in ,

Specialiștii de la Austrotherm au lansat pe piața din România un nou produs revoluționar pentru aplicațiile din Infrastructură

Austrotherm a lansat pe piața din România blocurile de polistiren expandat geoBLOCK, un produs revoluționar cu numeroase aplicații de inginerie geotehnică. Dezvoltat de specialiștii Austrotherm, geoBLOCK poate fi utilizat cu succes în mod deosebit în lucrări de infrastructură.

În România, geoBLOCK va genera cea mai mare eficiență din punct de vedere constructiv și economic în domeniul realizării umpluturilor așezate pe terenuri moi, foarte compresibile.

“Necesitatea de a construi drumuri noi, în multe cazuri, construcții pe soluri moi sau libere, care sunt incapabile să suporte sarcini suplimentare, este din ce în ce mai evidentă. Proiectanții trebuie să identifice materiale inovatoare și tehnici de construcție pentru a rezolva problema construirii pe astfel de soluri sau acolo unde sunt prezente utilități sau zone umede sensibile”, susține doamna Roxana Ghioca, directorul general al companiei Autrotherm România.

Austrotherm GeoBlock EPS poate fi utilizat pentru a înlocui solurile comprimabile sau în locul materialelor de umplere grele pentru a preveni încărcarea inacceptabilă pe solurile subiacente și structurile adiacente. Rezistența ridicată la compresiune a produslui EPS îl face în măsură să susțină în mod adecvat încărcările de trafic asociate autostrăzilor, drumurilor europene sau naționale.

O altă motivație pentru a utiliza acest produs este economia de timp. Produsul este ușor de manipulat, fără a fi nevoie de echipament special. Deoarece GeoBlock EPS este un produs proiectat, acesta ajunge pe șantier după verificări riguroase, spre deosebire de alte materiale de umplere care necesită testare QA / QC.

“În urma analizelor tehnice, am constatat că principalele domenii de utilizare în România pot fi construirea rambleelor de autostrăzi, drumuri naționale și județene proiectate pe terenuri compresibile (reducând foarte mult volumul de material de umplutură ce trebuie excavat, transportat, depozitat, pus în lucrare compactat corespunzător și eventual tratat cu var și/sau ciment). Iar în prezent există perspectiva realizării unor sectoare de autostrăzi importante al căror traseu străbate terenuri deficitare pentru soluțiile clasice”, menționează doamna Ghioca, directorul general al companiei Austrotherm România.

GeoBlock EPS le permite inginerilor, arhitecților și constructorilor să proiecteze pentru funcții cheie de geosinteză și să selecteze cea mai bună combinație de produse pentru a atinge obiectivele proiectului. Cu o rezistență și o flexibilitate fără precedent, Geofoam EPS oferă, de asemenea, soluții inovatoare pentru o serie de probleme, inclusiv protecția împotriva șocurilor de la cutremur și a zgomotului și a amortizării vibrațiilor.

Un avantaj remarcabil față de modelele tradiționale este densitatea produsului. Densitatea blocului de polistiren de la Austrotherm reprezintă în jur de un procent din densitatea solului compactat, nu este nevoie astfel de structuri laterale de sprijin, iar materialul este mult mai bine legat comparativ cu solurile necoezive sau coezive. Pe de altă parte un sistem de acoperire pe partea expusă a umpluturii este necesar pentru a proteja geoblocurile de radiațiile ultraviolete și expunerea la intemperii.

GeoBlock EPS este un produs multifuncțional, eficient în utilizarea într-o mare varietate de aplicații. Geofoamul EPS a fost utilizat în pavajele rutiere și aeriene și sistemele de cale ferată, sub clădirile frigorifice de depozitare, arenele sportive și rezervoarele de depozitare pentru a preveni înghețarea și ridicarea solului și în segmente de clădiri subterane pentru a reduce necesarul de încălzire și răcire sezonieră

