in

Lucian Azoiței, CEO Forty Management: “Trebuie să lucrăm la educație cu toată puterea fiecăruia dintre noi, pentru a construi un viitor frumos”

Cu o deschidere sinceră, implicată în contextele care fac astăzi subiectul unei societăți în schimbare, o societate care încearcă să descopere soluții, să se readapteze, ghidată de oameni cu principii și valori, Lucian Azoiței, CEO Forty Management ne-a acordat timp din timpul lui, explicând în baza acestei resurse, de ce este important să ne întrebăm și să acționăm.

  1. Domnule Azoiței – Business man, vizionar, tată și, nu în ultimul rând, parte integrată a unui ecosistem în care doriți să realizați o schimbare. Care a fost gândul motivant, cel care a primat în fața momentelor de neliniște, de vitalitate, de curiozitate și de exaltare?

Orice carieră profesională presupune momente de reușită, de succes, dar și deziluzii, eșecuri. Viața unui antreprenor e puțin diferită, el trebuie să fie un leader, un factor care motivează; lumea așteaptă să te ridici și să mergi mai departe.  Nouă, românilor, nu prea ne place să vorbim despre eșecuri, deși în realitate, toți trecem prin ele, chiar dacă nu vorbim despre aceasta. Mi-aș dori ca oamenii să învețe să vorbească și despre ele pentru că eșecurile îi fac mai buni. Din eșecuri înveți să te ridici, să treci mai ușor peste, este absolut normal, fac parte din viață și sunt o școală. A știi să continui după un eșec înseamnă a înțelege ce ți s-a întâmplat, a înțelege situația în care te afli și a găsi un alt drum prin care să eviți acest eșec pe care tocmai ai învățat cum să îl gestionezi.

Aceasta e partea mai aspră a vieții de antreprenor. Neliniștile se pot gestiona înțelegând permanent că scopul muncii tale este unul benefic, fie că produci, creezi sau oferi un serviciu, că aduci o mulțumire celorlalți, că ai contribuția ta la o parte din evoluția societății. Convingerea asta te ajută să depășești orice moment de neliniște, de îndoieli sau temporare opreliști din plan extern, care apar uneori și-ți cer răbdare și perseverență să le depășești.

Curiozitatea, vitalitatea și exaltarea sunt cele care îți dau elanul să creezi, să te inspiri din orice descoperi nou, diferit, să cauți, să înveți, să te dezvolți, sunt practic motorul care alimentează entuziasmul și determinarea necesară pentru a clădi orice business. Prin proiectele noastre, marca Central District, am căutat nu doar să oferim simple proiecte imobiliare, ci dezvoltări personalizate, cu facilități unice, care să ofere rezidenților un stil și o calitate a vieții ridicată, la costuri de operare și mentenanță scăzute, în condiții de sustenabilitate și respect față de mediu. Iar feedback-ul clienților și premiile câștigate la competiții naționale și internaționale ne-au încântat și stârnit exaltarea, vitalitatea, dorința și curiozitatea de a explora și continua și mai bine pe viitor.

  1. Ce anume v-a inspirat în demararea proiectului Central District Crystal Lagoon? Un proiect care a întâmpinat toamna în România și își continuă ecoul în Budapesta, Varşovia şi Praga.

Mă inspir din călătorii, îmi place să explorez și când descopăr ceva inovator, o tehnologie nouă sau pur și simplu o idee inedită, îmi place să o aduc în țară. E plăcut să poți schimba ceva în jur, și sub acest imbold am căutat să clădesc brandul Central District: să dezvoltam proiecte rezidențiale inovatoare, altfel.

Când am descoperit tehnologia dezvoltată de Crystal Lagoon, companie americană lider în inovație și tehnologie, am văzut-o ca pe o facilitate a viitorului cu puterea de a schimba total paradigma imobiliară. Tehnologia Crystal Lagoon permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă cristalină la dimensiuni foarte mari, având însă costuri de operare și mentenanță scăzute. M-a inspirat faptul că se axează pe rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme de sustenabilitate din lume, cum ar fi deficitul de apă, deficitul de energie și poluarea, dar și pe îmbunătățirea vieții oamenilor, oferindu-le confortul unui stil de viață specific vacanțelor la plajă petrecute chiar în fața casei lor.

Brevetată până în prezent în 190 de țări, cu peste 1.000 de lagune la nivel mondial, această tehnologie este încă necunoscută în Europa Centrală și de Est, de aceea ne-am propus să o implementăm pentru prima oară în regiune. Patru ani am făcut demersuri să-i aducem în zonă și până la urmă am reușit. Planul nostru este să demaram cât de curând Central District Lagoon City București, primul proiect self sustainable din Europa de Est, concept de regenerare urbană care va avea tot necesarul energetic produs în cadrul proiectului și care să devină primul proiect din Europa de Est ce implementează franciza Crystal Lagoons.

