in

THE Concept: “Tu ce tip de investitor ești?”

Autor: The Concept


Înainte de o achiziție, trebuie să fii conștient ce fel de investitor ești. Despre cum se clasifică investitorii în imobiliare și cum poți obține maximul de profit în funcție de aceste criterii, discutăm în rândurile următoare.

  1. După motivația investiției

Toți investitorii imobiliari cumpără proprietăți. Cu toate acestea, nu toți o fac din aceleași motive.

Speculatorii: în primul rând, aceștia nici nu ar trebui să fie numiți „investitori”. Majoritatea sunt oameni care încearcă să câștige rapid, fără a avea o strategie de business. Cei care au totuși o strategie sunt echivalentul “traderilor” de pe bursă.

Utilizatorii finali: cea mai comună categorie de investitori pe care o veți găsi pe piața imobiliară. De obicei, oamenii care cumpără proprietăți imobiliare își cumpără propriile case și au intenția de a rămâne în acestea zeci de ani. Acest lucru le schimbă perspectiva asupra investiției –ei nu privesc proprietățile imobiliare că pe o decizie pur financiară, ci că pe o alegere a stilului de viață.

Investitorii pe termen lung: Ei înțeleg că proprietatea imobiliară este un tip de activ cu mișcare lentă, care crește constant în valoare de-a lungul timpului. Aceștia sunt la rândul lor de 2 feluri: Buy-To-Rent (apartamente, spații comerciale, birouri, hale), Buy-To-Hold (în special în cazul terenurilor), Buy-To-Develop (în cazul dezvoltărilor imobiliare). Punctual investitorii se pot încadra în mai multe categorii în același timp: ex. Buy-To-Hold și Buy-To-Develop.

  1. În funcție de gradul de control pe care îl exercita asupra proprietăților

Investitorii activi: Unii investitori pe termen lung preferă să gestioneze singuri proprietatea. Ei sunt cei care efectuează reparațiile și își închiriază proprietățile. De asemenea, aceștia pot fi implicați activ în procesul de administrare a proprietății.

Investitorii pasivi: Ei nu sunt interesați de gestionarea afacerii imobiliare. Pentru a face acest lucru, fie angajează oameni, fie contractează firme de administrare imobiliară sau property management. Aceștia furnizează doar fluxul de numerar pentru finanțarea proprietății și iau foarte puține decizii cu privire la gestionarea acesteia.

  1. După personalitatea juridică

Investitorii individuali: majoritatea investitorilor de pe piața imobiliară sunt investitori individuali, adică persoane fizice.

Companiile de investiții: sau care realizează și investiții imobiliare. Sunt grupate sub personalitate juridică, de regulă SRL sau SA și gândesc investițiile ca un business.

Investitorii instituționali se finanțează fie prin emiterea de obligațiuni (debt), fie prin emiterea de acțiuni sau unități de fond (equity). Aici intră și deja cunoscutele REIT-uri (Real Estate Investment Trusts) unde investitorii individuali pot investi fie prin plasament privat, fie prin cumpărarea de acțiuni la bursele lumii dacă acestea sunt listate devenind practic ETF-uri.

Tu ce fel de investitor ești după cele trei criterii?