in ,

Profilul cumpărătorilor de locuințe eco este în continuă schimbare

Piața imobiliară, inclusiv cea rezidențială, trece printr-o perioadă de transformări, generate inițial de pandemie, care însă acum sunt determinate de politicile din domeniul mediului de la nivel mondial și local, sau de cele din domeniul energiei sau alte sectoare cu impact direct asupra bugetului cumpărătorilor.

Schimbările care apar pe piața rezidențială se manifestă incredibil de repede, aceasta fiind foarte sensibilă la orice tip de decizie la nivel global sau național.

Dacă anul trecut, cei care erau interesați să cumpere locuințe verzi, erau <<mânați>> de conștientizarea importanței pe care locuințele le au asupra mediului înconjurător, în ultima perioadă vedem că oamenii au început să evalueze costurile de locuire, confortul oferit de aceste locuințe, raportate la investiția pe care o alocă pentru achiziție. Observăm că sunt dispuși să plătească mai mult pentru a beneficia de o locuință eficientă din punct de vedere al costurilor și consumului.” (VLAS VEACESLAV – CEO al companiei Ecovillas)

Perspectiva aplicării unor măsuri pentru a reducere a emisiilor de carbon, se traduc în costuri mai mari, mai ales în locuințele de pe piața veche. Astfel, pe piața rezidențială am putea asista, la fel cum s-a întâmplat pe piața auto în urmă cu mai mulți ani, la costuri mai mari pentru locuințele „poluante” și care nu respectă standardele de mediu care devin din ce în ce mai stringente.

Sectorul clădirilor private, inclusiv cel al locuințelor individuale, începând cu finalul anului trecut, trebuie să respecte standardul nZEB, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile și printr-un grad ridicat de eficiență energetică.

Studiile arată că sectorul rezidențial va fi cel mai afectat de aceste standard având în vedere că cea mai mare parte a stocului de locuințe este vechi și cel mai poluant.

“Prin proiectul LOFT green apartments, compania Ecovillas a devenit în România un pionier al construcției apartamentelor încălzite și răcite cu pompe de căldură geotermice care nu poluează. Am ales să riscăm și să aducem un proiect ambițios pe o piață imatură și ne-au asumat investiția. Încă din faza de studiu a pieței, am considerat că aceste standarde vor deveni obligatorii și că este tipul să venim cu un concept care să fie un reper în sectorul rezidențial autohton. Mai mult decât atât, suntem atenți și căutăm cele mai inovatoare soluții pentru a dezvolta proiecte care să mențină standarul de calitate și de eficiență pe care l-am adus până acum pe piață” (VLAS VEACESLAV – CEO al companiei Ecovillas)

Vânzările s-au dublat în ultimele 6 luni și mizăm pe o triplare a cererii pe acest segment în următorii 5 ani.

Interesul pentru locuințele cu tehnologii noi, eficiente energetic este în creștere încă din luna ianuarie a acestui an. Vizionările au crescut cu 40% față de ultimul trimestru din 2020, iar vânzările s-au dublat în primele 6 luni față de ultimul trimestru din 2020.

Complexul LOFT green apartments are în total trei imobile – 154 de apartamente de tip studio, 2 camere și 3 camere. Prima fază a proiectului este vândută integral. Faza a 2-a ce include construcția a două blocuri noi va fi livrată anul acesta. Blocul 2 este finalizat, urmează predarea apartamentelor către proprietari, iar blocul 3 va fi gata până la finalul anului. În acest moment, proiectul fiind vândut în proporție de 85%.

Designul proiectului este unul de tip loft și include materiale cât mai brute, dar sustenabile precum: betonul, cărămida, lemnul, ferestre mari și o înălțime de până la 2,9 metri a locuințelor. Complexul LOFT green apartments este construit între două păduri mari, în Mogoșoaia. Ansamblul are un sistem cu pompe de căldură geotermice care folosesc energia regenerabilă a pământului pentru încălzire, răcire și apă caldă. Complexul are ZERO emisii de CO2 și nu folosește combustibili fosili pentru încălzire, fiind singurul complex rezidențial de apartamente care nu necesită racordare la gaze.

Mai mult decât atât, pentru construcția blocului 2 a fost folosită izolație cu spumă poliuretanică, un produs 100% reciclabil și fațadă 100% din lemn Thermowood adus din Finlanda. 

Prețurile pentru locuințele din cadrul complexului pornesc de la 50.625 euro + tva pentru locuințele de tip studio, 2 camere de la 73.125 euro + tva, iar 3 camere de la 100.125 euro + tva. Compania Ecovillas va finaliza anul acesta cele două blocuri din faza a 2-a a proiectului, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 10 milioane de euro.