Morar, CEO Wallberg: “Există în piață o serie de cumpărători maturi, cu o educație financiară și care văd azi, în piață imobiliară, oportunitatea de a-și crește valoarea economiilor”

Sursa foto: Wallberg

Într-un interviu acordat echipei Investing în Property, Valentin Morar, CEO Wallberg, a răspuns unor întrebări actuale, întrebări care ne transformă din poziția de “curioși”, în persoane care privesc manifestarea pieței imobiliare și acționează în consecință.

Despre proiectul XCity Towers, despre avantajele unei achiziții într-o perioadă de criză și, nu în ultimul rând, despre potențialul Timișoarei, vom detalia în rândurile de mai jos.


  • O regulă generală definește punctul de inspirație ca fiind un pas spre ceea ce urmează a fi creat –  construit, pentru ca, ulterior, rezultatul să inspire. Să pornim de la momentul 0. Ce anume v-a inspirat crearea proiectului XCity Towers?

Ca dezvoltator, suntem axați pe proiecte de amploare prin care să putem să ne lăsăm amprenta asupra zonelor și orașelor în care dezvoltăm. În momentul în care ne-am uitat atent la Timișoara că posibilă destinație pentru următorul nostru proiect major, am văzut un potențial deosebit. În plus, contextul era favorabil pentru că în Timisoara, cu 1-2 excepții notabile, lipseau proiectele de anvergură. Am privit situația că pe o oportunitate uriașă pentru a materializa viziunea noastră de a dezvolta un concept de locuire diferit, axat pe tinerii profesioniști, din corporații, aflați într-o perioadă de plină expansiune a vieții lor personale și profesionale.

Sursa foto: Wallberg
  • Care sunt detaliile ce diferențiază XCity Towers de celelalte proiecte imobiliare?

Sunt o serie de diferențiatori pe care proiectul nostru îi are. În primul rând, amploarea; dezvoltăm 9 turnuri rezidențiale pe o suprafață de 5 hectare, redesenăm skyline-ul Timișoarei, un oraș cu un istoric de dezvoltare pe orizontală, prin urmare relativ monoton. Construim un cartier cu totul nou, care va fi la rândul lui integrat într-o zonă privilegiată, ce traversează o reconversie urbană majoră și care va deveni un nou centru și viitorul pol de dezvoltare în oraș. Totodată, suntem la distanță de câteva minute de principalele centre de interes, fie că vorbim de shopping, entertainment sau birouri.

Propunem o arhitectură demnă de secolul 21, a cărei valoare va dăinui în timp. Înțelegem nevoia de spațiu și intimitate a viitorilor locuitori, avem o distanță de 50 m între clădiri, fiind cel mai aerisit proiect dezvoltat în oraș. Apoi, sunt aspectele funcționale care asigură un stil de viață intim, confortabil, ce redefinește locuirea colectivă – apartamentele sunt despărțite prin pereți dubli de cărămidă, iar împărțirea apartamentelor este adaptată la viața contemporană cu spații ergonomice, fluide și versatile care se pot converti ușor, în funcție de nevoi, în birou, loc de joacă sau camera pentru o bunică sau bonă. Ne preocupă în mod deosebit conceptul de healthy home pe care azi îl considerăm mai valoros decât oricând și de aceea l-am introdus în conceptul de locuire pe care îl propunem, în cartierul nostru, respectul pentru intimitate fiind garantat, accesul la facilitate sportive este la îndemână, cartierul este foarte aerisit, într-o zonă neexpusă la arterele intens circulate, vor fi 11.000 mp de spații verzi, un parc central de 6000 mp.

Sursa foto: Wallberg
  • Cu prima parte a proiectului finalizată și deja locuită, urmăriți aceleași standarde sau, pe parcurs, v-ați raportat la modificările aduse societății în ultima perioadă?

Gândind întregul proiect într-un mod unitar, având viziunea de cartier bine conturată, nu a fost nevoie să efectuăm modificări substanțiale. Proiectul nostru a anticipat foarte bine nevoile clientului pe care îl targetăm – tânărul corporatist în plină expansiune profesională și personală, prezente în modul în care am gândit mixul de apartamente și compartimentarea, inclusiv studiourile din XCity Towers oferă funcționalitatea unui apartament cu două camere, spațiul de dormit fiind o cameră delimitată, iar toate apartamentele noastre prevăd spațiu adecvat pentru home office. Pandemia a accelerat acest mod de viață în care atenția asupra spațiului de locuit a crescut considerabil.

