in

Delta Studio: “Echilibrul nu îmbătrânește niciodată și este pârghia sigură pentru un interior imun la trecerea timpului”

Dacă în trecut, designul de interior era parte instinctivă a procesului de construire, în prezent, acest concept este parte distinctă, cu importanța de rigoare, fiind definită ca o consecință a dezvoltării societății și a arhitecturii complexe, rezultată din dezvoltarea proceselor industriale. Eficientizarea spațiului, a bunăstării utilizatorilor și a designului funcțional au condus la conturarea profesiei contemporane de design interior.

Făcând o retrospectivă, Egiptul Antic și India Antică ne introduc în detaliile care au stat la baza inspirației designului de interior.

În prezent, designul interior este mai mult decât un concept. Din cauza complexității tehnologice a planificării construcțiilor contemporane, nu mai este posibil ca un singur arhitect sau designer să fie un expert în toate aspectele care compun o clădire modernă. Este esențial, însă, ca numeroșii specialiști care alcătuiesc o echipă să poată comunica între ei și să aibă cunoștințele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele comune. În timp ce arhitectul se preocupă, de obicei, de designul general al clădirilor, designerul de interior este preocupat de aspectele mai intime ale designului, de întrebările specifice estetice, funcționale și psihologice implicate și de caracterul individual al spațiilor.

În acest context, Arh. asociat Yvonne Toader în cadrul biroului de arhitectură Delta Studio, ne-a detaliat activitatea lor, amprenta cu care aceștia își introduc numele în nenumărate proiecte.

O definiție generală a frumuseții și a excelenței estetice ar fi dificilă, dar, din fericire, există o serie de principii general acceptate care pot fi utilizate pentru a obține o înțelegere a considerațiilor estetice în design. Trebuie remarcat, totuși, că o astfel de înțelegere necesită expunere și învățare; o apreciere a oricărei forme de artă are nevoie de un astfel de fundal.

  1. O prezență continuă și perfect “updatată” cu tot ce înseamnă tendințe, oferiți ceea ce probabil nici clienții nu se așteaptă. Cum reușiți să mențineți un echilibru între nevoile din piață și dorința de ceva extra?

Delta Studio este, într-adevăr, un trend-setter în materie de soluții pentru interior, postură consolidată de experiența de peste 25 de ani în acest sector. În egală măsură, biroul de arhitectură al companiei a edificat poziția brandului de furnizor de servicii integrate pentru interioare, prin specialiștii de top care au creat un portofoliu de proiecte de referință, premiate la nivel internațional. Unul dintre atributele cheie în orice proiect de calitate este acela de funcționalitate.

A considera funcția estetică drept un criteriu suprem ar fi limitativ, chiar dacă, este, cu siguranță, un criteriu important. Pe de altă parte, toate criteriile estetice au de-a face cu onestitatea. De asemenea, cele mai bune interioare sunt cele care se raportează corect din punct de vedere al caracterului și adecvării la clădirea în care sunt integrate. Considerăm ca principiile fundamentale ale unei amenajări de calitate sunt atemporale. De aceea, în proiectele noastre respectăm aceste criterii fundamentale: funcționalitatea, estetica, onestitatea și integrarea în ansamblu. Integrările noi sunt cele care țin de moda momentului, materiale și tehnologii noi sau revoluționare. Cu acestea suntem la curent în permanență, găsind formele cele mai adecvate de integrare.

  1. Vorbim despre o perioadă “postpandemică”, despre o reticență la spații relativ mici. Cum “gestionați” toate aceste schimbări?

Casa „postpandemică” a căpătat o importanță specială, devenind un loc sigur, generator de securitate psihologică. Clienții caută să își creeze în casă, apelând la creativitatea și soluțiile noastre, un sanctuar liniștit, în care să integreze piese ce le oferă bucurie. În așa numita „casă postpandemică” se utilizează la scară mai mare culorile calme, senine, precum și oglinzile mari sau finisajele cu textură organică. În ceea ce privește cromatica, sunt folosite tonurile inspirate din natură, comuniunea cu aceasta fiind tot mai căutată chiar și la interior.

Legat de dimensiunile spațiilor locative, tendința observată în cadrul biroului nostru de arhitectură nu arată vreo reticență în ceea ce privește spațiile mici – dimpotrivă, acestea par să recâștige teren în contextul actualei crize energetice.

  1. Ce ne puteți spune despre tendințele în materie de arhitectură și design interior în anul 2023?

Biroul de arhitectură Delta Studio face întotdeauna research temeinic în ceea ce privește tendințele din industrie. Am vizitat expoziții și târguri de reper la nivel internațional din industria design-ului și soluțiilor pentru interioare, unde am observat că tonurile pământului și formele organice vor câștiga teren în 2023. Vorbim despre o tendință în utilizarea formelor mai moi, curbate, precum și a elementelor naturale ce pătrund din natură în casele noastre, reflectând dorința de contact cu originile noastre, într-un mod sofisticat și rafinat. De asemenea, generarea, prin instrumente de arhitectură de interior, a așa numitei stări de “wellness” pare a fi un pariu important pentru anul 2023.

  1. Cât este Artă și cât Tehnică, în DELTA STUDIO?

Marcel Wanders spunea că „designerii și oamenii, în general, sunt prea atrași de nou, dar nimic nu îmbătrânește mai repede decât noutatea”. Tema noastră, ca arhitecți, este să găsim acel echilibru subtil între artă și tehnică. Echilibrul nu îmbătrânește niciodată și este pârghia sigură pentru un interior imun la trecerea timpului din toate punctele de vedere: estetic, funcțional sau calitativ.

  1. Portofoliul proiectelor livrate confirmă implicarea la superlativ și buna comunicare din interiorul companiei. Dorim să ne spuneți ce anume vă inspiră.

Portofoliul reprezintă, într-adevăr, un rezultat de echipă, în cadrul căreia am consolidat valori profesionale extrem de solide. Mai mult decât atât, Delta Studio este un integrator de servicii și produse premium complete pentru amenajări de interior la cheie: realizăm proiectul, oferim produsele, executăm montajul. Totul se întâmplă sub atenta coordonare a profesioniștilor din cadrul companiei, astfel încât multidisciplinaritatea și comunicarea eficientă sunt pilonii de bază ai bunei funcționări și a finalizării cu succes a fiecărui proiect din portofoliul nostru. Mai mult, suntem în general firi curioase și remarcăm partea frumoasă a lucrurilor. Ne plac provocarile.

Viața de zi cu zi, în sine, este sursa primordială de inspirație pentru noi.