in , ,

Dezvoltatorul QUALIS Properties extinde primul său proiect din Brașov cu încă 276 de unități

Ce presupune mai exact extinderea Qualis I ? Ce va cuprinde și când estimați ca o veți finaliza?

Primul proiect Qualis a fost demarat în Brașov, în urmă cu trei ani, în zona Tractorul. Într-un cartier aflat în plină dezvoltare, dezvoltatorul brașovean a construit și vândut 170 de unități locative, situate în 5 imobile. Trei ani mai târziu și cu un portofoliu de proiecte în creștere, Qualis Properties a decis să achiziționeze un teren învecinat și să extindă ansamblul rezidențial cu alte 276 de apartamente și 1 000 mp de spații comerciale. Suprafața de teren alocată întregii dezvoltări este de 2.7 hectare.

Lucrările vor începe în primăvara anului viitor, iar termenul de finalizare este estimat pentru 2023.

“Fiecare proiect Qualis proiectează o atmosferă vibrantă și relaxantă. Comunitatea restrânsă, alături de conceptul și calitatea apartamentelor și a finisajelor oferă un mod de viață mai bun celor care aleg să locuiască aici. Facilitățile din complex, parcările acoperite, pista de alergare sau zonele de relaxare sunt menite să ofere confort rezidenților și să ofere un plus calității vieții”, susține Dragoș Țigău, Manager General.

Când au decis să pună bazele acestui prim proiect, echipa Qualis a realizat o radiografie a pieței rezidențiale locale pentru a surprinde caracteristici neglijate de către competitori, dar și pentru a identifica tendințe în stilul de viață al generației actuale. Dorința tinerei generații pentru mișcare și activități sportive a determinat echipa de arhitecți să includă o pistă de alergare pentru rezidenți în fiecare proiect. 

In acest an al schimbărilor pe fondul pandemiei, ați observat o nouă tendință a oamenilor în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe?

În cele două proiecte Qualis dezvoltate în prezent, cele mai căutate apartamente sunt cele cu 2 camere. Acesta este și motivul pentru care aceste structuri, cu o suprafață utilă de la 52 mp la 65 mp, predomină ca și pondere în proiect. Desigur, unii clienți optează pentru varianta open-space, însă cei mai mulți preferă structurile decomandate.

Am observat o schimbare de comportament în rândul clienților, în ultimele șase luni. După restricțiile impuse în perioada de urgență generată de pandemie, mulți dintre clienți au solicitat suprafețe mai generoase, ușor de compartimentat, care pot căpăta rapid funcțiuni noi. Dorința de a delimita zona dedicată membrilor familiei și cea alocată spațiului de lucru de acasă a determinat mulți dintre clienți să opteze pentru apartamente cu suprafețe mai mari, cum sunt cele de 3 camere sau Penthouse-uri.

Punând în balanță mai mulți factori ce vizează confortul sporit, calitatea și sigranța, Qualis I reprezintă soluția pentru o viață echilibrată pentru clienții care își doresc o locuință nouă.

Localizarea ansamblului Qualis I facilitează accesul către zonele comerciale și de agrement din Brașov, către Parcul Sportiv Tractorul sau către localitățile medievale din zona metropolitană. Rezidenții ajung ușor către zonele de interes și își pot desfășura cu ușurință activitățile zilnice. Până la viitorul Aeroport Internațional Brașov pot ajunge în mai puțin de 30 de minute.

O altă tendință identificată în ultimele luni, pe fondul crizei sanitare generată de pandemie, a fost dorința clienților de a avea la îndemână, în cartier, cât mai multe facilități și servicii. Echipa de arhitecți a acordat o atenție deosebită zonelor de relaxare din proiect, precum și locului de joacă ce va deservi comunitatea. Ansamblul va dispune de o pistă de alergare proprie pentru rezidenți, un parc tematic cu loc de joacă pentru copii și zone de relaxare outdoor.

