in ,

Prin fundația Art Encounters, omul de afaceri Ovidiu Șandor se implică în organizarea celei mai ample expoziții dedicate lui Brâncuși în ultimii 50 de ani, pe plan local

Anul viitor, Timișoara va găzdui, sub titulatura „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, o amplă expoziție dedicată artistului român. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023 și reprezintă punctul culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Expoziția va reuni, pentru prima dată după 50 de ani în România, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist.

La Muzeul Național de Artă Timișoara vor fi prezentate, astfel, peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Demersul este susținut de Consiliul Județean Timiș, principala autoritate finanțatoare, co-organizatori fiind Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România.

Primele detalii despre eveniment au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Filip A. Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters și comisarul expoziției, Tilla Rudel, directoarea delegată la Timișoara a Institutului Francez din România, precum și Ioan Gârboni, reprezentant al Ministrului Culturii.

Invitata specială a conferinței a fost Doina Lemny, curatoarea expoziției, doctor în istoria artei, și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși. Doina Lemny a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziția „Sublimarea formei”, desfășurată la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, care a fost vizitată de 120.000 de persoane.

În viziunea curatoarei, expoziția „își propune să prezinte aspecte importante ale creației artistului român legate de moștenirea sa românească, pe care a îmbogățit-o cu experiența sa ulterioară în chiar inima Europei, într-un dialog fructuos cu semenii săi […]. Fideli spiritului artistului, dorim să punctăm aspecte ale acestui parcurs, care să fie repere pentru publicul de pretutindeni și cu deosebire pentru publicul românesc care se recunoaște adesea în opera lui Brâncuși”.

Organizatorii își propun ca, pe parcursul celor patru luni de desfășurare, expoziția să devină un important punct de atracție pentru un public numeros, național și internațional.

Cu prilejul acestui eveniment, Consiliul Județean Timiș va realiza o investiție considerabilă în infrastructura Muzeului Național de Artă Timișoara, ceea ce va permite realizarea unor expoziții de calibru internațional, pe termen lung. În același timp, Consiliul Județean Timiș va asigura o parte semnificativă din bugetul de realizare a expoziției.

Expertiza Fundației Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă și relațiile instituționale dezvoltate cu principalele instituții muzeale din Europa vor fi puse la dispoziția acestei inițiative unice în peisajul cultural românesc. Institutul Francez din România are un rol esențial în facilitarea împrumuturilor de lucrări de la Centrul Pompidou și promovarea expoziției la nivel european.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”
Loc de desfășurare: Muzeul Național de Artă Timișoara
Perioada: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
Principala autoritate finanțatoare: Consiliul Județean Timiș,
Co-organizatori: Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters
Partener: Institutul Francez din România