in ,

Claudiu Bisnel, Brisk: Previziunea, Organizarea, Coordonarea, Motivarea și Controlul sunt funcțiile de baza ale managementului de care are nevoie fiecare proiect

Ce a însemnat pentru Brisk Group anul 2021, din perspectiva proiectelor, a cifrelor și a  dinamicii organizaționale?

2021 a fost un an de succes în ceea ce ne privește și poate fi definit foarte simplu – ne-am dublat cifra de afaceri depășind suma de 4 mil. euro.

Deși a fost un an pandemic ce a afectat pe toată lumea, cu precădere pe anumite sectoare, sectorul construcțiilor nu a fost foarte afectat, șantierele nu s-au oprit, drept dovada am putut înregistra această creștere.

Faptul că suntem flexibili și că urmărim foarte atent trendurile de dezvoltare, ne conferă avantajul competițional de a fi cu un pas înainte. Mă bucur că pentru noi la Brisk, 2021 a însemnat creștere, participarea la noi proiecte care îmbina tehnologia digitala cu tehnologia de protecție a mediului înconjurător, mărirea echipei și structurarea liniilor decizionale în organizație.

Suntem foarte implicați și inclinați mereu către dezvoltarea și livrarea proiectelor într-un mod inovativ și sustenabil, adăugând valoare în fiecare etapa a livrării, poziționând-ne mereu cu un pas înainte atunci când vine vorba de eficientizarea proiectelor în care suntem implicați. Ne dorim ca pe viitor lucrurile să continue și să progreseze în această privință. Noi credem cu adevărat că ascensiunea provine de la fiecare dintre noi, iar excelența nu reprezintă un act, ci un obicei, astfel ideile noastre devin realitate.

Ca sa închei nota într-o propoziție scurta, pentru Brisk Group, 2021 a însemnat un proiect de succes de peste 4 mil. de euro cifră de afaceri, dedicat întregii echipe.

În privința portofoliul Brisk Group, acest a adus cu el înregistrări vizând proiectele livrate cu succes, cât și noile colaborări în vederea dezvoltării unor noi proiecte mixed-use cu adevărat grandioase. Statistic, putem afirma că am depășit numărul de 700k de mp construiți livrați, coordonați cu succes prin intermediul serviciilor noastre de Project și Cost Management, din care, peste 450k de mp construiți provin din proiecte dezvoltate în sectorul rezidențial, peste 150k mp construiți în sectorul de retail, iar peste 100k mp construiți în sectorul  office și industrial. De asemenea, am demarat si proiecte publice pe care continuăm sa le manageriem si in 2022.

Dinamica organizațională Brisk Group este categoric aceea de a aduce plus-valoare proiectelorcât și mediului de afaceri din  industria real-estate.

Întotdeauna, provocarea noastră a fost aceea de a oferii servicii de Project & Cost Management la cel mai înalt nivel de calitate și de a capacita la maximum toate resursele implicate în livrea proiectelor de construcții în care suntem implicați. Scopul nostru este de a aduce întotdeauna valoare  adăugată în parteneriatele noastre, iar acest lucru se datorează structurii organizatorice pe care o folosim ca instrument în procesul de livrare al serviciilor noastre.

Pentru ca livrarea serviciilor noastre să aibă loc la cel mai înalt nivel și pentru ca dinamica organizațională sa-și producă efectele, Brisk Group ca și organizație s-a individualizat în raport cu mediul extern printr-o anumită structură şi funcționalitate, ce încorporează un anumit determinism bazat pe o raționalitate economică şi un management operațional, determinând pozițiile decizionale şi executive și bineînțeles, relațiile funcționale dintre acestea. Brisk Group ca și organizație s-a format având la bază principii bine fundamentate, dar și inovative de project & cost management, iar prezența noastră în calitate de consultant și expert în domeniu de construcții și real-estate aduce un plus valoare proiectelor in care suntem implicați.

Strategia noastră in livrarea serviciilor de Project si Cost Management in construcţii este strict legata de trendurile de dezvoltare, Romania rămâne o piața efervescenta ce permite sa ne extindem și să participăm la inovații, mai în proiecte ce îmbină tehnologia digitală cu tehnologia de protecție a mediului înconjurător.