Lagoon City va fi un alt nivel de dezvoltare urbană, practic un oraș verde în cadrul Bucureștiului, ce va conține toate ingredientele necesare unei dezvoltări urbane coerente: hotel, office, rezidențial, comercial, entertainment, horeca, educațional și social. Forty Management va fi primul dezvoltator imobiliar român care va lansa proiecte de anvergură în țările vecine – planul nostru este să extindem la scară largă conceptul Central Lagoon City și să îl implementam în Budapesta, Varșovia și Praga, ceea ce va necesita o investiție totală de peste 580 de milioane de euro și va genera peste 2 miliarde de euro în primii 10 ani de funcționare.

  1. Cu un termen de finalizare estimat în anul 2025, Central District Crystal Lagoon va sedimenta pe piața de Real Estate procesul exclusiv de închiriere al apartamentelor. Considerați această schimbare un pas înainte privind maturitatea pieței imobiliare?

Procesul exclusiv de închiriere al apartamentelor devine o tendință firească de evoluție a pieței imobiliare din România pe fondul turbulenţele generate de război şi de inflaţie. Lumea nu îşi imaginează cât de mult vor crește prețurile la locuințele noi, pentru că dobânzile, normele pe care trebuie să le îndeplinească o dezvoltare nouă, manopera și prețul materialelor de construcție au crescut, și ajungem la nişte preţuri la care destul de mulți oameni nu îşi vor putea permite să cumpere locuinţe. Și atunci, cel puțin pentru o perioadă, tranzacțiile vor scădea. În schimb, vor dori să locuiască cu chirie o perioadă până la recalibrarea pieței. Așadar va creşte destul de mult zona această de chirii, cum e şi normal, tendința există deja peste tot în lume.

Dezvoltatorii simt deja acest trend, foarte mulți dintre aceștia, care au forţa financiară să păstreze apartamentele, au început să dezvolte strict pentru închiriere, mai ales în locaţii bune, confruntați nu doar cu acest aspect, ci și cu faptul că nu mai sunt terenuri, iar autorizațiile se obţin foarte greu.

În cazul proiectului Central District Lagoon City, în plus față de acest trend, motivul pentru care nu vindem apartamentele este că acest proiect este irepetabil. Prin intermediul francizei achiziţionate nu avem voie să mai recreăm acest proiect în aceeaşi capitală europeană. Așadar fiecare dintre componentele proiectului va fi închiriată către un operator de profil, inclusiv componenta rezidenţială, unde, în România avem deja astfel de operatori. Forty Management a realizat studii pentru Central District Lagoon City şi ne bazăm pe chiriaşi finali precum cetăţenii străini care lucrează în România sau românii cu venituri peste medie. Piaţa chiriilor va creşte, însă mai mult la nivel general, din cauza nivelului la care vor ajunge preţurile de achiziţie.

  1. Aș dori să discutăm despre obținerea aprobării PUZ-urilor (sau lipsa obținerii) – un subiect cald, și, din păcate, nu în sensul pozitiv.

Dificultatea obținerii autorizațiilor și a documentațiilor urbanistice este doar un factor din ansamblu, peste acesta se mai suprapun o seamă de factori destul de importanți, cum ar fi inflația, lipsa finanțărilor de către bănci și fonduri de investiții, lipsa forței de muncă, a capitalului străin.

În momentul de față administrația locală constată că există o mare problemă legată de modul cum se emit aceste documentații urbanistice, de legalitatea lor, de modalitatea de obținere și a luat decizia de a stopa tot și de a porni dintr-un moment zero.

Întelegem această situație, ne interesează viitorul copiilor noștri, ne dorim și noi să avem un oraș bine construit și sustenabil. Ca dezvoltatori care încercăm să construim proiecte mari, proiecte verzi care să îmbunătățească fața orașului, proiecte care schimbă puțin paradigma, cum este Central District Lagoon City – primul proiect Self-Sustainable din Europa, în care toate resursele consumabile sunt produse in-house, care necesită o investiție de 150 milioane de euro, un proiect de mari dimensiuni făcut într-o zonă industrială poluată, pe care încercăm să o reconvertim urban, dar nu reușim în momentul de față să-l implementam, pentru că este necezar un PUZ, conform legii.

În ultimii 2 ani, Consiliul General al Municipiului București nu a aprobat nici un PUZ. Tot ce se construiește în momentul de față are la bază documentații urbanistice aprobate în trecut. În următorii 2, 3 ani, motorul acesta fiind gripat, foarte greu vom mai putea construi, cu costuri mai mari, și iar ne întoarcem la prețuri de vânzare crescute.

