in ,

Mircea Brânzei, Manager Imobiliare Dubai.ro : “Noi nu suntem agenți imobiliari, suntem investitori”

Când ați început businessul Imobiliare Dubai și cum a evoluat acesta până acum? Aveați experiență anterioară pe piața de real estate?

Am început proiectul ImobiliareDubai.ro în urmă cu 2 ani, înainte de pandemie. Dar evoluția a început cu adevărat de curând, din luna ianuarie, de când am început să organizăm evenimentele private, iar persoanele interesate au putut veni fizic să ne cunoaștem și să ia parte la discuțiile one-to-one.Nu aveam experiență pe piața de real estate, dar am descoperit această oportunitate și ne-am dorit să le oferim tuturorșansa de a beneficia de ea. În 2021, solicitările din partea clienților interesați de achiziții în Dubai au început să crească, deoarece aici nu au fost restricții. În Dubai, singura perioadă de lockdown a fost la începutul pandemiei, o lună, iar apoi lucrurile au revenit la normal. Lumea își dorea să se bucure din nou de libertate.

Noi nu suntem agenți imobiliari, suntem investitori. Ne-am dat seama de capitalizarea rapidă a investițiilor din Dubai, că e o zonă în care se poate investi cu succes, că profiturile sunt generoase, iar proprietarii pot beneficia de un venit pasiv, pe viață. Ne-am propus, așadar, să oferim publicului din România acces rapid și cât mai facil către piața imobiliară din Dubai, având în vedere că prețurile pe metru pătrat sunt, de multe ori, mai mici decât pe plan local – iar profitabilitatea, implicit, mult mai mare. Reactia românilor a fost una pozitivă, au fost deschiși și și-au manifestat interesul. Am reușit să atragem și să formăm și o comunitate solidă, activă, dornică de a investi și de a face schimbări.

Ce gen de proprietăți pot cumpăra românii în Dubai și care este procedura de achiziție a acestora?

În funcție de bugetul pe care doresc să îl aloce și de scopul investiției, românii au acces la orice fel de proprietate: studio-uri, apartamente cu unul, două, trei dormitoare, penthouse-uri, vile. Dar majoritatea preferă să investească în studio-uri sau apartamente cu un dormitor, deoarece acestea sunt cel mai ușor de închiriat. Pentru un studio sau un apartament cu un dormitor în zona de business a Dubaiului, gradul de închiriere este de 90%. Randamentul investiției este de 12-16%, iar perioada de amortizare este de 6-7 ani. Tot ce trebuie să facă un client pentru achiziționarea unei unități este să achite avansul sau un token pentru rezervare (aproximativ 25.000 de euro). Românii au nevoie doar de pașaport, iar noi le oferim apoi suport pe toată perioada contractării.

Care sunt avantajele unei asemenea achiziții – în general, dar mai ales în actualul context de piață?

Principalele avantaje ale achiziției unei proprietăți în Dubai sunt recuperarea rapidă a investiției (ROI de 12-16%), câștigul mare din capitalizare (față de faza de proiect în care se cumpără, până la momentul primirii cheilor, creșterile sunt între 30% și 100%, în funcție de proiect), alături de faptul că nu se plătesc taxe pe venit.

Majoritatea persoanelor care cumpără o fac în scop investițional, iar atunci când doresc să meargă în vacanță, tot ce trebuie să facă e să blocheze proprietatea în perioada în care vor să locuiască acolo, anunțând firma de property management (care se ocupă de administrarea locuinței) să  blocheze respectiva perioadă. Au existat, însă, și persoane dornice de relocare, care au achiziționat o locuință pe post de reședință permanentă.

Cum funcționează sistemul de administrare a proprietății?

Noi colaborăm cu o firmă de property management și îi putem ajuta pe clienții noștri și pe partea aceasta, însă în Dubai sunt foarte multe firme care se ocupă cu asta. Există o aplicație prin care poți să urmărești tot ce se întâmplă cu proprietatea ta, iar când dorești să nu se închirieze pentru a merge să locuiești acolo, doar îi anunți. Agențiile de property management percep un comision de aproximativ 20% din venit. Nu percep sume fixe, ci doar comision din ceea ce produc. Iar, o dată pe lună, banii din chirie îți sunt virați în cont.

De ce ar alege un român o casă de vacanță în Dubai, în loc să opteze pentru o investiție pe plan local?

Deoarece prețurile sunt similare cu cele din București sau Mamaia, la un grad de rentabilitate mult mai mare, iar o proprietate poate genera venituri lunare de peste 4.000 de euro. Pe lângă asta, taxele sunt ZERO. În Dubai nu plătești niciun impozit pe venit și, în plus, poți beneficia de sistemul de plată în rate la dezvoltator, cu dobândă ZERO. Cu toate astea, banii tăi sunt virați într-un cont escrow, fiind protejați de guvern până când proiectul este finalizat, eliminând astfel orice risc de a-ți pierde investiția.

Cât de greu este să revinzi o proprietate dacă nu îți mai poți permite achitarea ratelor?

Legea permite, de exemplu, dacă luăm rate de la dezvoltator, ca, după ce ai achitat 34% din valoare, să poți revinde fără niciun fel de penalitate. Ție îți rămâne o diferență și predai contractul mai departe. Cât de repede o vinzi depinde de cât de mare vrei să fie adaosul tău. Dacă vrei să o vinzi repede, o poți da la prețul pieței sau o poți vinde cu puțin sub prețul pieței din acel moment. Dacă vrei să câștigi mai mult, atunci s-ar putea să dureze mai mult. Și așa se transformă într-un business de capitalizare pe termen scurt.

Care este cel mai mare risc atunci când achiziționezi un apartament sau o casă în Dubai?

Cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple atunci când achiziționezi o unitate în Dubai e să te blochezi cu banii, să nu mai poți să o plătești. Dar atunci o poți vinde, adăugând 10-20-30% peste cât ai plătit până la acel moment, și îți poți dubla banii. Să spunem că nu ai achitat 34% din valoare, ci doar 25%. Tu oricum îi vei cere noului cumpărător 30%, plus banii pe care îi vrei pentru tine, așa că plătești diferenta ca să atingi 34% și ai vândut-o. Deci, în cel mai rău caz, faci un profit pe termen scurt din revânzare.

De ce aleg românii să se mute în Dubai? Aveți clienți care deja s-au mutat aici?

Cei care aleg să se mute aici o fac pentru un viitor mai bun, dar mai ales pentru siguranța copiilor. Dubai este țara în care chiar îți poți crește copiii în siguranță. Este a doua cea mai sigură țară din lume, după Elveția. Aici nu există droguri, tâlhării, iar în ceea ce privește criminalitatea, aici există peste 800.000 de camere video, cu sistem de recunoaștere facială – astfel că în maximum 2 ore ești găsit, oriunde ai fi.

Avem și clienți români care și-au dat copiii la școală, iar școlile de aici sunt foarte bune. Ce am observat în Dubai este concentrarea pe performanță: toată lumea muncește aici ca pentru propriul business. Așa sunt instruiți încă din școală.

Cât de costisitor este să locuiești în Dubai?

E relativ. Depinde, evident, de cât de mult cheltui, dar nu asta e important. Important e să câștigi mai mult decât consumi. Poți cheltui și 500 de euro pe lună, dacă îți iei mâncare doar de la supermarket, sau poți cheltui 50.000-100.000 de euro pe lună. Depinde ce stil de viață ai. Prețurile din supermarket, la alimente și nu numai, sunt comparabile cu cele din România – ba chiar mai mici la unele produse.