in ,

CTP își extinde parcul din vestul Bucureștiului printr-o nouă achiziție

Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover, în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Grupul spaniol este unul dintre chiriașii CTP în cadrul acestui parc.

Două companii ale grupului spaniol Dover, Eurorivers Investments Four și Dover International, au vândut teren în suprafață de 63.876 de metri pătrați dezvoltatorului imobiliar CTP, într-o tranzacție de sub 2 milioane de euro.

Dover are din 2007 o fabrică de circa 2.000 de metri pătrați în cadrul A1 Business Park, recent cumpărat de CTP, într-o tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro. În fabrica spaniolilor se prelucrează și se asamblează piese turnate și scule pentru sectorul auto, industria aeronautică și a construcțiilor de trenuri. CTP deține la ieșirea din București pe autostrada A1 parcul logistic CTPark Bucharest, care se întinde pe o suprafață de teren de 57,9 hectare și dispune de construcții ce însumează o suprafață de peste 400.000 de metri pătrați. Acesta este al doilea parc, ca mărime, din portofoliul local al CTP, după CTPark Bucharest West din Bolintin-Deal, care urmează să devină cel mai mare parc logistic din Europa Centrală și de Est până la finalul anului, cu o suprafață închiriabilă de 660.000 de metri pătrați, iar până în 2022 ar putea crește la un milion de metri pătrați.

Recent, a cumpărat de la antreprenorul Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. În prima jumătate a acestui an, CTP a livrat cinci depozite noi cu o suprafață de aproape 80.000 de metri pătrați, însă planul companiei este să crească suprafața la peste 160.000 de metri pătrați până la finalul anului. De altfel, investitorul și-a propus pentru acest an o creștere de 42% a portofoliului din România, echivalentul a circa 450.000 de metri pătrați, cel mai alert ritm din grup. În primăvară, compania a plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties. La începutul lunii octombrie, CTP a lansat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen. Surse citate de Bloomberg au declarat că CTP a început discuțiile cu privire la o ofertă publică inițială care ar putea avea loc anul viitor și că vrea să obțină o evaluare de aproximativ 6 miliarde de euro. Bursa de la Amsterdam este printre posibilele locații pentru listare. CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alexandru Răbâncă intră pe piața imobiliară după vânzarea francizei Yves Rocher și a unui lanț de farmacii La sfârșitul primului semestru, portofoliul românesc al CTP era evaluat la aproape 800 de milioane de euro, al doilea cel mai valoros din grup, după cel din Cehia, și avea împrumuturi de peste 430 milioane de euro. Veniturile din chirii generate în prima jumătate a anului în România au fost de 23,5 milioane de euro, iar profitul realizat, înainte de aplicarea taxelor, a fost de 42,7 milioane euro. Compania are în dezvoltare proiecte locale în valoare de peste 70 milioane de euro.