in ,

Tipuri de fațade verzi și avantajele lor

Timp de secole, înverzirea fațadelor a fost un mijloc popular pentru  înfrumusețarea fațadelor unei case. Dar, la această metodă clasică, pot apărea efecte secundare neplăcute, deoarece plantele cățărătoare pot ataca tencuiala cu rădăcinile și crenguțele lor și, în cel mai rău caz, chiar le pot distruge. Acum există metode moderne pentru realizarea “pereților verzi”. În continuare vă prezentăm  care sunt avantajele unei asemenea construcții și cum se proiectează corect – care sunt etapele de proiectare pentru a realiza un proiect sustenabil.

Pe lângă aspectul inedit,  fațadele cu vegetație oferă numeroase alte avantaje. Datorită tendinței actuale spre arhitectură ecologică și durabilă , fațada verde a căpătat un nou statut în domeniul construcțiilor, iar beneficiile acoperă multe aspecte sensibile ale zonelor urbane moderne: îmbunătățirea calității aerului, izolație termică  clădirilor, cu efect atât vara cât și iarna, un plus de izolare fonică, producție de oxigen, filtrarea aerului de praf și poluanți.

Datorită acestor numeroase avantaje, în ultimii ani au fost dezvoltate diverse tehnologii și sisteme pentru a face posibile grădini verticale, pereți de plante, sau pereți cortină cu vegetație.

Fațade verticale cu vegetație

Dacă se doreste realizarea unei vegetații dense pe peretele cortină, sistemul de fațade din aluminiu Schüco AF UDC 80 Greeneste cea mai bună soluție  Principiul constructiv este simplu, din module executate în atelier. Săculeți dinmaterial nețesut umplut cu substrat vegetal susțin plantele. Aceste module cu plante preplantate se fixează pe o structură prefabricată și apoi sunt montați în modulele peretelui cortină, la orice înălțime se dorește. Astfel, fațada este plină de vegetație imediat după instalare, nu este nevoie de întreținere specială sau de timp de așteptare pentru creșterea plantelor. Substratul vegetal și materialul din care sunt confecționate săculeții sunt materiale de construcție clasă A, deci incombustibile.

Spre deosebire de varianta de înverzire a fațadelor cu vegetație plantată pe sol, această soluție de perete cortină din profile din aluminiu permite creșterea plantelor chiar pe fațadă.  Schüco AF UDC 80 Green permite, de asemenea, ungrad mare de diversitate de design cu forme și modele individuale pentru că sistemul constructiv din elemente de fațadă  permite integrarea elementelor verzi la orice înălțime, pe orice zonă a fațadei, cu acoperire totală sau parțială, după cum se dorește. Plantele sunt irigate și drenate printr-un sistem integrat, care este invizibil din exterior.

Schüco AF UDC 80 Green permite realizarea unor suprafețe mari de vegetație pe clădire, ceea ce întărește efectele pozitive ale înverzirii fațadelor. De exemplu, vegetația protejează anvelopa clădirii de influențele meteorologice și crește eficiența energetică a exploatării clădirii. Plantele verzi cu frunzișul des realizează o izolație termică eficientă și umbrire naturală care reduc fluctuațiile de temperatură și, astfel,reduc  costurile de încălzire și de climatizare. În același timp, fațada verde contribuie la izolarea fonică și la reducerea zgomotului, deoarece vegetația absoarbe undele sonore și influențează astfel pozitiv zgomotul de fond din orașele mari.

Ecologizarea fațadelor cu plante cățărătoare

Plantele cățărătoare sunt folosite în mod tradițional pentru acoperirea fațadelor. Dar rădăcinile lor aeriene pot distruge tencuiala sau pot avea nevoie de structuri suport. Pereții cortină din sisteme de aluminiu sau oțel se pretează foarte bine și pentru genul acesta de vegetație pe fațade, pentru că acest tip de construcție nu are fisuri sau alte puncte slabe în fațadă în care plantele cățărătoare s-ar putea așeza și deteriora fațada.

De obicei sunt folosite două feluri de suporți pentru plante cățărătoare: sisteme de schele sau plasă din oțel inoxidabile

Cusistemul de schele,plantele cățărătoare sunt ghidate pe perete pe stelaj metalic.  În varianta cu plasa de susținere, plantele sunt ghidate în direcția corespunzătoare cu ajutorul frânghiilor și clemelor din oțel inoxidabil și, astfel, pot urmări în mod flexibil structurile spațiale ale fațadei.

Dar cel mai bun sistem de schele nu este nimic fără fațada corespunzătoare cu care poate fi combinat. Fațadele unitized Schüco AF UDC 80( sistem de profile din aluminiu) oferă multe posibilități de integrare a sistemelor de rang. În plus, proprietățile pozitive ale aluminiului, calitatea înaltă și durabilitateape care le promite un produs Schüco vorbesc de la sine.

Listă de verificare pentru “înverzirea fațadelor”

Înverzirea fațadelor este o tendință continuă și va rămâne de actualitate pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte, datorită efectelor pozitive. Cu toate acestea, cu toate opțiunile disponibile, ar trebui luată în considerareplantarea adecvată. Sunt câteva întrebări de bază care pot ajuta la reușita unui proiect:

  • Cât de mare este zona care trebuie înverzită ?
  • Am nevoie de plante cu creștere rapidă sau cu creștere lentă?
  • Fațada este umbrită sau într-o locație însorită?
  • Vegetație pe toată suprafața sau doar punctuală?
  • Sa aleg plante veșnic verzi sau foioase?

În funcție de nevoi, există o varietate de plante care pot fi utilizate. Cele mai bune sfaturi pentru acest lucru pot fi găsite în magazine specializate – în centre de grădinărit și pepiniere.

Fațadele verzi, in mod asemănător cu celelalte elemente din infrastructura urbana verde vor aduce comunității, dar si dezvoltatorului, numeroase beneficii, cu atât mai mult cat își pun amprenta pozitiva asupra mediului , într-o zonă în care alte elemente de vegetație nu pot fi utilizate sau adaptate. Fațadele cu vegetație au o importanță deosebită in termoizolarea construcțiilor, în îmbunătățirea calității aerului, reținerea microparticulelor, și nu in ultimul rând, au rol social si economic. Ca avantaj ecologic-economic putem aminti că valoarea pe piață a imobilelor creste daca ele sunt plăcute la vedere, ies din cenușiul urban si sunt percepute ca „verzi”/prietenoase cu mediul, eventual beneficiind de reduceri de impozit,  etc.

Pentru soluții individualizate de fațadăcu condiții ideale pentru înverzirea fațadelor, profesioniștii fațadelor de la AluKönigStahl și partenerii săi Schüco și Jansensunt  bucuroși să vă ajute.

Pentru informatii suplimentate despre serviciile si produsele noastre vizitați: tamplarie.alukoenigstahl.ro.