in ,

Liria Themo, Marketing Manager Atria Urban Resort: ”Ne adresăm clasei de mijloc, celor care sunt atenți la ce primesc în schimbul unui credit de la bancă”

Achiziția unui apartament atrage după sine multe aspecte care trebuie studiate înainte, fie că vorbim despre o investiție într-un bun imobiliar, pentru închiriere, fie de nevoia de a cumpăra o casă pentru locuit. Primul pas pe care îl face oricine vrea să cumpere o locuință este alegerea zonei, iar prețul va varia în funcție de acest prim pas.

Numeroase studii despre costul pe metru pătrat sunt la îndemâna tuturor și vin în sprijinul cumpărătorilor iar portalurile imobiliare oferă posibilitatea de a face comparații între diferite zone de interes. Dacă vorbim despre București, de exemplu, cartierele din nordul orașului, care înconjoară parcurile și au o densitate mai mică, sunt între cele mai apreciate, iar acest lucru se reflectă și în prețul de achiziție, care uneori depășește pragul de 5.000€/mp util.

Analizele din piață iau în calcul marile orașe și urmăresc prețul mediu, acesta fiind un punct de plecare pentru orice cumpărător chibzuit și analitic. Legea locuinței este și ea importantă, deoarece stabilește limita minimă de suprafață pe care o poate avea un apartament. De exemplu, dacă în trecut, o garsonieră putea avea o suprafață mai mică de 30 mp, astăzi, din punct de vedere legal, o garsonieră nu poate avea mai puțin de 37 mp utili, din care camera de zi trebuie să aibă minimum 18 mp.

Suprafața încăperilor sanitare, a spațiilor de depozitare, locul de luat masa și bucătăria au fost reglementate prin legea 114/1996, iar acordarea creditelor ipotecare sau a autorizațiilor de construcție ia în calcul aceste exigențe minime pentru fiecare tip de proprietate. Așadar, comparațiile cele mai adecvate se folosesc de aceste informații, au cap de tabel metri pătrați utili și împart prețul apartamentului la această suprafață, tratând balcoanele sau terenul separat, dar fără de a le exclude.

Este normal ca prețurile în zonele centrale să fie mai mari decât cele din zonele limitrofe, iar odată cu părăsirea orașului să existe încă o scădere semnificativă de preț. Există însă și cartiere suburbane, bine organizate și deservite de servicii mai exigente, cu spații verzi sau facilități de lux, care nu se încadrează în această regulă, dar acestea sunt cunoscute că fiind excepția care întărește regula. În cazul în care există și o distanță semnificativă între proprietate și oraș, transportul sau combustibilul pot fi introduse în calculul costurilor.

Putem lua, drept exemplu, ansamblul Atria Urban Resort care se află la limita municipiului București, în Sectorul 1, în imediată vecinătate cu complexul comercial Colosseum, care în curând se va transforma în Mallul Colosseum.

Este un cartier rezidențial multifazat, cu apartamente de două până la patru camere și garsoniere, care se construiește pe un teren de 9 hectare, recomandat pentru raportul calitate-preț.

Atria este un cartier care schimbă fața orașului. Am încercat să balansăm nevoile cumpărătorului cu dorințele sale”

Dezvoltatorul a căutat să creeze un complex unde fiecare rezident, pe lângă suprafața apartamentului, să beneficieze de zone libere ample, cu spații verzi bogate și variate, ținând cont totodată și de posibilitățile financiare ale cumpărătorului. Rezidenții achiziționează pe lângă apartament și acces la spațiu verde, beneficiază de vedere deschisă, o priveliște neobturată, prima clădire sau fațadă fiind la o distanță de minim 30 metri.