  • Ce informații ne puteți împărtăși despre stadiul lucrărilor Tower 2?

Suntem într-o etapă foarte avansată, urmând să finalizăm proiectul în următoarele săptămâni și să trecem la etapa de predare a apartamentelor la începutul anului viitor. De asemenea, am demarat lucrările de construcție la Tower 3 cu livrare în 2024.

  • Iar acum, privind din exterior, cum definiți piața imobiliară din ultimii doi ani? Care dintre acești ani au fost mai provocatori din punct de vedere al strategiei adoptate?

În ultimii trei ani, am experimentat două evenimente semnificative, pandemia și războiul din țara vecină, care nu au precedent în istoria recentă. 2020 a fost un prim șoc puternic, dar criza pandemică, restricțiile din acea perioada ne-au făcut mai rezilienți și mai pregătiți pentru situațiile dificile. 2021, pentru noi, a fost un an în care rezultatele au depășit așteptările din punct de vedere a vânzărilor încheiate. Conflictul din Ucraina însă, izbucnit la începutul acestui an, a generat o creștere neașteptată și bruscă a costurilor de construcție, înlănțuind o serie de scumpiri reflectate în prețul final al apartamentelor, la care adăugăm inflația fără precedent și creșterea costului de finanțare. Toate acestea sunt aspecte pe care nimeni nu le putea prevedea și care au impact major în comportamentul cumpărătorului. Pe de altă parte, apartamentele în România au în continuare un raportat bun între puterea de cumpărare și preț. Chiar dacă piața a acceptat noua paradigmă a prețurilor, traversăm în continuare o perioadă cu foarte mulți factori perturbatori – elemente ce pot provoca temeri și care influențează comportamentele cumpărătorilor potențiali. Lucrurile, însă, se vor stabiliza treptat, iar începând cu a doua parte a anului viitor cererea va reveni pe un trend ascendent.

  • Cum vedeți oferta pe piață locală?

Timișoara e un oraș dinamic, piața locală este competitivă, există în prezent câteva proiecte importante și ne simțim bine în acest peisaj concurențial pentru că se validează conceptul de locuire pe care îl propunem, cumpărătorul se educă și proiectele de calitate se diferențiază mai ușor.

  • Ce gând stă în spatele deciziei de achiziție? De ce ar alege un comparator să achiziționeze azi?

Există în piață o serie de cumpărători maturi, cu o educație financiară și care văd azi, în piață imobiliară, oportunitatea de a-și crește valoarea economiilor și a le proteja de inflație, achiziționând bunuri imobiliare. Întotdeauna e bine să privim spre business-urile de succes, și în perioada aceasta, vedem multe achiziții în zona imobiliară. Cei care se lasă pradă emoțiilor, e dovedit că au de pierdut; cel mai bun moment de a cumpăra e atunci când ai nevoia și când îți permiți. De altfel, cei care au așteptat în ultimii 3-4 ani o scădere a prețurilor s-au înșelat și unii dintre ei nu își mai permit să cumpere sau fac downgrade în achiziție. Uitându-ne la parcursul istoric al economiilor mature, putem afirma, fără niciun dubiu, pe termen mediu și lung valoarea apartamentelor crește, concomitent cu restrângerea oportunităților de achiziție. Sunt țări unde ponderea proprietăților deținute de mari fonduri de investiții și companii imobiliare ajunge predominantă.

  • Iar în final, dorim să ne prezentați viziunea asupra Timișoarei. De ce ar alege unele persoane o schimbare definitivă, și anume cea de a se muta în oraș?

Timișoara este un oraș în plină expansiune care nu și-a atins încă potențialul maxim. E principalul pol de dezvoltare din vestul țării, puterea de cumpărare și nivelul de trăi sunt comparabile cu regiuni din vestul Europei. Calitatea vieții și oportunitățile pe care le oferă educațional, profesional, cultural fac din Timișoara unul din cele mai ofertante orașe de la noi. Atmosfera cosmopolită, mixul de culturi îi dau un aer aparte. Ritmul de viață e relaxat, dar oportunitățile sunt multiple. E un oraș cu personalitate care va continua să fie atrăgător pentru locuitori din alte zone, iar anul viitor fiind în spotlight prin titlul de Capitală Europeană a Culturii va aduce un plus la vizibilitate și imagine.