De la ce preț încep prețurile locuințelor? Pe măsură ce avansează lucrările de construcții cresc și prețurile apartamentelor?

Primele cinci blocuri sunt predate, iar în următorii trei ani vor fi construite cele 3 clădiri noi. Ansamblul oferă în această etapă de extindere un mix de 276 de apartamente, cu diverse compartimentări: garsoniere, studiouri, apartamente cu 2 și 3 camere, menite să aducă beneficiarilor confortul de care au nevoie și o viață mai bună. Unitățile sunt situate în blocuri cu regim de înălțime redus: P+6.

Pentru că apartamentele se vând în stadiu de proiect, prețul de achiziție depinde de modalitatea de plată aleasă și de momentul în care se încheie antecontractul în raport cu stadiul construcției. Prețul mediu de vânzare este de 1200 euro pe metru pătrat. Pe durata derulării construcțiilor prețul nu se modifică pentru contractele deja încheiate. Ținând cont de faptul că lucrările se vor derula pe o perioadă de 36 luni, iar în acest moment nu putem estima costul cu forța de lucru și prețul materialelor de construcții, este posibil ca la ultimul bloc scos la vânzare să existe ajustări ale prețului în raport cu piața. Toate apartamentele un loc de parcare inclus în preț.

Valoarea de piață a întregului proiect este de 30 milioane de euro.

Cum vindeti cel mai bine? Noua Casă, Credit Ipotecar sau surse proprii?  

În prezent 70% dintre apartamente sunt achiziționate în tranșe sau integral în avans. Dobânzile oferite de bănci pentru depozite sunt foarte mici, prin urmare clienții preferă să plătească un avans cât mai mare, pentru a beneficia de cel mai mic preț de achiziție. Procentul de apartamente achiziționate cu credit ipotecar este în prezent de 30%.

Cum considerați că vor evolua vânzările de locuințe? Dar prețurile?

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din Brașov, în special pentru apartamente, au fost stabile în perioada aprilie-septembrie a acestui an. În primul trimestru al anului 2020, spre sfârșitul căruia au început să se resimtă primele efecte ale pandemiei, prețurile locuințelor nu erau afectate, acestea majorându-se în medie cu 2,7%. Dată fiind inerția pieței imobiliare, în toamnă prețurile au revenit pe o traiectorie (ușor) ascendentă. Marjele trimestriale de creștere din ultimii trei ani s-au menținut, per ansamblu, sub pragul de 5%. La Brașov, prețul meu de tranzacționare în prezent este de aproximativ 1250 euro pe metru pătrat pentru locuințele noi.

În ultimii ani am asistat des la discuții și dezbateri privind evoluția pieței imobiliare, estimări despre scăderea prețurilor sau despre supraevaluarea imobilelor. Valoarea unui proiect sau a unei locuințe este determinată de foarte mulți factori, care nu pot fi îndepliniți niciodată concomitent de către toate imobilele dintr-o zonă sau din țară, astfel încât să se poată face o comparație obiectivă și precisă. Când vorbim de evoluția prețurilor consider că trebuie să ne raportăm nu doar la criteriile de localizare, suprafață, calitate, care vor fi tratate cu prioritate, ci și la rentabilitatea investiției.

Ținând cont de situația actuală, reprezentantul dezvoltatorului afirmă că este dificil de făcut previziuni cu privire la evoluția pieței imobiliare. Efectele acestei epidemii nu pot fi încă evaluate, ca și amploare generală. Chiar dacă cifrele în România arată bine, iar sectorul construcțiilor rezidențiale pare să aibă perspective de creștere, există mulți factori care pot influența semnificativ interesul pentru locuințe noi. Piața imobiliară se află în plin proces de maturizare și stabilizare. Există toate premisele de creștere în domeniu, având în vedere cererea ridicată de locuințe în marile orașe, cât și randamentul foarte bun, între 7% si 12%. Pandemia generată de noul virus a schimbat percepțiile clienților cu privire la spațiul locativ. Iar mulți dintre români își doresc să fie proprietari.