in ,

EfdeN VATRA a câștigat locul I la categoria Comfort a competiției Solar Decathlon Europa 2021, cu sprijinul tradițional al Alukönigstahl

Sustenabilitatea nu este o tendință, ci o atitudine pe care echipa Alukönigstahl o respectă și o implementează în fiecare zi.

Pentru noi și partenerii noștri Schüco și Jansen, să gândim și să acționăm sustenabil este atât o obligație, cât și o motivație – „Motivation Green” al nostru. Fiind o companie din industria construcțiilor, ne asumăm responsabilitatea pe termen lung și, cu produsele și serviciile noastre, avem posibilitatea de a aduce o contribuție activă la o lume mai durabilă și pentru eficiență în industria construcțiilor, afirmă Atilla Beer, Country Manager AluKönigstahl România și Moldova.

De aceea, printre activitățile desfășurate se numără și diseminarea informațiilor despre noile tehnologii în rândul studenților la arhitectură și construcții. Astfel, începând din 2018, AluKönigstahl s-a numărat printre susținătorii echipei EFDeN care a participat la competițiile Solar Decathlon Europe din 2019 și 2021 (2022). Solar Decathlon Europe este o competiția mondială singulară, care provoacă echipe universitare ambițioase să proiecteze, să construiască și să opereze case eficiente din punct de vedere energetic, avansate din punct de vedere tehnic, atractive și responsabile din punctul de vedere al utilizării resurselor.

În 2021, casa EFdeN Signature a primit oficial certificarea LEED, obținând 105 din 110 puncte posibile. Acest punctaj o încadrează la nivelul maxim de certificare – Platinum – fiind pe primul loc în Europa la toate categoriile. Calitatea și eficiența energetică a tâmplăriei Schüco oferite de Alukönigstahl au facilitat obținerea scorului pentru creditele LEED Durability Management și LEED Minimum Energy Performance.

Suntem mândri că astfel am putut contribui la succesul acestei echipe de tineri entuziaști al căror proiect a primit mai multe premii la competiția SDE 2019, punând România pe harta locuințelor sustenabile, adaugă Atilla Beer, Country Manager AluKönigstahl România și Moldova.

La competiția Solar Decathlon Europa 2021 (care a avut loc în 2022) tema a fost regenerarea fondului construit existent, iar proiectul cu care echipa EFDEN a intrat în finala a fost construcția EFDeN VATRA. Pe lângă condițiile „clasice” de sustenabilitate la care proiectul trebuia să răspundă, echipa și-a propus să obțină și o altă certificare: Living Building Challenge –  una dintre cele mai exigente certificări de clădiri sustenabile din lume. În prezent sunt 390 de clădiri certificate LBC ȘI doar 15 au certificatul complet.

Provocarea a inclus șapte categorii de performanță, sau „petale”: locație, apă, energie, sănătate+fericire, materiale, echitate și frumusețe. La capitolul materiale, sistemele Schüco oferite de Alukönigstahl au punctat prin faptul că nu conțin substanțe daunătoare vieții, enumerate în așa numita Lista Roșie a LBC.  VATRA a avut o suprafață vitrată foarte mare,  iar suprafețele vitrate pot fi puncte sensibile atunci când vine vorba de parametri precum etanșeitatea sau izolarea fonică. Soluția propusă de Alukönigstahl: ferestre din aluminiu Schüco AWS 75.SI+ cu vitraj triplu termoizolant a asigurat coeficienți de transfer termic la nivel de casă pasivă și izolare fonică performantĂ. Această soluție și-a dovedit valoarea prin aceea că  la testele din cadrul probei de confort VATRA a avut cel mai bun scor pentru izolarea fonică și al doilea pentru etanșeitatea la aer din competiție. Concluzia este că, folosind soluțiile potrivite, oamenii pot beneficia de locuințe scăldate de lumină naturală fără a face compromisuri în ceea ce privește eficiența energetică. Pe lângă locul  1 la categoria Comfort  și locul trei la House functioning,  casa  EfdeN VATRA a primit și premiul People’s Choice.

Fie că sunt uși glisante, ferestre, uși, fațade, sere, etc., toate produsele noastre sunt gândite și construite astfel încât să reziste timp de mai multe generații. De aceea, soluțiile inteligente și eficiente din punct de vedere energetic reprezintă cerințe firești pentru noi, asemenea unui design frumos, atemporal. Angajamentul nostru pentru materiale durabile, reutilizabile și reciclabile este mare, iar acest lucru ne face să fim un pionier în industrie pentru că vrem să păstrăm frumusețea lumii, conchide Atilla Beer, Country Manager AluKönigstahl România și Moldova.