in ,

INTERVIU Viorel Mareș, Product Manager Austrotherm. Polistirenul de pantă Austrotherm

Cum inovează Austrotherm în materie de produse pe care le oferă pieței?

Odata cu demararea in forta a lucrarilor de termoizolare in segmentul constructiilor, Austrotherm, unul dintre cei mai importanti producatori de polistiren din piata, ofera o solutie inovativa destinata acoperisurilor tip terasa: polistirenul de panta.

Utilizarea acestor placi de polistiren, cu profil inclinat, este o solutie tehnica, relativ noua, dar, a fost rapid asumata de constructorii si beneficiarii care au cunoscut solutia, pentru multiplele avantaje. Polistirenul de panta este o solutie personalizata pentru fiecare proiect, taiat conform planurilor, care realizeaza geometria pantelor necesare colectarii si scurgerii apelor pluviale.

Care sunt cele mai recente produse din portofoliul Austrotherm?

Cel mai nou produs este Austrotherm Resolution, un produs extrem de performant termic, cu sortimente adaptate anveloparii tuturor elementelor de constructie (fatade, terase si pardoseli). Acolo unde exista constrangeri cu privire la grosime materialului termoizolant, dar se cere o performanta termica mare, solutia cea mai buna este termoizolarea cu Austrotherm Resolution!

Care este componența sistemului de pantă?

Sistemul de panta este compus din doua straturi, stratul suport (din placi drepte) si stratul de panta, cu panta de la 1% la 3%. Astfel se elimina posibilitatea aparitiei puntilor termice dar se creaza si un avantaj financiar.

Sortimentele utilizate sunt recomandate pentru termoizolarea acoperisurilor terasa circulabile sau necirculabile.

    • Conductivitate termica de calcul:

      • Austrotherm EPS® A100: λc = 0,036 W/mK

      • Austrotherm EPS® A120: λc = 0,035 W/mK

      • Austrotherm EPS® A150: λc = 0,034 W/mK

      • Austrotherm EPS® A200: λc = 0,033 W/mK

Ce ne puteți spune despre piesele utilizate în cadrul sistemului de pantă Austrotherm?

Austrotherm oferă patru tipuri de produse din polistiren expandat, cu rezistenţă mare la compresiune, recomandate pentru termoizolarea teraselor atât pentru clădiri rezidenţiale cât şi pentru clădiri comerciale sau industriale.

– Austrotherm EPS® A100 – plăci din polistiren expandat, destinate teraselor necirculabile

– Austrotherm EPS® A120 – plăci din polistiren expandat, destinate teraselor necirculabile sau circulabile pietonal, cu aplicarea hidoroizolatiei pe polistiren;

– Austrotherm EPS® A150 – plăci din polistiren expandat, pentru terase circulabile intens;

– Austrotherm EPS® A200 – plăci din polistiren expandat, pentru terase circulabile cu încărcări mari.

Care sunt avantajele sistemului de pantă Austrotherm?

Acest sistem are mai multe avantaje si dublu rol, ofera o termoizolare optima si inlocuieste cu succes betonul de panta, avand numeroase alte avantaje: cost si timp de punere in opera redus, comparativ cu betonul de panta, asigura o rezistenta termica superioara si reduce greutatea totala ce trebuie preluata de structura de rezistenta a cladirii. In acelasi timp se reduce consumul de beton si timpul necesar finalizarii lucrarii. Fiecare proiect poate beneficia de consultanta tehnica din partea specialistilor Austrotherm.

    • Reduce semnificativ masa acoperisului

    • Realizeaza cu precizie pantele de scurgere a apei

    • Evita formarea de punti termice

    • Timp de punere in opera redus

    • Cost redus

Cu cât se reduce timpul de realizare a unui proiect folosind sistemul de pantă Austrotherm

Timpul de punere in opera este cu mult redus in principal din eliminarea betonului de panta care presupune atat executie cat si timpul tehnologic de uscare.

Din exeperienta noastra putem cuantifica avantajele sistemului, astfel:

  • Costul se reduce cu aproximativ 10%;

  • Performanta termica superioara cu 35%;

  • Masa ansamblului este cu 95% mai mica

  • Se poate lucra chiar si in perioada de iarna, atunci cand temperaturile scazute nu permit turnarea betonului de panta.

Care sunt planurile Austrotherm în a doua parte a acestui an?

Evident, integrati fiind in sectorul de constructii, sustinem continuitatea activitatii pentr acest sector si implicit pentru intreaga economie.  Cat despre piata de polistiren, avand in vedere ca vorbim de un produs versatil, cu utilizare pe scara larga atat in domeniul constructiilor cat si al ambalajelor, decorurilor, etc, estimam ca aceasta va functiona cu un trend pozitiv de 5-10% plus 2021

In sprijinul acestei afirmatii este si directiva europeana care prevede ca din 2021 toate cladirile nou construite sa aiba la baza conceptul nZEB ( Near Zero Energy Building). Cu alte cuvinte consumul de energie consumat in exploatarea unei cladiri sa fie aproape zero.

Se adauga aici visiunea CE pentru 2030, care spiune ca ritmul de reabilitare termica trebuie sa atnga 3% pe an, fata de 0.2% cat se inregistreaza astazi la nivelul tarilor membre UE.

Avand in vedere experienta grupului Austrotherm de peste 60 de ani in domeniu, recomandarea noastra sustinuta de studii si argumente solide este sa toate cladirile sa fie foarte bine termoizolate. Si cand spunem bine isolate, ne referim la alegerea cu atentie a materialelor utilizate.

Recomandam celor care doresc sa construiasca in perioada urmatoare, sa optezea pentru o casa verde, ecologica, cu consum redus de energie, spre 0. Piata materialelor de constructii ofera solutii inovatoare in acest sens. Aici la Austrotherm, pe langa polistirenul expandat si extrudat, care se pot folosi cu succes pentru izolarea caselor eficiente energetic, avem si o propunere exclusiva pentru piata din Romania. Resolution, produs cu lamda 0.022, este cea mai buna alegere.

Planurile noastre se contureaza in perspectiva cresterii pietei de profil, investim in capacitate de productie noi pentru piata din Romania, modernizam procesele tehnologice pentru cele existente si diversificam gama de produse pe care le punem la dispozitia beneficiarilor.