in ,

Dezvoltatorul QUALIS Properties extinde primul său proiect din Brașov cu încă 276 de unități

Dezvoltatorul imobiliar Qualis va demara în primăvara acestui an lucrările de construire pentru viitoarele 276 apartamente, termenul de finalizare fiind estimat pentru 2023.

Primul proiect Qualis a fost demarat în Brașov, în urmă cu trei ani, în zona Tractorul. Într-un cartier aflat în plină dezvoltare, Qualis Properties a construit și vândut 170 de unități locative, situate în 5 imobile.

Trei ani mai târziu și cu un portofoliu de proiecte în creștere, dezvoltatorul a decis să achiziționeze un teren învecinat și să extindă ansamblul rezidențial cu alte 276 de apartamente și 1 000 mp de spații comerciale. Suprafața de teren alocată întregii dezvoltări este de 2.7 hectare.

Care sunt principalele criterii la care ar trebui să se uite cineva care își cumpără o locuință? 

Pentru a fi siguri că fac cea mai potrivită alegere, ar trebui să țină cont de următoarele criterii:

Localizarea. Da, sintagma Location Location Location devenită celebră datorită unui reality show este încă de actualitate. Localizarea este importantă atât pentru calitatea vieții personale și a timpului petrecut pentru a ajunge acasă, dar și pentru menținerea în timp a valorii imobilului. Este un factor important și în momentul în care se dorește revânzarea proprietății.

Conceptul. Până la momentul în care clientul va păși în interiorul locuinței, va traversa un complex care generează prin însăși natura lui o atmosferă, o vibrație care reflectă calitatea locuirii. Proprietatea trebuie să îndeplinească o serie de criterii care să dea valoare imobilului și să crească calitatea vieții. Recomandarea este ca proprietatea să fie parte integrantă într-un ansamblu de locuit cu multiple facilități, care să genereze valoare pentru rezidenți.

Calitatea și nivelul finisajelor. Nivelul finisajelor poate crește sau scădea costul aferent realizării unui metru pătrat de construcție, fapt care se va regăsi în prețul final. Recomandarea noastră pentru clienți este să acorde timp alegerii acestora. În cazul proiectelor Qualis, finisajele sunt atent alese de echipa de design, de la producători de renume internațional.

S-au schimbat preferințele cumpărătorilor de când a fost demarat proiectul Qualis I ?

Preferințele cumpărătorilor s-au modificat în decursul anului 2020. Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat, peste 80% dintre cei care voiau să își cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie își mențin această intenție, punând însă accent pe confort, un spațiu mai mare de locuit sau pe existenţa grădinilor și a teraselor.

Cele mai căutate apartamente rămân cele cu 2 camere. Acesta este și motivul pentru care aceste structuri, cu o suprafață de la 52 mp la 65 mp utili, predomină ca și pondere în proiect. Unii clienți optează pentru varianta open-space, însă cei mai mulți preferă structurile decomandate.

Am observat o schimbare de comportament în rândul clienților, în ultimele luni. După restricțiile impuse în perioada de urgență generată de pandemie, mulți dintre clienți au solicitat suprafețe mai generoase, ușor de compartimentat, care pot căpăta rapid funcțiuni noi. Dorința de a delimita zona dedicată membrilor familiei și cea alocată spațiului de lucru de acasă a determinat mulți dintre clienți să opteze pentru apartamente cu suprafețe mai mari, cum sunt cele de 3 camere sau Penthouse-uri.

Dragoș Țigău, Manager General

O altă tendință identificată în ultimele luni a fost dorința clienților de a avea la îndemână, în cartier, cât mai multe facilități și servicii, precum și cabinete medicale sau farmacii. Echipa de arhitecți a acordat o atenție deosebită zonelor de relaxare din proiect, zonei comerciale, precum și locului de joacă ce va deservi comunitatea. Ansamblul va dispune de o o clădire de parcări, un parc tematic cu loc de joacă pentru copii și zone de relaxare outdoor. Dorința tinerei generații pentru mișcare și activități sportive a determinat echipa de arhitecți să includă o pistă de alergare pentru rezidenți în proiect.

