in ,

Ștefan Tudos, Genesis Property: Corporațiile își așteaptă angajații înapoi la birou și pregătesc facilități noi. Spații de relaxare, piste de alergare, mobilier care se poate configura după cerințe, parte din birourile viitorului

În această perioadă, angajatorii definesc strategii și caută soluții pentru a aduce echipele înapoi la birou. Dincolo de identificarea modelului de lucru hibrid potrivit, companiile reconfigurează spațiile, rearanjează birourile, introduc tehnologii care să limiteze riscurile pentru sănătate și, mai mult decât atât, iau în calcul facilități care să atragă oamenii la birou, oferindu-le experiențe inedite. Locurile de relaxare, pistele de alergare sau mobilier și spații modulare, care pot fi configurate la cerere, sunt doar câteva exemple.

Nu doar angajatorii își doresc întoarcerea la viața de birou. După un an și jumătate de lucrat mai mult de acasă, tot mai mulți angajați simt nevoia să vină la birou măcar câteva zile pe săptămână. În aceste condiții, marile companii își pregătesc spațiile de lucru investind nu doar în măsuri sporite de siguranță sanitară, dar și regândind conceptul biroului pentru a-l face cât mai atractiv și confortabil.

Tendințele pentru birourile viitorului sunt dictate de industria tech și de giganții din domeniu, ei fiind  printre primii care au permis angajaților să lucreze de la distanță fără condiționări. Acum, tot ei sunt cei care dau tonul schimbării: întoarcerea la birou a angajaților în regim hibrid de lucru, în cele mai bune și moderne condiții care au existat vreodată.

De pildă, gigantul Apple cere personalului ca din luna septembrie să se întoarcă la birou trei zile pe săptămână. De ce? Pentru că „ceva esențial” a lipsit cât echipa a lucrat remote, a explicat CEO-ul companiei, Tim Cook. Oricât s-ar întâlni oamenii într-o video conferință, în modul de lucru virtual „sunt lucruri care pur și simplu nu pot fi replicate”, a adăugat acesta.

Unul dintre „valurile” schimbării generate de pandemie este cerința business-urilor pentru flexibilitate și condiții mai bune de lucru din toate punctele de vedere. Birourile nu vor mai fi eternele spații plate, open-space de lucru, ce oferă aceleași condiții de lucru pentru toți. Tendința este de individualizare, de adaptare la nevoile și personalitatea fiecăruia, pentru a favoriza astfel creativitatea și concentrarea. Așa cum fiecare om e diferit, există și stiluri individuale de lucru. Accentul va fi pus totodată și pe colaborare, așadar pe crearea unor spații cât mai atractive pentru brainstorming și colaborarea între membrii echipei.

Google își adaptează uriașul său sediu din Londra la noile tendințe. Teren de baschet în interior, pistă de alergare pe acoperiș, un spațiu de lucru outdoor, birouri flexibile în care mobilierul poate fi configurat rapid pentru a se adapta muncii individuale sau în echipă, în funcție de nevoile momentului – iată doar câteva dintre facilitățile pe care personalul le va găsi de la 1 septembrie. În plus, angajații pot seta chiar și temperatura în unele birouri.

La Genesis Property am anticipat aceste tendințe și am pus la dispoziția chiriașilor noștri suprafețe mari de spaţii verzi, locuri de relaxare în aer liber şi alte facilităţi precum piscină, sală de fitness, spălătorie, un hotel de 4 stele, teren de tenis sau pistă de alergare.

Desigur, întâlnirile virtuale vor rămâne parte integrantă din modelul de lucru post-pandemic, astfel că marile corporații creează spații de întâlnire hibride, dotate cu tehnologie de top, pentru a se pregăti mai bine pentru viitor. Flexibilitate, personalizare, interacțiunea hibridă sunt doar câteva cuvinte-cheie care vor descrie birourile viitorului.