in

Titirez.ro: “Presiunea inflației accelerează luarea unor decizii de achiziție. În piață sunt activi mai ales clienții cu bani gheață”

În ciuda creșterilor semnificative de prețuri consemnate în ultimii doi ani, proprietățile rezidențiale nou-construite se bucură de un interes crescut din partea potențialilor cumpărători, cei mai activi în momentul de față fiind clienții care dispun de bani gheață, relevă o analiză realizată de portalul imobiliar Titirez.ro cu ocazia împlinirii a 12 ani de la momentul lansării pe piața autohtonă. Disponibilitatea crescută pentru achiziția de locuințe cu fonduri proprii se explică prin creșterea galopantă a inflației din ultimul an, care îi motivează pe români să caute soluții mai eficiente decât depozitele bancare pentru protejarea și valorificarea capitalului propriu.

„Din interacțiunile avute cu vizitatorii și expozanții din cadrul celei mai recente ediții a Târgului Național Imobiliar – TNI, am constatat că, în momentul de față, majoritatea potențialilor cumpărători dispun de bani gheață pentru finanțarea propriei achiziții. În contextul scumpirii locuințelor din ultimii doi ani, punem această tendință pe seama presiunii exercitate de inflație, care îi determină pe cei care au economii să ia decizii rapide pentru protejarea capitalului propriu – iar proprietățile rezidențiale rămân, după cum știm, una dintre cele mai atractive variante de investiție. Asta pentru că, indiferent de suișurile și coborâșurile consemnate de piața de profil, activele imobiliare oferă un grad mare de siguranță pe termen lung.” Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei s-a cifrat la 15,9% în luna septembrie a anului curent, raportat la aceeași perioadă din 2021. Spre comparație, rata anuală a inflaţiei se situa la un nivel de 15,3% în luna august a acestui an, față de 15% în luna iulie. Statisticile oficiale relevă, totodată, că preţurile de consum au consemnat, în medie, un avans de 11,8% în ultimele 12 luni (în intervalul octombrie 2021 – septembrie 2022), faţă de cele 12 luni anterioare (perioada octombrie 2020 – septembrie 2021).

Dincolo de presiunea exercitată de inflație, inversarea raportului dintre clienții cu fonduri proprii și cei care trebuie să apeleze la o finanțare bancară se explică și prin majorarea semnificativă a costurilor de creditare, care îi determină pe cumpărătorii din a doua categorie să mai amâne luarea unei decizii de achiziție, până la remedierea sau clarificarea  tendinței actuale. Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 6 luni a ajuns la o valoare de 8,31 la finele lunii octombrie, față de 3,14 la începutul anului. Indicele ROBOR la 3 luni, pe de altă parte, a crescut, în aceeași perioadă, de la 3,02 la 8,20.

„O altă tendință pe care am identificat-o în urma participării Titirez.ro la TNI este faptul că prețul a redevenit cel mai important criteriu de selecție a unei proprietăți, devansând factorul localizare. Astfel, în vreme ce clienții care mizează pe contractarea unui împrumut bancar sunt evident limitați de majorarea costurilor de creditare, cei care vor să facă o achiziție din fondurile proprii au la dispoziție, în mod firesc, un buget bine stabilit. Acesta poate fi, însă, destul de generos, dat fiind că, în momentul de față, în piață există un interes mai ridicat pentru locuințe mai spațioase, respectiv apartamente cu trei camere și case la curte, în detrimentul garsonierelor și apartamentelor cu două camere.” Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR

Potrivit datelor centralizate de portalul Titirez.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în orașele secundare ale țării au consemnat, în intervalul septembrie 2020-septembrie 2022, majorări de prețuri semnificative, de două cifre. Cele mai mari marje de creștere, de peste 30%, au fost înregistrate în Brașov și Cluj-Napoca, singurele două centre regionale, în afară de București, în care prețul mediu solicitat pentru un apartament, indiferent de anul de construcție sau numărul de camere, depășește în momentul de față pragul de 100.000 de euro.

Despre Titirez.ro

Lansat în octombrie 2010, portalul Titirez.ro face parte dintr-o rețea integrată, de 17 site-uri imobiliare, fiecare cu specificul său. Printre acestea se numără multecase.ro, imobiliare24.ro, imobiliare-net.ro, anunturi-imobiliare.net, anuntimobiliar.ro, paginiimobiliare.ro etc. În momentul de față, pe platforma Titirez.ro se regăsesc peste 150.000 de anunțuri imobiliare, în toată țara, în vreme ce în secțiunea Ansambluri Rezidențiale cumpărătorii pot alege între aproape 150 de proiecte, amplasate în zona Capitalei și în orașele secundare, dar nu numai. Asociat portalului este și CRM-ul ImobManager, un instrument util, destinat gestionării activității celor care activează în domeniu, dar și imoPR, prima agenție de marketing și publicitate dedicată exclusiv pieței imobiliare, ce a fost lansată în anul 2019.