in ,

Peisagistica, artă și știință în același timp. Cum dezvoltăm cât mai multe spații verzi în marile orașe gri

Cu câteva luni în urmă, primăria orașului Constanța a fost amendată de Garda de Mediu pentru lipsa spațiilor verzi, care nu ajung la limita minimă de 26 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Atingerea acestei ținte este dificilă, dar cu bunăvoință sau prin implementarea unor soluții creative – de la utilizarea teraselor și a acoperișurilor, până la plantarea cu copaci a vechilor trasee feroviare dezafectate -, acest obiectiv ar putea fi indeplinit. Desigur, acest gen de soluții cer timp și resurse importante de bani, iar rapiditatea cu care se dezvoltă Bucureștiul sau alte orașe mari ale țării dezechilibrează balanța în favoarea betonului.

Există dezvoltatori care ocupă și construiesc pe orice teren liber din orașe sau de la marginea lor care sunt mai preocupați de nevoile imediate ale oamenilor – adică de spațiile de locuit construite rapid și în orice condiții -, și mai puțin de înverzirea orașelor, care ar aduce o multitudine de beneficii locuitorilor, pe termen mediu și lung. În consecință, arhitectura urbană este sufocată de clădiri și de mașini, iar autoritățile par depășite de situație și nu pot asigura procentajul de verdeață în conformitate cu standardul european.

”Omul vrea o casă mare pe un teren mic și primii la care renunță sunt copacii”

Reprezentanții Atria Urban Resort, complex rezidențial care se dezvoltă în sectorul 1 al Capitalei, în Sos Chitilei, aproape de Lacul Străulești, sunt de părere că fiecare poate juca un rol în a îmbunătăți acest scor de verde.

”Nu este atât de simplu, sau, de fapt, este prea simplu să învinovățim numai autoritățile. Omul vrea o casă mai mare pe un teren mai mic, fiind deseori constrâns de latura financiară. Este de înțeles. Casele de altădată sunt demolate și, odată cu ele, dispar grădini și copaci. Apoi, micii dezvoltatori nu au sumele necesare și nici spațiu pentru a planta arbori mai mari sau proprietarii nici nu vor să se chinuie cu frunzele care cad toamna și tratamentele cu pesticide. De aceea, înlocuiesc arborii înalți de altădată cu o tufă de tuia sau cu o peluză ușor de întreținut. Tot mai des, casele sunt înlocuite cu blocuri și, pentru a ține în frâu costurile apartamentelor, nu se construiesc garaje subterane. În consecință, spațiile verzi sunt inlocuite cu pavaje de beton pentru mașinile proprietarilor. Uneori, mai apare câte un arbust în ghiveci, la intrarea în bloc. Este un cerc vicios. Pentru a construi ceea ce ne dorim și ne este necesar, sacrificăm spațiile verzi, ca apoi să ne plangem că acestea lipsesc.

De aceea, noi am căutat să găsim un echilibru la Atria Urban Resort. Ideea a fost să avem cât mai mult spațiu verde în complex și să plantăm arbori seculari, mari, predominant din specii indigene”, a explicat Liria Themo, marketing manager al complexului Atria Urban Resort.

Complexul rezidențial, cu o valoare totală de 120 milioane de euro, se dezvoltă pe o suprafață totală de teren întinsă pe 9 hectare și are particularitatea că amprenta clădirilor ocupă sub 25% din suprafața totală, restul de 75% transpunându-se în beneficiul cumpărătorului: spații verzi întinse, piscine, o topografie variată, retrageri însemnate, intimitate, clădiri cu regim mic de înălțime, străzi interioare asfaltate și nu betonate și parcări supraterane.

La Atria, fiecare apartament are copacul său

Tocmai de aceea, cartierul a fost premiat în 2021 pentru ”Cea Mai Impresionantă Regenerare Urbană” din țară de către CPI si Imobiliare.ro. Spațiile verzi însemnate au contribuit la reputația Atria Urban Resort, proiectul imobiliar fiind cel mai apreciat din zonă pentru raportul calitatepreț. Acum, cu majorarea plafonului, toate apartamentele se încadrează în 5% TVA, inclusiv cele de 4 camere.