De asemenea, Austrotherm geoBLOCK poate fi folosit cu succes și în construcția tunelurilor pentru metrou, datorită raportului rezistență/densitate mare, absorbției foarte reduse a apei și, nu în ultimul rând, a montajului rapid și economic. Totodată, solicitările laterale ale solului pot fi reduse către zero prin utilizarea blocurilor de polistiren de la Austrotherm. În aplicațiile tradiționale o structură de sprijin este construită cu scopul de a preveni împingerea laterală a umpluturilor de pământ. Densitatea blocului de polistiren de la Austrotherm reprezintă în jur de un procent din densitatea solului compactat, ceea ce reprezintă un avantaj față de metodele tradiționale. Nu este nevoie astfel de structuri laterale de sprijin, iar materialul este mult mai bine legat comparativ cu solurile necoezive sau coezive. Pe de altă parte un sistem de acoperire pe partea expusă a umpluturii este necesar pentru a proteja geoblocurile de radiațiile ultraviolete și expunerea la intemperii.

Sistemul de trotuare, care constă, în general, din umplere selectivă, pietriș sau alte structuri clasice, poate primi îmbunatățiri prin utilizarea EPS Geoblock. Prevenirea înghețului diferențial este o un motiv sufficient de bun, deoarece polistirenul Geoblock EPS este un izolator excelent, o modalitate de a aborda această preocupare este de a menține nivelul superior al geoBlock ului EPS la sau sub linia de îngheț corespunzătoare pentru regiune.

Produsul, fiind extrem de versatile, poate fi utilizat si in zona de design urban. Acoperișurile vegetative oferă multe beneficii unei clădiri, în special în zonele aglomerate. Acestea reduc scurgerile prin gestionarea apei pluviale, îmbunătățesc calitatea aerului și reduc temperaturile aerului. Geofoamul EPS este ideal pentru această aplicație, deoarece poate fi tăiat pentru a se potrivi cu geometrii ciudate, poate fi instalat pe acoperiș fără echipament special și nu adaugă nicio sarcină apreciabilă structurii acoperișului.

Geofoamul EPS poate fi tăiat și modelat chiar in locatia unde va fi aplicat, cu usurinta pentru a crea profiluri arhitecturale și de peisaj interesante. Un avantaj suplimentar al utilizării geofoamului EPS pentru un acoperiș vegetativ este valoarea suplimentară de izolare termica pe care o oferă.

“Produsul are aplicații diverse și în zona de entertainement : Săli de cinema, Amfitatre, Săli de gimnastică. Cu o rezistență ridicată la compresiune și greutatea ușoară a GeoBlocului EPS , aplicațiile sunt potrivite atât pentru proiecte noi de construcție, cât și pentru renovare”, subliniază doamna Roxana Ghioca.

Deși în țări precum Norvegia, Olanda, Grecia, Turcia, Canada, SUA, utilizarea EPS sub formă de blocuri și-a dovedit eficacitatea încă din anii 70, în România utilizarea acestui material se află la cote reduse în prezent.

Din punct de vedere tehnic, aplicațiile Austrotherm geoBLOCK în domeniul ingineriei civile au ca scop reducerea încărcării transmise terenului de fundare, reducerea presiunii laterale a pământului și a tasărilor rampelor de acces la poduri/viaducte și respectiv în cazul lucrărilor de sprijin (zidurilor de sprijin), măsuri reparatorii în cazul alunecărilor de teren, prin micșorarea suprasarcinii în zona activă, reducerea amprizei căilor de comunicație și respectiv a suprafețelor de construcție, precum și proiectarea unor fundații/cutii corespunzătoare, pe terenuri având compresibilitate foarte mare.

Primele utilizări cu succes ale produsului în cadrul unor proiecte importante din Turcia, au obținut aprecieri pozitive din partea experților din domeniul construcțiilor, iar utilizarea blocurilor de polistiren expandat în locul soluțiilor convenționale a confirmat avantajele tehnice dar și cele care țin de calitatea lucrării, a timpului redus de punere în operă și implicit a costurilor de execuție în cazul soluției Austrotherm geoBLOCK. Primele aplicații ale blocurilor de polistiren Austrotherm geoBLOCK la o șosea din Turcia au fost inspectate în cadrul unei vizite tehnice la fața locului, de către EPSDER și Austrotherm Turcia. Aproximativ 50 de participanți compuși din oficiali ai Ministerului Transporturilor turc, academicieni și ingineri constructori au apreciat proiectul.