in

Vitalis Consulting despre reducerea facilităților fiscale din construcții: „Alegem să nu micșorăm salariile, cu riscul unui profit mai mic”

Deși sectorul construcțiilor a fost printre puținele care au reușit să susțină economia României chiar și în perioada pandemică, provocările pentru aceasta industrie sunt departe de a se fi încheiat. Pe fondul evenimentelor politice și a ultimelor decizii și reglementări legislative, piața construcțiilor se confruntă cu dificultăți majore, în trei direcții principale, interconectate.

Pe de-o parte stă decizia guvernului de a reduce facilitățile fiscale din construcții prin diminuarea plafonului privind salariile brute. Pe de altă parte, diminuarea numărului de autorizații de construire eliberate în București, la care se adaugă scumpirile fără precedent înregistrate de materialele de construcție anul acesta.

În acest context, companiile din domeniul construcțiilor și imobiliarelor caută soluții pentru a se adapta la cocktailul de provocări economice.

Problema forței de muncă în construcții accentuată de reducerea facilităților fiscale

Pe fondul scăderii ponderii construcțiilor în PIB și a recunoașterii nevoii de atragere de noi investiții în România, alături de problema lipsei forței de muncă în construcții, în 2018 Guvernul României declara sectorul construcțiilor ca fiind prioritar și introducea facilități fiscale pentru angajați. Aceste facilități au făcut posibilă creșterea salariului minim în construcții, care a adus cu sine și o creștere a numărului angajaților din acest sector, cu peste 150.000 conform datelor oficiale.

Începând cu luna August 2022, Guvernul decide reducerea facilităților fiscale acordate, prin diminuarea plafonului maxim al veniturilor din salarii de la 30.000 de lei, la doar 10.000 de lei, măsură cu aplicabilitate în anul în curs.

Astfel, firmele din industria construcțiilor s-au regăsit în dificultatea de a decide dacă diminuează salariile angajaților, cu riscul de a-i pierde sau dacă le mențin la același nivel, riscând o reducere iminentă a profiturilor:

Reducerea plafonului pentru aplicarea facilităților fiscale este o măsură care a afectat întregul sector al construcțiilor, acționând nu doar la nivelul salariilor pentru muncitorii de pe șantiere, ci și în ceea ce privește veniturile inginerilor, specialiștilor, managerilor de proiect și așa mai departe, persoane care sunt, de altfel, extrem de importante pentru derularea proiectelor de construcție. O scădere a salariilor pentru profesioniști poate însemna o invitație la plecarea din țară, lucru pe care sectorul românesc al construcțiilor nu și-l permite în acest moment”, spune Alexandru Samoilă, Managing Director Vitalis Consulting.

Vitalis Consulting, lider național în furnizarea de servicii de consultanță în construcții, decide în detrimentul profitului companiei:

Măsura adoptată pune companiile din construcții într-o poziție delicată, de a alege între profit și bunăstarea propriilor angajați, mulți fiind tentați să aleagă prima variantă. La Vitalis, în cei peste 16 ani de activitate, ne-am concentrat foarte mult pe construirea unei echipe de profesioniști care să ofere încredere partenerilor noștri și pe care să ne putem baza, lucru pe care l-am și reușit. Cei peste 100 de colegi actuali ne sunt alături, în medie, de peste 5-7 ani. Cu o astfel de orientare către echipă, decizia a fost simplă în cazul nostru. Alegem să nu micșorăm salariile, deși suntem conștienți că asta înseamnă o reducere a profitului companiei. Între profit și o echipă mulțumită, vom alege întotdeauna echipa”, adaugă Alexandru Samoilă.

Lipsa autorizațiilor de construire în București determină reorientarea către marile orașe regionale

O altă provocare majoră cu care se confruntă sectorul românesc al construcțiilor, de data aceasta la nivel de București, stă în lipsa autorizațiilor de construire, pe fondul deciziilor Primăriei Capitalei.

Și în acest caz, companiile se adaptează, orientându-se către marile orașe regionale:

Lipsa autorizațiilor de construire în București nu a avut un impact notabil asupra activității noastre de Construction Management. La nivelul capitalei Vitalis este oricum implicată în câteva proiecte majore de construcție, ale căror autorizații au fost emise în trecut și pe coordonarea cărora ne concentrăm activ. În plus, perioada aceasta ne-a permis să explorăm oportunități și în alte zone regionale importante. În prezent suntem implicați în proiecte de construcții în Timișoara, Cluj, Brașov, Constanța, Craiova, Iași și Sibiu, din diferite arii, de la clădiri moderne de birouri, la proiecte rezidențiale majore și până la clădiri industriale și construcții din domeniul ospitalității. Orientarea către orașele regionale este o direcție a companiei noastre deja de câțiva ani buni, iar asta ne permite să nu fim afectați de problemele apărute la nivel de capitală” spune Alexandru Samoilă.

Scumpirile galopante ale materialelor de construcții au forțat managerii de proiect să găsească soluții

În luna februarie a acestui an prețurile materialelor de construcție înregistrau creșteri fără precedent, majorându-se cu până la 80%, fapt ce a reprezentat un șoc pentru companiile din domeniul construcțiilor. Mai mult decât atât, problemele cu stocurile mici și lanțul de aprovizionare, cauzate de războiul din Ucraina, au făcut cu atât mai dificilă treaba companiilor care activează în domeniu, forțându-le să găsească soluții eficiente atât din punct de vedere al costurilor, cât și al calității:

O bună parte din activitatea Vitalis se concentrează pe managementul proiectelor și al costurilor, iar asta implică și gestionarea fluxurilor de materiale de construcție necesare pentru buna desfășurare a proiectelor. Deși problema costurilor crescute ale materialelor nu este una nouă în piață, creșterea explozivă a prețurilor de la începutul acestui an ne-a forțat să ne adaptăm, pentru a menține nivelul ridicat de calitate a lucrărilor și, în același timp, pentru a oferi soluții eficiente din punct de vedere al costurilor pentru clienții noștri. Astfel, am lucrat activ pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții tehnice alternative care ne-au permis să înlocuim materialele cu preț ridicat cu altele la preț mai redus, fără să facem compromisuri în ceea ce privește standardele dorite de Beneficiar și termenele de livrare”, mai spune Alexandru Samoilă.


Vitalis Consulting este una dintre cele mai importante companii de consultanță în construcții, care activează la nivel internațional, coordonând proiecte majore din sectoare variate. Cu peste 16 ani de activitate și o echipă de peste 100 de profesioniști în domeniul construcțiilor și imobiliarelor, Vitalis derulează parteneriate cu unii dintre actorii majori ai pieței, calitatea serviciilor oferite fiind premiată în nenumărate rânduri de-a lungul anilor, în cadrul a renumite gale internaționale.