”Prin decodarea unei nișe și adresându-se segmentului de piață care recunoaște calitățile urbanistice ale proiectului, echipa de la Atria Urban Resort se bazează pe studii de piață minuțioase. Atria se adresează clienților atenți la bugetul casei, persoanelor care analizează ce primesc în schimbul unui credit de la bancă, celor care se gândesc la valoarea pe care proprietatea lor o va avea în următorii ani. Hotărârea de a investi atât de mult în proiectele peisagistice la Atria se bazează pe certitudinea că proprietățile înconjurate de arbori, acolo unde clădirile se contopesc cu oboltă verde și bogată, dau un randament mai bun, transformându-se în câștig pentru rezidenți și calitatea vieților lor. Spațiile verzi și infrastructura necesară unui proiect cu acces controlat, o comunitate împrejmuită, au un impact major asupra investiției și asupra valorii de revânzare, ridicând această valoare an de an. Succesul proiectului nu este o întâmplare, este rezultatul eforturilor noastre constante de a oferi cea mai bună calitate la cele mai bune prețuri”, a spus Liria Themo.

Spațiul verde ca element cultural

Dezvoltările imobiliare pe întreg mapamondul sunt complexe, iar gestionarea terenurilor și a construcțiilor este în strânsă legătură cu posibilitățile financiare ale cumpărătorului final. Adesea, în București, proiectele rezidențiale se concentrează pe construcție și neglijează proiectele de peisagistică. Complexul Atria Urban Resort, deși se adresează unui segment de piață de mijloc, a reușit să integreze și parcuri centrale fiecărei faze.

”În etapa de elaborare a masterplanului, echipa din Londra cu care am colaborat a avut doi urbaniști, doi arhitecți plus alți consultanți. Dar a avut și un peisagist, un profesor universitar, cu o vastă experiență în domeniul parcurilor publice și a proiectelor private. Englezii au o tradiție care străbate secole și generații, iar peisagistica este împământenită în normele societății. Verdele este deja un element cultural. Recent am făcut parte dintr-o delegație la Tirana, pentru a constata cum evolează proiectele urbane și în Albania, o țară cu un trecut similar cu cel al României și am constatat că și ei se confruntă cu aceste probleme în mediul urban. Defrișările urbane sunt o tristă consecință a dezvoltării orașelor. Dacă fiecare cumpărător ar prețui, dacă ar răsplăti cumva proiectele care onorează nevoia de verde pe termen mediu și lung, cumpărând apartamente acolo și cerând un minim de verde, nu am ajunge la ceea ce vedem astăzi: străzi asfaltate, trotoare betonate sau pavate, clădiri înălțate. Punct”, a mai spus Liria Themo.

Dezvoltatorul care construiește Atria Urban Resort a făcut demersuri reale pentru a asigura spații verzi impresionante. Pentru faza a doua a proiectului, cu aproape 400 de apartamente, din care 75% au fost vândute deja, dezvoltatorul a plantat câte un copac pentru fiecare locuință. Proprietarii au fost invitați, în toamnă, să-și aleagă și să-și numească arborele lor, acest eveniment de “adopție” ilustrând importanța relației întemeiate între rezidenți și cartierul lor.

Despre importanța și beneficiile vegetației, în special în marile orașe, unde poluarea a atins cote alarmante, se vorbește tot mai des în ultimii ani, mai ales în contextul încălzirii globale. Restrângerea spațiilor verzi, până la eliminarea lor completă pe întinderi mari în multe orașe, accentuează riscurile ecologice și are un impact negativ imediat asupra calității vieții și a
sănătății locuitorilor.

În momentul de față, un mp de spațiu verde se calculează, din punct de vedere al unui proiect, la fel fie că este peluză, fie că se plantează un copac. Realitatea este că nu sunt comparabile: coroana unui copac are o suprafață mult mai mare decât un metru patrat, frunzisul filtrează impuritățile aerului și arborii produc oxigen, reduc poluarea fonică, copacii au o putere de absorpție importantă ale apelor pluviale, crează un ecosistem pentru faună, etc.

Bucureștiul mai are mult până va atinge necesarul minim de spațiu verde pe cap de locuitor. Peisagistica este o artă, dar și o știință, care ne îmbunătățește calitatea vieții atât din punct de vedere estetic, dar mai ales biologic, pentru că plantele ne ajută să respirăm. Orice fir de iarbă și orice copac plantat contează și tocmai de aceea spațiile verzi ar trebui să fie în top 3 al priorităților pentru autorități, alături de utilități și drumuri de acces. Suntem de părere că proiectele rezidențiale care integrează un sistem de valori mai aproape de nevoile și dorințele cumpărătorilor vor avea de câștigat, mai ales în această perioadă când oferta și concurența este în creștere.