in ,

INTERVIU Christophe Weller, Fondator COS: Investițiile în interioare de birouri nu s-au oprit. Vedem oportunități și în marile orașe, nu doar în București

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Investițiile în amenajarea spațiilor de birouri nu s-au oprit nici în 2020 și nici în 2021. Marii angajatori se pregătesc de revenirea la muncă de la birou și investesc în soluții de design pentru atragerea angajaților. În același timp, în condițiile preocupării din ce în ce mai mari pentru siguranța sanitară și wellbeing, sectorul medical, alături de cel educațional și HoReCa câștiga teren,” declară pentru Profit.ro, Christophe Weller, fondator COS, una dintre cele mai mari companii – integrator de soluții de amenajare a spațiilor interioare.

Cum ați traversat ultima perioadă, de la declanșarea pandemiei?

Pentru COS, activitatea a funcționat în ritmul obișnuit, uneori chiar accelerat pe unele segmente. În 2020, am avut contracte de fit-out de birouri semnate înainte de declanșarea stării de urgență și absenta angajaților din spațiile de birouri a favorizat chiar realizarea proiectelor de amenajare într-un ritm mult mai bun. Anul acesta, la nivelul T4 2021 avem contracte în valoare de aproape 23 mil. EUR, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului 2020, deci activitatea este intensă pe domeniul nostru de activitate.

Care sunt sectoarele pe care v-ați axat în ultimul an?

75% din business-ul COS în 2021 a provenit dinspre segmentul de birouri, domeniul principal de activitate al COS [Corporate Office Solutions], cererea provenind în principal din partea unor mari companii care activează în industrii precum software / IT&C, servicii financiare și consultanță, cazinouri online sau food delivery, însă se înregistrează o cerere din ce în ce mai crescută din partea altor segmente noi din piață, care încep să investească agresiv în spațiile de interior, având în vedere noile cerințe privind siguranța si sănătatea ocupanților.

În ultimii ani însa am înregistrat o cerere din ce în ce mai mare și din partea altor segmente noi din piață, care încep să investească agresiv în spațiile de interior, având în vedere noile cerințe privind siguranța și sănătatea ocupanților. Sectorul medical (spitalele si clinicile publice și private), cel educațional (în special școlile private) sau sectorul ospitalității (hoteluri dar și restaurante) au început să investească din ce în ce mai mult în designul și amenajarea spațiilor interioare, atât ca urmare a noilor tendințe sanitare și preocupării pentru wellbeing, cât și din punct de vedere al competiției din ce în ce mai crescute. Designul și confortul oferit în spațiile interioare au devenit elemente puternic diferențiatoare pentru clientul final, având în vedere competiția din ce în ce mai crescută între jucătorii activi pe aceste segmente.

În ce orașe și regiuni din țară activează COS? 

COS oferă soluții integrate de design, amenajare și mobilier pentru interioare în toată țara. Avem biroul central în București, două reprezentanțe în partea de vest a țării (la Cluj și Timișoara) și de curând am inaugurat un nou birou la Iași, pentru a acoperi cererea din ce în ce mai crescută din partea de est a țării, care se dezvoltă din ce în ce mai mult.

Toate transformările prin care trece mediul de business în general și modul în care se dezvoltă România la nivelul orașelor regionale reprezintă oportunități pentru COS.

Care sunt principalele tendințe în ceea ce privește designul interior al spațiilor?

Siguranța sanitară și confortul (așa – numita componența de wellbeing) sunt tendințele majore ale perioadei actuale, pentru că toți proprietarii și chiriașii de spații sunt preocupați în primul rând de aceste componente, atât pentru angajații lor cât și pentru clienții care le tranzitează sau vizitează aceste spații.

Fie că vorbim despre interioare de birouri, interioare de clinici și spitale private și chiar și publice, școli (în special domeniul privat este foarte preocupat de aceste componente), cât și interioare de hoteluri sau restaurante, baruri, cafenele.

Pe de altă parte, românii sunt din ce în ce mai preocupați de design, de îmbunătățirea confortului interior al spațiilor și vedem o preocupare din ce în ce mai crescută pentru calitate. Prețul nu mai este principalul diferențiator în piață, iar factori precum eficiența și siguranța spațiilor câștiga din ce în ce mai mult teren.


Activă din 1998, COS [cu denumirea inițială Corporate Office Solutions] este una dintre primele companii- integrator de soluții de amenajare a interioarelor înființate în România. Pe segmentul de fit-out de birouri este lider de piață, cu un portofoliu de peste 2.000 de mari companii pentru care semnează amenajarea sediilor și reprezentanțelor oficiale. Între cele mai reprezentative sedii de birouri realizate de COS se numără sediile Microsoft, KPMG, Accenture, NTT, Porsche Engineering Cluj, Google, Nestle, Reckitt Benckiser, Secom, Takeaway Bucuresti, MHP Cluj, Sector Labs Cluj and Mass Mutual at Record Park Cluj, Cognizant Cluj at Hexagon Park Cluj. 

COS deține parteneriate exclusive în România cu furnizorii Steelcase și Interface, lideri internaționali pe segmentele de mobilier, respectiv soluții pentru pardoseli, dar și cu fabrici, furnizori și producători locali de soluții personalizate de mobilier, pardoseli sau decorațiuni.