in ,

Skanska vinde două clădiri de birouri, cu pistă de alergare pe acoperiș, către S IMMO

Compania suedeză Skanska a vândut clădirile de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3, situate în București, către dezvoltatorul austriac S IMMO AG, proprietarul Sun Plaza.

Aceasta este prima achiziție a S IMMO AG de la Skanska și, totodată, cea mai mare tranzacție a Skanska pe piața românească de până acum. Campus 6.2 și 6.3 reprezintă faza 2 din complexul de birouri Campus 6, situat în zona  de Centru-Vest a Bucureștiului. Cele două clădiri au o suprafață închiriabilă de aproape 38.000 de mp și 463 de locuri de parcare. Faza a doua a Campus 6, proiectată de Westfourth Architecture, cuprinde două clădiri de birouri clasa A cu 11 etaje. Cele două clădiri vor avea și o pistă de alergare de 280 de metri pe acoperiș. Tranzacția se ridică la 97 milioane euro. “Vânzarea celor doua clădiri este una cu totul specială. Este una dintre cele mai mari tranzacții din România, ân contextul global în care încă ne aflăm, cea mai mare tranzacție pentru Skanska pe piața locală și prima încheiată cu S IMMO AG de către Skanska, la nivel global”, a declarat Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv al Operațiuniunilor din România pentru divizia de dezvoltare comercială a Skanska în CEE. Tranzacția a fost intermediată de JLL.

Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul Sun Plaza, reluase negocierile cu suedezii de la Skanska, cu privire la achiziția a două clădiri de birouri din cadrul complexului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureștiului, după ce, în iunie, discuțiile au fost întrerupte din cauza COVID-19. Tranzacția cu Skanska, evaluată la aproape 100 milioane de euro, și o posibilă fuziune cu rivalul Immofinanz, face din S Immo un pretendent la locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România.

Exemplul dintre Skanska și S Immo vine la scurt timp după ce NEPI Rockcastle și AFI Europe au ajuns la un acord privind tranzacționarea unui portofoliul evaluat la circa 300 de milioane de euro, după ce restricțiile impuse de pandemie au dus la anularea tranzacției chiar la final. De asemenea, conglomeratul chinez Fosun și nemții de la GLL Real Estate Partners au trecut peste dificultățile cauzate de virus și au parafat o înțelegere de peste 100 de milioane de euro. „În iunie am anunțat întreruperea discuțiilor privind tranzacțiile din cauza circumstanțelor cauzate de COVID-19, însă a existat mereu posibilitatea de a le relua ulterior“, au declarat anterior, pentru Profit.ro reprezentanții S Immo. Skanska a selectat compania S Immo ca potențial cumpărător al clădirilor sale de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3 încă de dinainte de declanșarea stării de urgență în România, iar, în perioada de început a pandemiei, relația a fost menținută online. CITEȘTE ȘI Cel mai mare proiect imobiliar din România, de peste 700 milioane euro, va fi lansat la Cluj – 10.000 de apartamente, mall, hoteluri, birouri, școli. Livrări la domiciliu cu drone, drum spre aeroport cu telegondola La începutul lunii aprilie, Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România, Skanska CDE, declara, pentru Profit.ro, că activele fizice, cum ar fi clădirile de birouri, sunt considerate, în general, ca fiind stabile, deoarece nu sunt expuse fluctuațiilor bruște ale prețurilor.

Skanska lucrează la construcția clădirilor 6.2 și 6.3 din complexul de birouri Campus 6 din decembrie 2018 și ar trebui să termine în trimestrul al treilea din 2020. Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați. Cele două clădiri în construcție vor oferi o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.800 metri pătrați și 17.800 metri pătrați, fiecare având 11 etaje supraterane și o parcare pe două niveluri în subteran. Costul de dezvoltare al acestor imobile a fost estimat la 76 milioane de euro. La finalul anului trecut, Campus 6.3 ajunsese la un grad de ocupare de 91% după ce centrul de servicii Societe Generale European Business Services a închiriat 10.500 de metri pătrați în această clădire. Și Microsoft România a închiriat 23.000 de metri pătrați în Campus 6.2 și 6.3, în cea mai mare tranzacție de pe piața închirierilor a anului 2018.