Suntem un partener de încredere și vom continua să adăugam valoare proiectelor în care suntem implicați și bineînțeles să livram excelentă clienților și partenerilor noștri.

Cum ar trebui să arate un pachet complet de servicii de Project & Cost Management pe care Brisk Group le poate oferi in Romania? Și bineînțeles, cum arată un pachet minim pe care un investiților trebuie sa-l ia in calcul atunci când apelează la Brisk Group?

Noi oferim o gama variată de servicii de consultanță și asistență tehnică pe piață. Raportându-ne la serviciile de Project & Cost Management Brisk Group, dar în același timp, fără a ne limita la acestea, pachetul complet poate fi definit din perspectiva a cel puțin doua aspecte importante.

Primul aspect pe care îl luăm în calcul atunci când dorim să oferim serviciile noastre este cel de raportare la stadiul derulării proiectului atunci când un investitor ne contactează. Ideal pentru noi este ca stadiul proiectului se fie cât mai incipient. Cu cât implicarea noastră este mai timpurie, cu atât mai mult putem să oferim un management mai bun și mai sănătos, și de asemenea să putem asigura și livra mai multe timpuri de servicii – începând cu studiu de pre-fezabilitate, fezabilitate, dezvoltarea unor analize de cost și de risc, planificări, grafice, documentații tehnice, rapoarte de inspecție tehnică asupra documentațiilor de proiect cât și inspecții vizuale, rapoarte de stadiu, de activitate, etc.

Din perspectiva celui de-al doilea aspect, ne raportam la tipologia și mărimea/volumul proiectului. Dacă proiectul este specific, adică se încadrează pe un anumit sector/industrie și/sau este mixt use și abordează mai multe sectoare de activitate, iar mărimea/volumul proiectului este mare, cu atât mai mult ne permite să construim și să oferim un pachet pe care il putem defini complet și care să răspundă tuturor cerințelor proiectului.

Cu alte cuvinte, pachetul complet de servicii pe care le poate livra astăzi Brisk Group este destul de vast și nu poate lua forma unei matrice, deoarece el trebuie raportat la momentul în care se află proiectul și la tipologia și volumul acestuia. Gândirea și abordarea noastră inovativă, sprijinită și de tool-urile de management aferente, ne permite sa creăm și să definim pachete complete de servicii, de la caz la caz, pentru clienții și partenerii noștri.

În privința pachetului minim de servicii pe care un investiților trebuie sa-l ia în calcul atunci când apelează la Brisk Group, acesta nu există. Noi suntem flexibili și ne adaptăm imediat pe cerințele clientului, asigurând tot suportul necesar în vederea dezvoltării scopului de lucru împreună, păstrând calitatea serviciilor noastre și în același timp acoperind și  cerințele proiectului.

 

Ce ne puteti spune despre 2022 din perspectiva Brisk Group? Cum estimați creșterea preturilor la materialele de construcții și ce soluții se găsesc? Care sunt prioritățile de investiții pe care le recomandați?

 

Ne aflam la final de Q2 al acestui an și putem afirma că proiectele au continuat să apară în portofoliul nostru, în fiecare lună.

În ciuda evenimentelor înregistrate privind creșterea prețurilor, războiul de la graniță și pandemia Covid-19, proiectele care erau programate pentru acest an nu s-au oprit, ba din contră, au apărut și altele noi. Brisk Group este prezent și în Republica Moldova și vreau să punctez că de la începutul anului și până acum, am demarat acolo noi 3 proiecte pe sectorul de retail, fapt ce nu suna deloc îngrijorător, având în vedere situația geo-politică, iar în Romania, pe lângă proiectele programate din 2021, anul acesta s-au mai alăturat 31 de proiecte noi. Piața de real-estate este efervescentă, iar proiectele de construcţii au fost și vor rămâne proiecte cu miză mare, ce contribuie la refacerea economiei, mai mult, industria noastră fiind considerată catalizatorul acesteia.

