in ,

Piscina în curtea casei sau a complexului rezidențial. Argumente pro și contra

Piscina nu mai este demult un accesoriu rar întîlnit, bazinele cu apă turcoaz din curțile vilelor sau ale complexurilor rezidențiale fiind din ce în ce mai prezente în planurile de construcție ale dezvoltatorilor imobiliari. Pe lângă relaxarea pe care o oferă câteva ture de piscină, înotul este un sport care aduce și multe beneficii pentru sănătate. Așa că, existența unei piscine se află pe lista tot mai multor clienți care vor să-și cumpere o casă sau un apartament într-un complex nou de locuințe.

Când ne gândim la piscină, în general avem tendința să vedem doar avantajele: poți face la orice oră o activitate care să te relaxeze fizic și psihic, nu trebuie să plătești pentru a avea acces, este un mod plăcut de petrecere a timpului liber la tine acasă, fără să fii în vacanță, beneficiile pentru copii sunt nenumărate, iar valoarea casei tale este în mod evident mai mare dacă există acest accesoriu în curte.

Ca să vă faceți, însă, o părere completă trebuie să luați în calcul și aspectele care țin de mentenanță, îngrijire, reparații, conservare pe timpul iernii etc. În acest articol, vom încerca să punem în balanță avantajele și dezavantajele de a avea o piscină în curte, pentru a vă ajuta apoi să vă răspundeți la întrebarea: ”Oare vreau casă/apartament cu piscină?

Valoarea proprietății crește dacă are o piscină

Indubitabil, valoarea unei case sau a unui complex cu piscină este mai mare. Specialiștii estimează că prețul unei proprietăți crește cu 5-8% datorită acestui accesoriu. Pandemia, care ne-a închis pe toți în case și ne-a limitat modalitățile de petrecere a timpului liber, ne-a făcut să realizăm însă că acest procent este infim, comparativ cu relaxarea și buna-dispoziție pe care ți le oferă o piscină la tine acasă. Cert este că, indiferent de cât de des și în ce condiții o folosim, o casă sau un ansamblu rezidențial cu piscină în curte ridică valoarea proprietăților și potențează prețul chiriei, mai ales dacă numărul proprietăților cu piscine este limitate, ceea ce aduce un avantaj investiției.

Aer de vacanță la tine acasă

Ce fel de piscină alegem? Din punctul nostru de vedere, piscinele îngropate sunt mai frumoase și mai longevive, comparativ cu cele demontabile, devin un punct de atracție pentru toți locuitorii unui complex și conferă locului un aer de vacanță. Iar noaptea, când luminile din piscină sunt aprinse, suprafața apei oferă o experiență vizuală relaxantă. Atunci când locuința ta beneficiază de o piscină, practic extinzi spațiul interior spre cel exterior, care devine un loc comun de atracție în care te simți bine. Petreci timp de calitate și în exterior și, astfel, îți lărgești spațiul intim pe o suprafață mai mare. Iar atmosfera de vacanță devine o stare de fapt în mijlocul proprietății tale.

Beneficiile piscinei pentru proprietari

Pentru familiile cu copii, avantajul de a avea un mod de recreere în curtea proprie este incontestabil. Cu siguranță este și un magnet, o ocazie de a împărtăși binefacerile piscinei cu prietenii și o ocazie de socializare și de joacă departe de telefoane și tablete. Atenție însă, piscinele pot fi și un pericol pentru copiii mici, așadar asigurați-vă că plaja și piscina sunt îngrădite corespunzător pentru siguranța ta și a copiilor.

Întreținerea piscinei nu este ușoară și costă

Dacă vrei să înoți la o piscină în București, dai o căutare pe Google și îți apar mai multe variante de piscine publice, cele mai multe aparținând unor cluburi sportive. Și primul lucru la care ești atent atunci când alegi o piscină publică este cât de bine este întreținută și cât este de sigură din punct de vedere sanitar. Acest lucru trebuie să te preocupe și în cazul în care ai piscină proprie la bloc.

O piscină este costisitoare și cere o întreținere amănunțită. Consumabilele, produsele chimice care mențin echilibrul apei, echipa care se ocupă de curățarea apei și supravegherea indicilor PH-ului și a algelor, potențialele reparații, pregătirea pentru sezonul cald sau rece, întreținerea sistemului de încălzire a apei – toate acestea sunt obligatorii pentru păstrarea piscinei în bune condiții de funcționare. Și toate acestea costă!

Pentru piscinele exterioare, întreținerea este mai accesibilă, dar tot trebuie luată în calcul. Avantajul într-un complex imobiliar este că aceste cheltuieli sunt împărțite între toți rezidenții.

Igiena la piscină: pericole și respectarea regulilor

Un dezavantaj al piscinelor este riscul de a contracta o boală asociată cu mediul umed. Neplăcerile se pot evita prin aplicarea unor reguli și respectarea lor cu strictețe. Mentenanța piscinei, despre care am vorbit mai sus, nu trebuie nici ea neglijată.

Lista bolilor cu care te poți alege de la piscină este lungă, dar cele mai des întâlnite sunt conjunctivita, otita, diferite boli de piele, digestive sau ciuperci. Prin urmare, oricine folosește piscina trebuie să nu facă rabat de la respectarea câtorva reguli simple, dar cu beneficii incomensurabile: duș înainte de a intra în piscină, utilizarea ochelarilor și a căștii de înot, duș după ieșirea din piscină.

Fără dubiu, existența piscinei în curtea unui complex rezidențial aduce multe beneficii, de la joacă și socializare, până la sănătate. Dar nu trebuie să uitați de costurile care nu sunt mici și de îngrijirea obligatorie a bazinului de înot. În cazul celor care stau la casă, decizia este una mai grea, având în vedere că toate costurile revin în întregime unei singure familii. La bloc, cheltuielile se împart, iar piscina poate fi un loc excelent de socializare pentru membrii comunității.