in , ,

Investing in Property, partener Profit.ro la o conferință despre piața imobiliară. „Suntem mai aproape de o criză de ofertă decât de o criză de cerere”

„Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară” a fost tema unei conferințe organizate astăzi de Profit.ro, la hotelul Marriott, la care Investing in Property a fost partener oficial. În cadrul evenimentului, reprezentanții unor companii reputate din industrie au discutat despre evoluția real estate-ului local, evidențiind perspectivele pozitive ale acestuia, în ciuda provocărilor cu care se confruntă în momentul de față. Maria Andrei, Vicepreședinte al companiei de consultanță SVN Romania, a punctat că, având în vedere ce se întâmplă în lume, mai întâi situația creată de pandemie, iar acum războiul dintre Rusia și Ucraina, oamenii tind să se îndrepte mai mult spre investițiile imobiliare, care sunt percepute ca fiind mai sigure decât alte forme de plasament al capitalului.

„Nu-mi este foarte clar că suntem într-o criză acum, totuși pornim de la niște valori-record. Ce se întâmpla în 2008 nu are nicio legătură cu ce se întâmplă acum. Casele sunt undeva cu 40% mai ieftine decât în 2008, cu excepția Clujului (…). În 2008, când dezvoltatorii nu avuseseră când să treacă prin niște momente mai dificile. Piața este mult mai matură acum. Eu personal cred că suntem mai aproape de o criză de ofertă decât de o criză de cerere. Este mai posibil să nu avem destulă ofertă, în doi-trei ani, decât să n-avem suficienți clienți pentru locuințe”.
 
Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust

Reprezentanta SVN Romania a subliniat că, potrivit statisticilor oficiale, în București și împrejurimi există un număr-record de locuințe în construcție în momentul de față, respectiv aproximativ 27.000 – din care, cel mai probabil, circa 21.000 ar urma să fie livrate în 2022. „Considerăm că 2022, chiar dacă nu va fi un an la fel de bun ca 2021, când am avut un record de 22.000 de livrări, va fi, totuși, un an foarte bun”, punctează reprezentanta companiei. Aceasta a punctat că, dat fiind numărul de autorizații de construire emise, dar și evoluția tranzacțiilor, sunt șanse ca și 2023 să fie un an favorabil pentru piața rezidențială din zona capitalei – chiar dacă nu se va depăși recordul din 2021.

Locuințele, de 3 ori mai accesibile decât în 2008

Potrivit lui Alexandru Mihai, Managing Partner în cadrul Nordis Group, și cererea de locuințe se află într-o continuă creștere, astfel că stocul de locuințe noi disponibile spre achiziție va fi, per ansamblu, din ce în ce mai mic. „Eu sunt foarte optimist cu privire la anul curent. Anul acesta începem să livrăm din Nordis Mamaia, în luna iulie, livrările din corpul 2 de hotel”, subliniază acesta. Oficialul Nordis a punctat că, dacă randamentele din chirii în marile orașe sunt undeva la 5% și se obțin cu destul de mult efort (găsirea agenției potrivite și a chiriașilor, gestionarea relației cu aceștia, perioadele de neocupare etc.), locuințele de vacanță prezintă o atractivitate mai mare, datorită randamentelor superioare. „Noi am dezvoltat un produs financiar absolut perfect. Este vorba de camera de hotel, care oferă un randament garantat de 7%”, subliniază Alexandru Mihai.

Maria Andrei a precizat că, potrivit Indicelui calculat de SVN România, locuințele sunt, în prezent, de aproximativ trei ori mai accesibile decât în urmă cu 14 ani. Astfel, dacă în 2008 erau necesare 293 de salarii medii pe economie pentru achiziția unui apartament nou cu 2 camere, în suprafață de 50 de metri pătrați, în momentul de față un cumpărător ar avea nevoie de 102 salarii – echivalentul unei perioade de muncă 8,2-8,4 ani. „Deopotrivă cu creșterea prețurilor, de care suntem conștienți – estimăm o creștere de 15% pentru anul acesta –, au crescut, totuși, și salariile”, a declarat Maria Andrei.

Un alt semn al fundamentelor solide de care se bucură piața rezidențială locală este reprezentat de ponderea crescută a achizițiilor finanțate altfel decât prin credite bancare. Potrivit oficialei SVN, achizițiile prin credite ipotecare reprezintă circa 38% din volumul total al tranzacțiilor realizate în momentul de față, iar circa 90% dintre cumpărători sunt utilizatori finali – spre deosebire de situația din 2008.

Pandemia, un catalizator al unor tendințe deja existente

În ceea ce privește impactul pandemiei asupra pieței imobiliare locale, Alex Skouras, Managing Partner al companiei Alesonor, este de părere că aceasta a acționat ca un catalizator, accelerând anumite tendințe care existau deja, dar nu erau atât de accentuate. Potrivit acestuia, tendința locuitorilor capitalei de a se muta în zonele limitrofe se simțea și în 2014-2015, chiar dacă, la momentul respectiv, doar 9% dintre cei care lucrau în București locuiau în afara orașului – față de o pondere de 50% în alte capitale. În timpul lockdownului, însă, oamenii și-au dat seama că au nevoie nu doar de mai mult spațiu și confort, ci și de posibilitatea de a petrece timp în aer liber. În special famiiile cu copii se gândesc la calitatea vieții pe care o pot oferi copiilor.

Referitor la criza energetică creată de conflictul ruso-ucrainean, Daniel Buhazi, Commercial Director în cadrul Ariston România, Divizia ELCO Heating Solutions, dezvoltatorii sunt tot mai atenți la eficientizarea costurilor cu încălzirea. Practic, investitorii de pe acest segment de piață se împart în două categorii: o parte aleg, în acest scop, centralele termice de clădire, în vreme ce alții optează pentru pompele de căldură. „Observăm că proiectele care solicită această variantă, cu pompe de căldură, sunt tot mai multe”, spune Buhazi, precizând că această soluție, independentă de alimentarea cu gaze, e deja foarte populară în Europa.