Creșterea prețurilor la materialele de construcții se datorează importului cu peste 70%, iar restul de 30% din producția locală este bazată în principal, tot pe materie primă importată. Se fac eforturi pentru sporirea capacității de producție la noi în tară, chiar și Brisk Group este implicat și participă la astfel de proiecte, iar PNRR-ul este un instrument bun pentru absortia de fonduri și accelerarea extinderii capacității de producție locale. Astăzi, în privința achiziționării materialelor de construcții, ne confruntam din ce în ce mai des cu diminuarea termenului de valabilitate al ofertelor cauzate de cele mai multe ori din lipsa stocurilor și a problemelor întâlnite în cadrul lanțului de aprovizionare, iar negocierea prețului nu se mai practică la metru pătrat, ci la proiect. Scumpirea energiei electrice și a carburanților a condus de asemenea la creșterea cheltuielilor indirecte, așadar la creșterea preturilor în toate industriile.

Romania a adoptat deja ajustarea contractelor în derulare care vizează investițiile publice, prin suplimentarea sumelor aferente contractelor de investiții în derulare având în vedere creșterile globale de prețuri la materialele de construcții, manoperă, transport, utilaje și la cele din domeniul energetic.

Un mix echilibrat de politici macroeconomice și sporirea potențialului de creștere a economiei sunt esențiale pentru îndeplinirea obiectivului privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, ca premisă a unei creșteri economice sustenabile, dar și pentru întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.

Una dintre soluțiile pentru ca situația actuală să se mențină sub control este ca industriile și sectoarele cheie, să fie sprijinite, atât local, cât și la nivel național și european, ajungând astfel la o politică industrială europeană care protejează aceste sectoarele strategice de piață și asigură securitatea aprovizionării cu materie primă. Această sprijinire trebuie să însemne și susținerea corporațiilor care își mută capacitățile de producție în Europa, permițând UE să redobândească controlul asupra producției și asigurând autonomia pe piața globală, întotdeauna respectând principiile unei tranziții ecologice echitabile. Aceste corporații și întreprinderi trebuie să fie sustenabile, cu o puternică implicare a lucrătorilor și să participe la Pactul verde, reprezentând cadrul pentru planurile de redresare și reconstrucție.

Investițiile durabile în comunități, spații publice accesibile, asistență medicală, educație incluzivă, servicii sociale, locuințe și infrastructură fără emisii de carbon, în protejarea și refacerea biodiversității și în descentralizarea producției de energie vor fi esențiale pentru a asigura o economie a bunăstării. Un astfel de domeniu care ar trebui prioritizat este renovarea energetică a clădirilor.

Sectorul construcțiilor este important: renovarea a milioane de locuințe pentru ca acestea să fie eficiente din punct de vedere energetic și durabile ar relansa acest sector și ne-ar aduce cu un pas mai aproape de realizarea neutralității climatice. Construcțiile utilizează multă forță de muncă, iar consumul de energie la nivelul clădirilor (iluminat, încălzire) generează o treime din emisiile de CO2 din Europa. Este o muncă uriașă, deoarece 75% din clădirile rezidențiale și comerciale au fost construite înainte să existe reguli ale UE privind consumul de energie. Renovarea locuințelor din punct de vedere energetic ale persoanelor care au o situație financiară precară, ar duce la o scădere semnificativă a cheltuielilor în domeniul sănătății publice, studiile anterioare sugerând că, în medie, costul sărăciei energetice într-un sistem modern de sănătate este probabil să fie de trei ori mai mare decât costul măsurilor de reabilitare a locuințelor.

Măsurile adoptate până acum se orientează spre realizarea graduală a consolidării fiscale prin masuri care să permită atingerea țintei de deficit prevăzută de regulamentele europene până la sfârșitul anului 2024, contribuind la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilirea cursului valutar al leului. Pe termen mediu, pe măsură ce implementarea investițiilor din PNRR avansează, dinamica reală a PIB potențial va accelera, ușor la 3,7% în 2023 și 3,8% în 2024-2025, arată studiile.