În opinia mea, până se aprobă acest PUG, care să ne permită să construim fără aceste PUZ-uri, trebuie să găsim o soluție prin care să construim – prin efectul legii, prin faptul că îndeplinim toți indicii PUG-ului actual, ca să nu mai așteptăm ani pentru a putea transforma orașul întrunul coerent și verde.

Practic, suntem în situația în care, dacă vrei să faci un proiect mare, să investești sume foarte mari de bani, generatoare de taxe și impozite, să trebuiască să faci un PUZ care durează minim 2 ani, după care să obții o autorizație de construire, care practic repeta ceea ce s-a întamplat cu respectivul PUZ, trenând și aceasta lucrurile cu încă 1 an. Este ceva în neregulă cu acest sistem.

Proiectul este sprijinit de administrația locală, dar sistemul funcționează foarte greu. Există un blocaj în cadrul sistemului birocratic, care, în opinia mea, vine de dinainte de pandemie, nu are legatură cu oamenii, ci cu modul de circulație al hârtiilor în cadrul instituțiilor. Constatăm că există persoane care, dacă la un moment dat doresc să blocheze un proiect, o pot face foarte ușor, printr-o lipsă de acțiune, fără să aibă nici un fel de responsabilitate. Acesta este unul din factorii care ar putea debloca piața în următorii ani: să găsim o formulă de responsabilizare a factorilor decizionali din cadrul administrațiilor locale și centrale, așa cum și noi suntem responsabili pentru ceea ce facem.

  1. Sustenabilitatea – parcă un temen ușor diminuat sau neînțeles la adevărata lui însemnătate. Cum definiți dumneavoastră acest termen, raportat la domeniul de activitate și la proiecte?

Sustenabilitatea este o valoare importantă pe care ne construim afacerea pentru că ne pasă de viitorul copiilor noștrii. 25% din totalul emisiilor de gaze la nivel global și din încălzirea atmosferică sunt cauzate de operațiunile de construcție, de aceea simțim că este important să avem mereu grijă la modul în care construim. Ne propunem să diminuăm acest procent prin utilizarea de soluții tehnice și materiale cu un impact cât mai redus al emisiilor de carbon. Definim sustenabilitatea prin toată această preocupare constantă de a reduce poluarea și consumul de resurse naturale, de a căuta soluții verzi de producere a tuturor resurselor consumabile în cadrul unui proiect.

Colaborăm cu profesioniști specializați în analize de mediu pentru a ne superviza proiectele și a ne asigura că obiectivele legate de sustenabilitate sunt menținute în mod constant, de la etapa de proiectare și construcție, până la renovarea viitoare. Folosim diverse măsuri de eficienţă energetică cu scopul de a optimiza și de a reduce consumul de energie pe durata de viaţă a clădirilor: iluminat complet cu LED-uri, materiale speciale, precum ceramica activă care filtrează aerul și prezintă caracteristici anti-poluare și efecte antibacteriene, sisteme de pompe geotermale, panouri solare, etc. Construim terase generoase, amplasam jardinière cu plante cu sistem de udare automată, plantăm pomi înalți de 14-15 m pe fațade, creăm spații verzi de promenade și alocăm un spațiu extins grădinilor și suprafețelor verzi în cadrul fiecărui proiect.

Pentru noi, sustenabilitatea înseamnă acțiuni concrete. Toate proiectele marca Central District sunt certificate Green Building, iar unele dintre acestea, precum Central District Viitorului 134, ce va fi finalizat în curând și este deja vândut în întregime, sunt clădiri #nZEB (nearly Zero Energy Building), contribuind astfel mai puțin la totalul gazelor cu efect de seră produse în timpul operațiunilor, datorită utilizării de noi tehnologii și a energiei regenerabile.

  1. Din postura de tată, ce schimbări preconizati a fi necesare pentru un viitor sigur, ancorat în realitate (cu toate transformările aferente). Dar din postura de CEO Forty Management?

Trebuie să lucrăm la educație cu toată puterea fiecăruia dintre noi. Dacă vom reuși să ne educăm copiii în spiritul de a construi, dacă reușim să-i învățăm lucruri de bază despre societate, despre comunitate, despre cum funcționează lumea asta și despre viitorului acesteia, în această nouă eră post-industrială, avem un viitor tare frumos. România are niște generații noi extrem de deschise care vin peste inovația noastră proverbială și ne vor duce într-o etapă de evoluție nouă, acolo unde de fapt aparținem. Educația este cheia. Nu se poate face peste noapte, dar este important să înțelegem că de acolo pleacă tot și să o clădim pas cu pas. Ca CEO al Forty Management, lucrez deja în sensul susținerii viitorului copiilor noștri: dezvoltând verde, inovativ, sustenabil și suntem tare mândri că reușim acest lucru.