in ,

INTERVIU Dan Cristian Simion, Managing Partner Uber Hause: “Toate proiectele pe care le realizăm includ atât aspectele necesare autorizării, cât și detaliile de care are nevoie constructorul pentru a ridica respectiva casă”

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Aveți un portofoliu extins al proiectelor, observăm o preponderență pe zona de case, care sunt cerințele actuale în materie de case în ceea ce privește designul, materialele, etc, acum față de anii anteriori?

Intr-adevar, portofoliul nostru de proiecte este in continua extindere, indeosebi pe domeniul caselor de locuit. Incercam sa tinem pasul cu faptul ca tot mai multi oameni isi doresc fie sa se mute din apartamentul de la bloc (aici discutam mai ales despre persoanele cu varste ceva mai mari), fie sa aiba direct o casa pe pamant” (categorie in care intra mai ales tinerii), case care sa raspunda cat mai bine unor cerinte de locuire actuale si de perspectiva ale respectivelor familii.

In privinta designului si materialelor, am putea spune ca optiunile clientilor sunt dintre cele mai diversificate si nu le vom comenta, tinand cont de vorba latinilor consacrata sub formula De gustibus non est disputandum”. Oamenii vin la noi cu foarte multe idei, pe care reusim sa le cizelam prin consultanta pe care le-o oferim inca de la primele discutii si apoi pe parcursul derularii contractului de proiectare.

Daca este sa discutam despre tendinte, putem spune ca se observa o crestere a cererii pentru casele cu acoperis tip terasa, pentru casele cu geamuri mari, care asigura cat mai multa iluminare naturala, dar si pentru proiecte de case neoromanesti.

Cu cât este eficientizat procesul de obținere a avizelor, autorizațiilor de construire atunci când clientul apelează la specialiștii Uberhause?

Avantajul nostru competitiv consta in faptul ca oferim servicii integrate, care includ, intre altele, proiectarea, elaborarea documentatiilor de autorizare a construirii, reprezentarea pentru obtinerea de la primarii si de la institutiile abilitate a avizelor si acordurilor necesare autorizarii, realizarea de expertize tehnice in constructii.

Am reusit sa acumulam suficienta experienta, care ne ajuta sa avem astazi un sistem bine pus la punct, fiindu-ne de folos cunoasterea particularitatilor de lucru in relatia cu verificatorii atestati pe specialitati din domeniul constructiilor sau cu autoritatiile si institutiile avizatoare.

Daca ar fi sa facem o estimare bazata pe date statistice, am putea spune ca in ultimii 4-5 ani s-a redus cu o treime până spre un sfert durata asteptarii de la solicitarea certificatului de urbanism și până la obținerea autorizației de construire.

Cum credeți că va fi influențată piața de creșterea prețurilor la materialele de construcție?

Bineinteles ca aceasta creștere a prețurilor materialelor de construcții nu este un fenomen care sa ii bucure pe clientii nostri. Ca pe orice piata, si in domeniul acesta exista speculatori, insa, asa cum s-a mai intamplat si cu alte ocazii, tot legea cererii si ofertei este cea care va face ajustari si va reinstaura echilibrul de care cu totii avem nevoie.

Nu excludem ca proiectele sau autorizatiile de construire sa ramana un timp in sertare, pana cand producatorii si comerciantii de materiale de constructii vor avea cui sa isi vanda marfa din nou.

In aceasta idee, poate ca ar fi util ca si statul sa ii ajute pe cei care vor sa construiasca, prelungind durata de valabilitate a autorizatiilor, in asteptarea calmarii pietelor.

Noi vom continua sa ne ocupam de proiectare si autorizare, iar clientii trebuie sa stie ca suntem la dispozitia lor pentru a face primii pasi in demersul de a construi.

Ce alte proiecte aveți în plan? Sunteți deja prezenți în orașele cheie, urmăriți extinderea și în alte zone?

Suntem prezenți in orice localitate in care exista oameni care au acces la internet si care isi doresc sa vada construite proiectele noastre prezentate pe site-ul www.uberhause.ro. Mai ales in ultimul an si jumatate, am pus la punct sistemul de discutii on line cu clientii pe diferite platforme, astfel incat nu deschiderea de noi puncte de lucru este acum o prioritate, ci mai degraba consolidarea celor deja existente, care functioneaza in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Braila.

In legatura cu diversitatea proiectelor, ceea ce ne propunem (si pare ca deja se implineste acest lucru) este extinderea proiectelor complexe, de tip planuri urbanistice zonale (PUZ) si de detaliu (PUD), proiecte de ansambluri rezidentiale, blocuri de locuinte, spatii de birouri etc.

Suntem permanent preocupati de imbunatatirea serviciilor oferite si avem in vedere si extinderea in alte orase importante din tara, pe masura ce se vor acumula conditiile favorizante in acest sens.

Pentru ce tip de proiect optează preponderent clientul? Case la cheie, la rosu, la gri, proiecte de casă?

Toate proiectele pe care le realizam includ atat aspectele necesare autorizarii, cat si detaliile de care are nevoie constructorul pentru a ridica respectiva casa. Optiunea de executie a proiectului in faza la rosu, gri sau cheie ii apartine beneficiarului, care in luarea deciziei are in vedere capacitatea sa de a asigura finantarea necesara.

Discutia despre tipologia caselor se poarta mai ales pe criteriul structurii acestora, care poate fi pe cadre beton armat, pe structura de lemn sau metalica. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje, daca este sa ne referim la aspecte precum rezistenta structurii, costurile, durata de executie a constructiei.

Vorbind despre tendinta care observam noi ca se contureaza, s-ar putea spune ca exista, in ultima vreme, tot mai multe optiuni pentru structurile metalice.

Care credeți că va fi trendul pieței imobiliare anul acesta și în anii următori?

Trendul pietei imobiliare este preponderent legat de capacitatea oamenilor de a sustine financiar un proiect. Ceea ce am observat noi ca fiind o cerinta tot mai accentuata actualmente este ca oamenii sa cumpere pachetul de servicii complet, adica terenul, cu casa construita pe acesta si cu utilitatile aduse la proprietate pentru o racordare cat mai rapida.

Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie ca dezvoltatorii sa cunoasca foarte bine ce-si doresc posibilii lor clienti si sa se apropie in cea mai mare masura de aceste dorinte. Nu mai putin adevarat este si faptul ca autoritatile locale trebuie sa aiba planuri urbanistice care sa integreze armonios toate aceste interese.