in ,

GUEST WRITER Lindab: Dubii despre calitatea aerului de acasa

Stii daca aerul de acasa este bun?

​La fel cum noi, oamenii, trebuie sa respiram, si casele noastre trebuie sa respire pentru a fi intr-o forma buna, ca sa ne simtim si noi bine cand suntem inauntru. Cand ne renovam casele, dorim sa fim inteligenti din punct de vedere energetic, asa ca adaugam mai multa izolatie, schimbam ferestrele cu unele mai inteligente din punct de vedere climatic si cautam ca fatada sa fie etansa, ca sa putem pastra caldura in interior. Pana acum, totul bine. Despre ceea ce nu vorbim adesea este aerul din interior cand renovam.

Time to clean! – YouTube​

De ce ar trebui sa ma intereseze de climatul interior?

Ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru in interior si, adesea, aerul din interior este semnificativ mai poluat decat aerul din exterior. In general, pentru ca nu ne amintim intotdeauna sa ventilam corect atunci cand renovam cladirile.

Noi, oamenii, contribuim si noi la poluarea aerului. In parte, pentru ca expiram dioxidul de carbon, care peste un anumit nivel, duce la dureri de cap, somnolenta, dificultati de concentrare si o slaba calitate a somnului. Si, partial, din cauza activitatilor noastre, cum ar fi gatitul, folosirea sobelor cu lemne, utilizarea articolelor de zi cu zi, precum produse de curatare, vopsea, parfum, spray-uri parfumate, mobilier nou/covoare si diverse materiale de constructie. Acesti contaminanti pot duce la o varietate de probleme de sanatate, cum ar fi dureri de cap, greata, tuse, ameteli, iritare a nasului, gatului si pielii. De asemenea, exista o legatura clara intre un climat interior slab si un risc crescut de astm si alergii la copii.

Sarcina principala a sistemului de ventilatie este de a transporta acesti poluanti in afara cladirii si de a-i inlocui cu aer proaspat. In trecut se intampla prin ventilatie naturala si gauri in fatada, dar in cladirile mai moderne, se rezolva problema cu ajutorul ventilatiei mecanice.

De unde stii daca aerul de la interior are o calitate indoielnica?

Pe langa problemele de sanatate mentionate, exista cateva modalitati simple de a verifica daca schimbul de aer si ventilatia sunt insuficiente:

  • Ai vapori de apa si condens in interiorul ferestrelor, mai ales cand este frig afara?
  • Ai vapori de apa si condens pe oglinda din baie care raman acolo mai mult de o jumatate de ora dupa ce ati facut dus?
  • Gasesti puncte mici negre pe tavan sau pe peretii din baie? Acesta este probabil un semn ca aerul umed nu este eliminat de aerisire.
  • Daca mirosul de mancare este raspandit in casa, este posibil ca aerisirea sa mearga in directia gresita. Aerul trebuie ventilat din bucatarie prin intermediul ventilatorului de bucatarie.
  • Retine, de asemenea, ca este important ca tubulatura pentru ventilatorul de bucatarie sa fie separata de celelalte tubulaturi de ventilatie.

Daca esti interesat sa aflati mai multe despre propriul climat interior, exista multe tipuri diferite de monitorizare si masurare a calitatii aerului pe piata. Cautati „masurarea calitatii aerului acasa” pe internet (sau senzori de calitate a aerului, monitoare de calitate a aerului) si vor aparea o multime de produse interesante.

Pastreaza deschise canalele de aerisire

Nu este neobisnuit ca oamenii, fara sa stie, sa perturbe sau sa blocheze fluxul de aer al sistemului de ventilatie sau al grilelor de aer proaspat. Aceste sisteme si produse pot fi comparate cu propriile noastre cai respiratorii si, prin urmare, trebuie sa fie pastrate libere ca aerul sa circule in si in afara casei. Daca inchidem grila de aer proaspat cand facem curatenie sau schimbam setarea acesteia, echilibrul sistemului poate fi afectat. Acest lucru duce la un climat interior mai slab. In unele cazuri, este posibil sa aveti probleme cu zgomotul.

Cateva ultime sfaturi daca doresti sa verifici climatul interior acasa:

  • Daca nu ai un sistem MHVR, asigura-te ca ai suficiente grile de aer proaspat in casa. Prin grilele de aer proaspat, acesta poate intra in casa. Este nevoie de aproximativ o grila de aer proaspat pe 25 de metri patrati de spatiu locuit.
  • Aveti grija cand curatati grilele de aer proaspat, astfel incat fluxul de aer sa nu fie perturbat.
  • Verifica daca aerul trece efectiv prin grilele de aer. Tine o bucata de hartie pe grila. La o grila de alimentare cu aer, hartia trebuie sa „fluture” din grila. La o grila de aer evacuat, hartia trebuie aspirata. Acestea sunt semne clare ca totul functioneaza asa cum ar trebui. Grilele de evacuare a aerului sunt plasate in zone „calde si umede”, cum ar fi baile si spalatoriile.
  • Nu uita sa schimbi filtrele grilelor de aer proaspat sau in unitatea de ventilatie, daca ai una. Daca cineva din casa are alergie la polen, ar trebui sa le schimbi atat primavara, cat si toamna. Adica inainte si dupa sezonul polenului.