in ,

Interviu Eduard Stoica notar public: „Investitorii se vor orienta să balanseze corect raportul calitate-preț.”

În anul 2021 investitorii se vor orienta să balanseze corect raportul calitate-preț astfel încât piața imobiliară să rămână atractiv

Domnule notar Sebastian Stoica, ați reușit să vă remarcați în rândul colegilor dvs., devenind unul dintre cei mai apreciați notari din București.  Care este secretul succesului și ce vă propuneți pe viitor?

R: Nu cred că aș putea să destăinui vreun secret, pur și simplu cred că fără seriozitate, disponibilitate și continuitate, indiferent de domeniul de activitate, nu vei putea să te bucuri de succes. Ca oricare dintre noi, nu am putut avea un drum lin, mereu am întâmpinat provocări și obstacole, dar cel mai important este să te focusezi pe ce ai de făcut, să-ți organizezi foarte bine viața profesională și în principal să acționezi, nu să reacționezi – este o mare diferență de nuanță între cele doua stări.

Pentru a mă putea alinia cu vremurile în care trăim, țelul meu este să adaptez în permanență activitatea notariatului, urmărind trendul evoluției tehnologice și, în același timp, să îmbogățesc aptitudinile profesionale personale, cât și pe cele ale colegilor mei, astfel încât să formăm ca și până acum, o echipă pregătită să răspundă eficient cerințeșpr viitoare.

„Țelul meu este să adaptez în permanență activitatea notariatului, urmărind trendul evoluției tehnologice”

Care a fost motivul pentru care ați ales o carieră de notar?

R: Inițial, după terminarea liceului, am luat în considerare și posibilitatea de a alege alt drum, optând pe lângă Facultatea de Drept și pentru Facultatea de Comunicare și Relații Publice.Între timp, fiind înscris la ambele, am avut ocazia să le pot compara și am constatat că mi se potrivește mai bine în domeniul în care activez și în prezent. În urma deciziei luate, am renunțat la Comunicare și Relații Publice și m-am axat pe Drept Civil pentru că, prin natura spețelor, interacțiunea umană este mult mai prezentă față de cazuistica din Drept Penal.

Ulterior, am pus în balanță toate meseriile pe care le puteam urma după terminarea studiilor și am ales cu toată convingerea partea de notariat pentru că am considerat că este motorul circuitului civil prin intermediul căruia este asigurată o bună funționare a întregii societăți, fiind un element esențial al dezvoltării comunității, oferind siguranță actelor juridice.

Ce considerați că ar mai trebui îmbunătățit în legislație în privința profesiei de notar?

R: Pentru moment, atât Legea Notarilor Publici și a Activității Notariale nr. 36/1995 republicată, cu modificările și completările ulterioare, cât și regulamentul de punere în aplicare a legii sunt bine structurate,  acestea fiind continuu revizuite și actualizate conform cerințelor impuse de viața cotidiană a comunității.

Credeți că în anul 2021 se va schimba atitudinea de business a investițiilor imobiliare?

R: Ținând cont de toată situația actuală, în anul 2021 investitorii se vor orienta să balanseze corect raportul calitate-preț astfel încât piața imobiliară să rămână atractivă. Cu siguranță clientul va fi foarte atent pe ce-și va cheltui economiile și va încerca să evite îndatorarea excesivă. De aceea cred că dezvoltatorii imobiliari își vor schimba strategia de business astfel încât să rămână pe piața imobiliară cu proprietăți care-și vor găsi cumpărători.Deși nu sunt specialist în domeniu, pot să evaluez piața imobiliară prin intermediul tranzacțiilor încheiate în cadrul biroului meu și am convingerea că acest domeniu nu se va bloca în viitorul apropiat. Pot să evaluez piața imobiliară prin intermediul tranzacțiilor încheiate în cadrul biroului meu și am convingerea că acest domeniu nu se va bloca în viitorul apropiat.

Care sunt cele mai dificile momente din activititatea unui notar?

R: Notarul este implicat direct în toată activitatea sa, fiind, pe lângă un om al legii, un profesionist imparțial prin intermediul căruia se realizează raporturi juridice, acestea având un rol crucial pentru siguranța circuitului civic, fiind un apărător al tuturor părților. Prin natura profesiei sale, notarul public are rolul de a preîntâmpina apriția situațiilor litigioase și înfăptuiește o justiție preventivă. Având în vedere cele menționate mai sus, pe lângă faptul că există spețe cu o dificultate sporită, se întâmplă să refuzi justificat încheierea anumitor raporturi juridice, întrucât acestea nu îndeplinesc condițiile prevăzute de legea în vigoare. Din această cauză, racțiile clienților nu sunt întotdeauna cele mai fericite, dar important este să știi că ceea ce ai făcut tu ca specialist este corect și nu încalcă niciun principiu de ordin moral și legal.

Cum se împacă tehnologia cu meseria de notar?

R: Tehnologia ne ajută să fim mult mai eficienți, atât pe partea de redactare a contractelor și a tuturor celorlalte acte notariale, cât și pe partea de administrare a biroului și tot ce înseamnă back-office. Cu ajutorul el nu ne putem abate de la procedurile notariale pe care trebuie să le respectăm, în acest fel asigurându-ne că totul este făcut ca la carte. Datorită conducerii, respectiv Uniunea Națională a Notarilor din România, urmează să se implementeze o platformă electronică, care are ca scop atât unificarea practicii notariale la nivel național, cât și fluidizarea tuturor procedurilor notariale. De asemenea, creează un avantaj exponențial în gestionarea cleinților și îi oferă posibilitatea de a oferi informații utile foarte facil prin intermediul internetului, spre exemplu prin accesarea paginilor web de profil, cum ar fi cea care reprezintă biroul nostru www.notariatstoica.ro

Ce riscuri implică activitatea notarială?

R: Față de celelalte profesii care derivă din drept, notarul public este singurul care are obligații de rezultat”, acest lucru însemnând că el răspunde lângă client și își asumă întru totul actul pe care acesta îl semnează.Responsabilitățile și riscurile sunt foarte mari, de aceea este necesar ca tot timpul să fii în gardă și să nu lași nimic să treacă neobervat.

Cum a arătat anul 2020 pentru biroul pe care îl coordonați?

R: Anul a început foarte bine, cu o creștere exponențială în primul trimestru, dar, odată cu pandemia provocată de SARS-COV 2, lucrurile au înregistrat o stagnare pe parcursul perioadei în care s-a impus starea de urgență / carantină, dar și-au revenit oarecum, ajungând în prezent la un nivel moderat.

Cum se vede, din perspectiva dumneavoastră, viitorul profesiei?

R: Această profesie, cum am enunțat și pe parcursul întregului interviu, este un element definitoriu pentru armonia circuitului civil, preîntâmpină foarte multe litigii și reglementează raporturile juridice sănătoase între părți, de aceea cred că în continuare această profesie va fi utilă în societatge și în dezvoltarea acesteia.