O schimbare majoră este legată de sistemul de încălzire a locuinței. Urmare a unei decizii a Consiliului Local, tot ceea ce înseamnă bloc nou de locuințe în Brașov nu va mai avea centrală termică de apartament, soluția fiind centrala de condominiu. Toate blocurile noi vor fi dotate cu sisteme de contorizarea individuală a utilităților. Este primul oraș mare al țării care legiferează în acest sens, pe motivul necesității de a reduce poluarea. Ce vom face în plus, vom implementa soluții pentru viitorii locatari de a seta de la distanță sau prin aplicație temperatura din locuință. Există sisteme pe care le vom monta în apartament, astfel încât rezidenții să nu depindă de temperatura pe care o doresc vecinii. Un alt plus este dat de faptul că încălzirea în pardeseală nu mai este opțională, ci va fi inclusă în oferta standard, fără costuri suplimentare.

De la ce preț încep prețurile locuințelor? Pe măsură ce avansează lucrările de construcții cresc și prețurile apartamentelor?

Primele cinci blocuri sunt predate, iar în aproximativ trei ani vor fi construite cele 3 clădiri noi. Ansamblul oferă în această etapă de extindere un mix de 276 de apartamente, cu diverse compartimentări: garsoniere, studiouri, apartamente cu 2 și 3 camere, menite să aducă beneficiarilor confortul de care au nevoie și o viață mai bună. Unitățile sunt situate în blocuri cu regim de înălțime redus: P+6.

Pentru că apartamentele se vând în stadiu de proiect, prețul de achiziție depinde de modalitatea de plată aleasă și de momentul în care se încheie antecontractul în raport cu stadiul construcției. Prețul mediu de vânzare este de 1 200 euro pe metru pătrat. Pe durata derulării construcțiilor prețul nu se modifică pentru contractele deja încheiate. Valoarea de piață a întregului proiect este de 30 milioane de euro.

Cum vindeti cel mai bine? Noua Casă, Credit Ipotecar sau surse proprii?  

În prezent 70% dintre apartamente sunt achiziționate în tranșe sau integral în avans. Dobânzile oferite de bănci pentru depozite sunt foarte mici, prin urmare clienții preferă să plătească un avans cât mai mare, pentru a beneficia de cel mai mic preț de achiziție. Procentul de apartamente achiziționate cu credit ipotecar este în prezent de 30%.

Cum considerați că vor evolua vânzările de locuințe? Dar prețurile?

În primul trimestru al anului 2020, spre sfârșitul căruia au început să se resimtă primele efecte ale pandemiei, prețurile locuințelor nu erau afectate, acestea majorându-se în medie cu 2,7%. Dată fiind inerția pieței imobiliare, în toamnă prețurile au revenit pe o traiectorie (ușor) ascendentă. Marjele trimestriale de creștere din ultimii trei ani s-au menținut, per ansamblu, sub pragul de 5%. La Brașov, prețul meu de tranzacționare în prezent este de aproximativ 1250 euro pe metru pătrat pentru locuințele noi.

Ținând cont de situația actuală, reprezentantul dezvoltatorului afirmă că este dificil de făcut previziuni cu privire la evoluția pieței imobiliare. Chiar dacă cifrele în România arată bine, iar sectorul construcțiilor rezidențiale pare să aibă perspective de creștere, există mulți factori care pot influența semnificativ interesul pentru locuințe noi. Piața imobiliară se află în plin proces de maturizare și stabilizare. Există toate premisele de creștere în domeniu, având în vedere cererea ridicată de locuințe în marile orașe, cât și randamentul foarte bun, între 7% si 11%. Pandemia generată de noul virus a schimbat percepțiile clienților cu privire la spațiul locativ. Iar mulți dintre români își doresc să fie proprietari.