in ,

Analiză Directimo: Top 10 motive pentru care prețurile locuințelor vor crește în 2022

Matei Maloș_CEO Directimo

În urma unei ample analize a pieței rezidențiale din România, specialiștii Directimo estimează creșterea prețurilor proprietăților imobiliare ezidențiale în 2022, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, devenind unul de durată. (Nu sunt luate în calcul scenariile pesimiste, în care conflictul escaladează către un război mondial, sau cele optimiste, în care se instaurează rapid pacea.) Majorarea costurilor cu materialele de construcție din ultimul an, întârzierile masive apărute în implementarea proiectelor, generate de restricțiile impuse de Covid-19 și conflictul ruso-ucrainean, precum și inflația galopantă sunt doar câteva dintre principalele argumente.

Top 10 motive pentru care prețurile la imobiliare vor crește în 2022:

Argumente valabile pentru principalele orașe și regiuni ale României, care primesc aflux permanent de studenți sau beneficiază de zone industriale și centre de afaceri sau de dezvoltare. În continuare, unele dintre cele mai atractive variante de investiții sunt pe segmentul locuințelor de vacanță de calitate, în special al celor cele care beneficiază de soluții profesioniste de ospitalitate pentru turiști și administrare completă pentru investitori.

1. De mai bine de un an, inflația generalizată se regăsește deja în costurile materialelor de construcții, care reprezintă un procent semnificativ din prețul acestora.
2. Întârzierile masive pe întregul lanț de aprovizionare, generate inițial de restricțiile legate de Covid-19 și, mai nou, de conflictul ruso-ucrainean duc, de asemenea, la creșteri de costuri.
3. Majorarea dobânzilor pentru creditele cu care dezvoltatorii imobiliari se finanțează, corelată cu întârzierile cauzate de stat, cresc timpul de închidere a unui proiect.
4. Inflația galopantă, estimată să ajungă la 20% în 2022, va genera o cerere ridicată din partea investitorilor, pentru protecție în proprietăți de calitate.
5. În perioade de stagflație sau chiar dragflație (în care ne confruntăm cu inflație crescută și scădere economică), real estate-ul rămâne unul dintre principalele refugii, datorită siguranței ridicate.
6. În contextul unei scăderi economice, dezvoltatorii care nu vor fi competitivi din perspectiva prețurilor și nu vor avea concepte adecvate nu vor putea să construiască și vor amâna ofertele, astfel încât oferta de calitate va scădea.
7. În contextul diminuării semnificative a cererii, pe fondul psihologic generat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cei mai mulți dezvoltatori încă nu au aplicat creșterile de costuri în prețurile de vânzare.

Argumente valabile pentru București:

8. Blocajul autorizațiilor, instituit de Primăria Capitalei începând cu luna februarie 2021, va conduce la o lipsă acută de ofertă în perioada 2023-2024.
9. Din cauza acestei situații, prețurile terenurilor care beneficiază de autorizații de construire a crescut semnificativ, cu o medie estimată de 50%.
10. Condițiile de calitate slabă a vieții, din blocurile vechi, care s-au accentuat în ultima perioadă (instalații care nu au fost înlocuite, lipsa apei calde, lipsa parcărilor etc.), vor conduce la o cerere ridicată pe segmentul de locuințe de calitate, în contextul în care regiunea București-Ilfov rămâne în top 10 zone de dezvoltare din Europa, din perspectiva PIB.

Piața imobiliară în prezent

Prognoza realizată de Directimo ia în calcul specificul pieței actuale, ce se confruntă astăzi cu o scădere de 50-70% a numărului de tranzacții imobiliare, înregistrată de la începutul conflictului din Ucraina. Potrivit specialiștilor, odată ce șocul psihologic generat de război va fi asimilat, cererea își va reveni, pe fondul inflației, iar investitorii vor căuta un refugiu stabil, fapt ce va duce la creșterea prețurilor proprietăților imobiliare.

„Intrăm într-o perioadă de inflație ridicată, în care valoarea banilor va fi puternic erodată. Real estate-ul rămâne atât o metodă de economisire primară, cât și o opțiune de refugiu pentru investitorii care caută active sigure, generatoare de venit. În contextul unei instabilități de pe piețele financiare și al analizei istorice pentru contextul unei perioade de stagflație din SUA, de exemplu, mulți investitori aleg investiția în real estate pentru siguranță versus fluctuațiile majore, care pot apărea pe burse. Chiar dacă dobânzile bancare vor crește, iar creditarea poate fi dificilă, investiția în imobiliare rămâne astfel o variantă de economisire și acumulare.”
 
Matei Maloș, CEO Directimo

În ceea ce privește piața din București-Ilfov, evoluția acesteia diferă de la segment la segment. Creșterea costurilor de creditare afectează cererea, în special pe segmentele mass market și middle market, la fel cum se întâmplă și în alte zone din România. Centrul și nordul capitalei, precum și alte segmente de nișă, se încadrează într-un tipar privilegiat din prisma traiectoriei prețurilor, determinat de volumul cererii și al stocului de ofertă disponibil.

Cum arată prețurile din România raportat la celelalte piețe din Europa și SUA

În comparație cu nivelul pieței din regiune, Bucureștiul are astăzi prețuri cu 10% mai mici față de Belgrad (conform Global Property Guide, prețul mediu este 1.813 dolari pe metru pătrat în București, versus 1.961 dolari pe metru pătrat în Belgrad).

Totodată, spre deosebire de Viena, proprietățile luxury, din cele mai bune zone, sunt cu circa 65% mai mici în București (cca. 5.000 – 7.000 de euro pe metru pătrat), față de cele din capitala Austriei (20.000 de euro pe metru pătrat).

Comparativ cu piața din SUA, unde prețurile au crescut cu 50% de la nivelul maxim înregistrat în 2007, în România, prețurile sunt în anumite cazuri mai mici față de nivelul maxim înregistrat în aceeași perioadă. În timp ce, în cazul Bucureștiului, veniturile au crescut de peste 3 ori, iar depozitele gospodăriilor au crescut de 5 ori, conform BNR.

O analiză detaliată a pieței rezidențiale din România, realizată de specialiștii Directimo, este disponibilă aici.

Despre Directimo

Directimo oferă un nou model pe piața imobiliară din România, în pas cu cerințele cumpărătorilor de azi. Reprezintă unica bază de date cu proprietăți verificate și actualizate, fără postări agregate sau informații false. Un model hibrid care aduce cumpărătorii direct la dezvoltatori printr-o platformă prietenoasă, date reale și consultanță dedicată cumpărătorilor.

Platforma reunește toate locuințele noi din zonele centrale și de nord din București, pe segmentele superioare ale pieței (mediu, mediu-superior, premium și de lux), urmând să acopere și alte zone la nivel național și internațional.

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, specialiștii Directimo dețin o înțelegere aprofundată a pieței imobiliare, fiind primii care au dezvoltat serviciul de buyer advisory (serviciu de consultanță imobiliară dedicat cumpărătorilor) din România. Misiunea Directimo este de a reabilita conceptul de consultanță – un serviciu întotdeauna în interesul cumpărătorului, care nu depinde de comisioane sau limitări de portofoliu./em>