Când se vorbește de potența financiară a unui cetățean, guvernele studiază coșul minim de consum, în care intră alimente și produse de igienă de bază, însă fiecare alege mărcile și tipurile de produse. Coșul poate să fie ”umplut” cu pâine, ulei, făina, ouă, role de hârtie și bidoane de detergenți, dar, în același timp, prețul coșului poate fi similar cu al celui care alege să îl umple cu două sticle de suc natural, un platou cu brânzeturi, căpșuni și o cutie de ciocolată.

“Atria se adresează clasei medii, persoanelor atente la ce primesc în schimbul unui credit de la bancă, se gândesc dacă proprietatea va crește în valoare în următorii ani, dacă zona se dezvoltă, cei care consideră că spațiul verde și calitatea arhitecturii aduc un aport calității vieții. În urma vizionărilor, mulți exclamă că nu se așteptau să găsească ceva care să se încadreze în bugetul lor în această zonă din București. Investim foarte mult în proiectele peisagistice, dar folosim plante indigene care să fie mai ușor întreținute, nu avem parcări subterane care să crească prețul de achiziție, construim blocuri care se aseamănă pentru o identitate unitară fără să repetăm formele, considerăm că toate elementele aduc un plus de valoare. Atria nu este un proiect solitar, este un cartier care schimbă față orașului la nord-vest. Am încercat să balansăm nevoile cumpărătorului cu dorințele sale, am încercat să umplem coșul cu cât mai multe bunătăți, fără a le neglija pe cele de bază și am reușit să ne încadrăm într-un preț rezonabil, sub prețul mediu pe mp util din București”, explică Liria Themo, Marketing Manager al ansamblului rezidențial.

Declarația este confirmată și de faptul că Atria Urban Resort a primit premiul pentru cea mai impresionantă regenarare urbană din partea Clubului Profesioniștilor în Imobiliare și Imobiliare.ro, în primăvara anului 2021.

În ceea ce privește zona, cu Mallul Colosseum în plină dezvoltare, cu orașul Chitila în plină transformare, accesul direct dintr-o arteră principală și cu acces facil către centura orașului, dezvoltatorul a venit cu un concept perfect aliniat cu cerințele nou-formate pe timpul pandemiei: spații verzi ample și lipsa densității.

Un alt factor care este de apreciat la acest cartier care tocmai se îmbogățește cu cea de a două fază, ajungând astfel la o comunitate de 560 de membri, sunt parametrii urbanistici. Se vorbește foarte mult despre PUZ-uri în presă, titluri senzaționale care au stârnit controverse fără sfârșit. Dezvoltatorul a elaborat un master plan, prin care a ales să reducă regimul de înălțime aprobat și densitatea, pentru a construi un complex model, un alt fel de cartier rezidențial. Astfel, cu distanțe între construcții care ajung până la 100 m și clădiri preponderent P+4, din ce în ce mai rar întâlnite pe orizontul orașului, complexul se desprinde de curentul actual și cumpărătorii remarcă acest lucru.

“Mulți dintre cei care s-au mutat în complex spun că nu au găsit un proiect similar cu Atria în București și de aceea ne-au ales. Se plâng de noile cartiere, de faptul că mulți construiesc clădiri prea apropiate între ele pentru a mai oferi confort adecvat sau intimitate. Și noi vedem acest fenomen, avem colegi din echipă care au investit aici pentru aceleași motive. Atria nu este pentru toată lumea, dar cei care nu mai vor o priveliște cu apartamentul vecinului și își doresc spații libere, spații verzi la scara blocului, știu că au făcut alegerea cea mai bună”, mai spune Liria Themo.

Dezvoltat de Cityring Property în parteneriat cu EVERGENT Investments, complexul Atria Urban Resort va avea în total 1.400 de locuințe, construite în patru faze de executei. 160 de apartamente sunt deja locuite de aproape 2 ani, 398 urmează să fie livrate în această iarnă, iar faza a 3-a este în plin proces de autorizare. Odată cu finalizarea tuturor celor patru faze, complexul va deveni un real resort urban, după cum îi spune și numele, un cartier uniform, plin de verdeață, care se va întinde pe 9 hectare.