in , , , ,

Alukönigstahl – Evoluția prețurilor materiilor prime este foarte volatilă în această perioadă

Cu peste 150 de proiecte câștigate de la începutul anului 2021 și 26 de ani de activitate pe piața din România, Alukönigstahl este pregătit să ofere soluții și servicii la standarde de calitate indiferent de cum se prezintă viitorul.

În ultimul an, s-a constatat o scădere a proiectelor pe zona de construcții de birouri, după ce activitatea s-a mutat în online, iar acum cererea dominantă este în rezidențial.

Pe zona de office, furnizorul continuă livrările de sisteme arhitecturale la clădirea AFI Inox 2 și a început recent și livrarea pentru Equilibrum Office 2.

Cel mai recent proiect rezidențial contractat este Cortina North, unde se vor livra materiale pentru circa 1700 de ferestre din aluminiu . Acest proiect urmează  celor doua Cortina Residence și Cortina Academy la care grupul a lucrat în anii trecuți.

Nusco City este un alt proiect important din Bucuresti pentru care Alukönigstahl a  început livrările la faza 1 – 1352 de ferestre. La Timișoara, complexul  Ischo Living continuă cu faza a doua, tot cu tâmplărie din aluminiu Schüco. Un numitor comun al acestor proiecte sunt performanțele tâmplăriei folosite. Acum, seriile cele mai cerute sunt AWS 70.HI  și AWS 75.SI, care au caraceristici de izolare termică și fonică foarte bune. Tendințele actuale prevăd investiția în tâmplărie de calitate, ținând cont și de reglementările europene pentru clădiri cu consum  de energie apropape de zero intrate în vigoare și la noi.  Pentru zonele de penthouse sunt cerute soluții constructive premium, astfel viitorii beneficiari se vor putea bucura de imagini panoramice ale orasului prin uși glisante Panorama Design, ca de exemplu la Cloud 9 Residence sau Win Herastrau.

În ceea ce privește materialele de construcții, în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu pentru clădiri comerciale, cererea a fost constanta pe plan european , și se preconizează că va reveni curând și în România.

Pe lângă numărul mare de proiecte de locuințe se observă și o creștere a înălțimii  clădirilor rezidențiale, iar acest lucru este însoțit de utilizarea elementelor din tâmplărie din aluminiu, conform prescripțiilor legale în vigoare.

Evoluția prețurilor materiilor prime este foarte volatilă în această perioadă, motivul fiind creșterea cererii pe piața construcțiilor și a automobilelor, și eventuale speculații. Este greu de prevazut la ce nivel se va stabiliza piața. Dar în acest moment, întrebarea importantă nu este cât costă, ci dacă se poate livra. Concernul nostru împreună cu partenerii furnizori fac eforturi continue pentru asigurarea livrărilor în cantitățile și la termenele stabilite.  

Sistemele arhitecturale din aluminiu de la Schüco aduc o contribuție valoroasă la construcția de clădiri economice și sustenabile. Un număr mare de sisteme Schüco din aluminiu sunt dezvoltate conform principiului Cradle to Cradle. In acest moment, avem la dispoziție 46 de sisteme certificate cu statut Silver şi 9 sisteme certificate cu statut Bronze, fiind singurul furnizor de sisteme arhitecturale din România care are produse certificate CradletoCradle Silver. Produsele certificate C2C sunt evaluate pozitiv si în sistemele de certificare a clădirilor LEED și DGNB. În plus, certificarea servește ca document de verificare în multe alte standarde ecologice.

Alukönigstahl a fost recunoscut de către RoGBC drept Green Homes Approved Solution Provider, fiind de la început alături de RoGBC, cu un bogat portofoliu de soluții sustenabile pentru toate tipurile de construcții.

Certificarea Green Homes Approved Solution Provider a venit  ca o recunoaștere suplimentară, pe plan local, a calității produselor. În ceea ce privește noile reglementări europene nZEB pentru case cu  consum de energie aproape zero,  avem numeroase soluții pentru eficiența energetică a clădirilor. Și nu vorbim doar despre  sisteme pentru tâmplărie cu izolare termică foarte performantă, până la nivel de casă pasivă ci și despre soluții complementare, de ventilație descentralizată cu recuperare de caldura care reduc necesarul de încălzire precum și soluții de umbrire care reduc necesarul de climatizare pe timpul verii. Adăugând la elementele de tâmplărie feronerie acționată electric, senzori care să măsoare concentrația de dioxid de carbon și să comande ventilarea  doar când este nevoie, și legând totul în sistemul de BMS al clădirii putem avea case foarte eficiente din punct de vedere energetic, fără să facem rabat la dimensiunea ferestrelor și la alte elemente de arhitectură modernă. – Attila Beer, Country Manager Alukönigstahl România și Republica Moldova.

Dacă vorbim despre  clădiri istorice, furnizarea de soluții pentru renovarea și reabilitare, acestea reprezintă o provocare în privința păstrării aspectului tâmplăriei. Alukönigstahl oferă soluții și pentru acest tip de construcții, migăloase, consumatoare de timp. Unul dintre proiecte  îl reprezintă hotelul Cișmigiu, unde provocarea a constat în realizarea ferestrelor de dimensiuni mari, cu arcadă, cu profile înguste, care să păstreze proporțiile tâmplăriei originale. Un alt proiect de mare însemnătate al furnizorului este Mânăstirea Dragomirna, unde arcadele în stil gotic aveau fiecare altă rază de curbură iar ferestrele din profile de oțel au reprodus identic elementele originale, pentru a se potrivi perfect în golurile existente. O lucrare mai noua  este reprezentată de biserica Domnița Balasa din București unde s-au montat vitralii în ferestre din profile din oțel.

Prezentă pe piață din 1995, Alukönigstahl reprezintă un etalon de excelență și creativitate în industria în care activează. Pe parcursul unui sfert de secol de activitate în România, Alukönigstahl s-a implicat în proiecte de anvergură și a asigurat cele mai eficace soluții tehnice pentru clădiri de birouri emblematice precum Sky Tower (Bucureşti), City Gate Towers (Bucureşti), Cluj Business Center (Cluj). Printre construcţiile notabile recent finalizate se numără: clădiri de birouri – Globalworth Square (Bucureşti), Ana Tower (Bucureşti), UBC Timişoara (Timişoara), Coresi Business Campus (Brasov); ansambluri rezidențiale: Luxuria Residence (Bucureşti), Cortina Academy (Bucureşti), Cloud 9 Residence (Bucureşti), 102 The Adress (Bucureşti), Neo Mamaia (Constanta), Isho LivingU1 (Timisoara).